İzmir'den Hatay'a 'Evvel Temmuz' desteği

6 Şubat depremlerinin ardından Hatay'da bu yıl 7-23 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek “Evvel Temmuz Festivali” öncesi İzmir'de de festivale destek etkinliği düzenlenecek.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – Hatay'da binlerce yıllık bir gelenek olan “Evvel Temmuz Festivali”, bu yıl 7-23 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek. Bölgedeki yoğun Arap Alevi nüfus için önemli olan festival, adını Tanrıça İnanna ile birlikte bereket dağıttığına inanılan, “Bereket Tanrısı” Tammuz'dan alıyor. 6 Şubat'ta meydana gelen Maraş merkezli deprem nedeniyle festivalin bu yılki ana teması dayanışma olacak.

İZMİR'DE DAYANIŞMA ETKİNLİĞİ DÜZENLENECEK

İzmir’de yaşayan Arap Alevileri de Hatay'da 7-23 Temmuz arasında gerçekleştirilecek olan festival için dayanışma etkinliği düzenleyecek. 23 Haziran günü Konak'taki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde yapılacak etkinlikte, Hatay'daki festivale maddi ve manevi olarak katkı sağlanması hedefleniyor. Etkinlikte Arap tiyatro sanatçısı Farfur'un gösterimlerinin yanı sıra Arap müzisyenler sahne alacak.

'ZAMANLA ARAP ALEVİLERİN KÜLTÜRLERİNİ YAŞATMA MÜCADELESİNE DÖNÜŞTÜ'

Etkinliğin koordinatörlerinden biri olan Arap Alevisi İpek Karanfil, Evvel Temmuz Kültür Sanat Festivali'nin tarihini şöyle anlattı:

“Hatay Arap Alevi halkının yoğunluklu olarak yaşadığı bir bölge. Arap Alevilerin inancına göre Evvel Temmuz Bayramı bin yıllardır kutlanan bir bayram ve halk için çok önemli. Bu bayram Arap Alevi halkı için bolluğu, bereketi aynı zamanda da ortaklığı ifade ediyor. Bütün halkın bir araya geldiği, birlikte hasat toplandığı, ekin ektiği, bölüştüğü ve bir sonraki ekinin de bu vasıtayla bereketli olacağına inandığı bir değer. İnsanların 14 Temmuz akşamı suya dileklerini bıraktığı, vücudunu suyla ıslatıp dileklerinin kabul olması için bir ritüel yaptığı da bir bayram. Bu bin yıllık bir gelenek olsa da zamanla Arap Alevi halkının politik mücadelesine de dönüşmüş. Özellikle 1980 askeri darbesi döneminde yasaklanmaya çalışılmış ve halk buna karşı direniş göstermişti. Bu açıdan Arap Alevi halkının kendi gelenek ve kültürlerini de yaşatma mücadelesine dönüştüğünü söylemek mümkün.”

'HALKIN KENDİSİNİN SPONSOR OLDUĞU BİR FESTİVAL'

Evvel Temmuz Kültür Sanat Festivali'nin Arap Alevi halkının var olma mücadelesine katkı sunmak için düzenlenen bir etkinlik olduğunun da altını çizen Karanfil, festivalin sponsor olmadan düzenlendiğine dikkat çekti. Karanfil, “Çocuğundan gencine, yaşlısına herkesin elini taşın altına koyduğu ve bu festivalin koşullarını hep birlikte yarattığı bir süreç var. Herkesin bir biçimde emeğinin geçtiği şekilde örgütleniyor. Bu festival kadın etkinlikleri, çocuk etkinlikleri, Arapça halk konserlerinin yapıldığı, tiyatroların sahnelendiği bir festival. Starsız ve sponsorsuz Arap Alevi halkının kendi şarkılarını söyleyen yerel sanatçılar sahne alıyor. Halkın kendisinin sponsor olduğu bir festival gerçekleşiyor. Halkın kendi yerel sanatçıları yer alıyor. Bunun yanı sıra şehir dışından pek çok sanatçı-müzisyen buradaki halkçı festivale katkıda bulunmak için gönüllü olarak sahne alıyor" dedi.

'BURADAYIZ, GERİ DÖN' ÇAĞRISI YAPILACAK

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen bölgelerden biri olan Hatay'da, yıllardır süren asimilasyon politikaları doğrultusunda devletin bu depremi kendi adına bir fırsata dönüştürmeye çalıştığını söyleyen Karanfil, “Bu yılki temamız, 'Buradayız, gitmiyoruz'. Burada da öncelikli hedefimiz Hatay'ı hep birlikte kendi özgün kültürüyle yeniden inşa etmek ve bunun yanı sıra 'Buradayız, yalnız değilsin geri dön' çağrısı yapmak" diye konuştu.

Hatay'da doğrudan Arap Alevi halkının bölünmeye, parçalanmaya çalışıldığı ve kültürün yok edilmek istendiği bir dizi politikalar izlendiğini vurgulayan Karanfil, İzmir'de düzenlenecek etkinlikte de Arap Alevi halkının mücadelesine destek çağrısında bulunacaklarını dile getirdi. Karanfil, ”Etkinlikte daha çok Arap Alevi halkının birlikte mücadele geleneğine çağrıda bulunacağız. Bu sadece Arap Alevi halkı için geçerli değil. Bizler deprem bölgelerinde yapılmak istenenlerin farkındayız. Bunun karşısında halkın kendi taleplerini örgütleyebileceği zeminler yaratmak için mücadele ediyoruz. Dayanışma çalışmalarımız devam ediyor. Bu etkinlik biraz da dayanışmayı büyütmeyi hedefliyor. Evvel Temmuz Kültür Sanat Festivali bir yandan da gönüllülerini arıyor. Herkesi dayanışma etkinliğinde buluşmaya davet ediyoruz. Ayrıca Hatay'da yapılacak festivalde de gönüllü olmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.