İzmir'de otelciler elektrik zammını protesto etti: 'Anahtarları size verelim'

İzmir'in Basmane semtindeki Oteller Sokağı'nda elektrik zamları protesto edildi. İzmir Otel Pansiyon ve İşçileri Odası Başkanı, "Esnaf ayakta durmaya çalışıyor. Bu gidişle ödeme şansımız yok" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir'de Konak ilçesine bağlı Basmane semtindeki Oteller Sokağı'nda toplanan esnaf, elektrik tüketim bedellerine yapılan zamları protesto etti. Zamların geri alınmasını isteyen otelciler, “Bu gidişle ödeme şansımız yok. Anahtarları onlara verelim. Burası en garibanların barındığı yer. Fiyatlar 70-100 lira. Bundan üzerine ödeyecek kimse yok. Bunları bu şekilde yatıramazsak bizim oteller aç kalır" dedi. Dar gelirlilerin konakladığı yerlerin başında gelen Oteller Sokağı esnafı, üzerinde "Anahtarları size verelim" yazılı pankartı açıp, “Turizm 5 yıldızlı otellerle oluşmuyor, küçük esnafa sürekli darbe yapılıyor”, “Esnaf pandemide borç içinde”, “Elektrik, su, doğalgaz haktır, satılamaz” yazılı dövizler taşıdı.

'OY İSTEMEYE GELİNCE HEPSİ YANIMIZDA'

Otelciler adına açıklama yapan İzmir Otel Pansiyon ve İşçileri Odası Başkanı Mehmet Gönen şunları söyledi:

“Elektrik zamlarına karşıyız. 'Hiçbir zam yapılmayacak' denilmesine rağmen yüzde 150'lere varan zamlarla karşı karşıya kaldık. Esnafın durumu gerçekten çok kötü. TBMM'de bir önerge verildi. Onun içinde gizli de olsa elektrik zammı vardı. Bu önerge maalesef tüm büyük partilerin oybirliği ile geçti. Bizi en çok üzen bu. Milletvekillerinin içinde karşı gelen sadece bir kişi oldu. Yan yana gelemeyen partiler bile zam konusunda oybirliği içinde oldu. Kilowatt sınırında yükselme oldu. Zaten normal bir klima açılması o değeri buluyor. Bu 'Hiçbir şekilde elektrik kullanmayın' anlamını taşıyor. Her odada elektrik prizi var. Kalanlar lüks ve Avrupa'dan gelenler değil. Şartları el vermeyen insanlar. İşte oteller sokağının durumu bu. Esnaf ayakta durmaya çalışıyor. Bu gidişle ödeme şansımız yok. Anahtarları onlara verelim. Birileri yukarıda sıcak yerde oturuyor, tüm siyasi partiler için söylüyorum. 'Bu insanlar ne yapıyor' diye birisi çıkmıyor. Oy istemeye gelince hepsi yanımızda.”

'KREDİLERLE İDARE EDİYORUM'

Emekli maaşını alıp otel kirasına eklediğini belirten bir esnaf, "Yetmiyor, olmuyor. Asgari ücret ve sigorta 6 bin lira yapar. Bana 6 bin lira versinler, onlara çalışayım. Normalde bin lira öderken, şimdi 3 bin lira fatura geldi. Kapatacağız bu gidişle" dedi. Bir başka esnaf, "Normalde 10 bin lira gelen elektrik faturası 30 bin lira geldi. 40 yataklı bir şehir oteli. 40-50 liraya yatak satıyoruz. Sıcak su bulundurmak zorundayız. Üç personelimiz var. Emekliyim, zor durumdayız. Emekli maaşımı yatırıyorum, kredilerle idare ediyorum" diye konuştu.

20 yıldır otelcilik sektöründe olduğunu söyleyen bir başka kişi şöyle konuştu: "İzmir'de 4 işletme var bize ait. 100 kişi istihdam ediyoruz. 15 bin civarı gelen fatura 65 bin lira geldi. İndirim talep ediyoruz. Bunları ödeyecek gücümüz kalmadı. Önümüzü göremiyoruz. Diğer maliyetler de çok yükseldi. En çok elektrik bizi sıkıntıyı sokuyor. Çözüm üretilirse işletmeler biraz nefes alabilecek."

'BURASI İZMİR'DE EN GARİBANLARIN BARINDIĞI OTELLER SOKAĞI'

1984'ten bu yana otel işletmecisi olduğunu belirten Ethem Arslan ise pandemiden sonra şartların çok ağır gelmeye başladığını belirterek şunları söyledi: "30-40 liraya müşteri yatıyor bizde. Fiyatlar 70-100 lira. Bundan üzerine ödeyecek kimse yok. Bunları bu şekilde yatıramazsak bizim oteller aç kalır. Sigortası, masrafı var. Nasıl kazanacağız? 7-8 bin liradan aşağı elektrik faturası gelmiyor. Su desen yine aynı. Burası İzmir'de en garibanların barındığı oteller sokağı. Fiyata 5 lira zam yaptık, herkes kalktı terk etti. 'Bu parayı veremem' diyor. Devletin yardımı olmuyor." (ANKA)