İzmir'de 'Kültürpark bir imar parseli değildir' kampanyası başlatılacak

Kültürpark Platformu'nun Dünya Çevre Günü dolayısıyla düzenlediği forumda “Kültürpark bir imar parseli değildir” içerikli yeni kampanyanın başlatılmasına karar verildi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – Kültürpark Platformu, Dünya Çevre Günü dolayısıyla “Ekolojik Yıkıma Karşı Kentte Direniş Var, Dayanışma Var” sloganıyla forum düzenledi. Gezi davasında çıkan karar sonrası başlatılan Adalet Nöbeti'nin sürdüğü İzmir Mimarlık Merkezi önünde düzenlenen forum öncesi Hande Zerkin ve Fatih Bilgin tarafından Kültürpark için çekilen ilk sivil belgesel olan “Kültürpark İzmir’de bir Vaha” belgeselinin gösterimi yapıldı.

Ardından forumda söz alan Şehir Plancıları Odası Yönetiminden Yusuf Ekici, “Kültüpark İzmir’in Gezi Parkı’dır” diye belirtti. Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Elvin Güler ise Kültürpark’ın florasının yaşamı için zamanın geçtiğini söylerken, Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Helil Kınay, “Yeşil alanlarımız yok denecek kadar az. Kültürpark park olarak çok önemli ve değerli” dedi.

'YAŞAM ALANLARINI KORUMA MÜCADELESİ DAHA FAZLA ÖNEM KAZANIYOR'

Prof Dr. Ümit Erdem ise alanın kültürel peyzajının çok az bulunur ve çok değerli olduğunu vurgulayarak, bunu yöneticilere defalarca anlattıklarını ancak hep yanlış adımlar atıldığını söyledi. En son 3 yıl önce yapılan Belediye Çalıştayı'nda tüm gün boyunca bu konuda çalıştıklarını söyleyen Erdem, bu gün gelinen noktaya dikkat çekti. Erdem, Kültürpark'ın kentin en önemli mirası olduğunu vurguladı.

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da belgeseli çeken ekibi kutlayarak, “Tüm ülke gibi İzmir de, Kültürpark da baskı altında. Yaşam alanlarını koruma mücadelesi giderek daha fazla önem kazanıyor” diye konuştu. Kültürpark'ın bir imar parseli olmadığını vurgulayan mimar Hasan Topal ise “Kültürpark’ı çevresindeki meydanlardan, cadde ve bulvarlardan bağımsız düşünemeyiz. Tümü bir arada 1920’lerde başlayan Cumhuriyet’in bakışının, kuruluş felsefesinin ürünüdür. Kültürpark’ın sadece kapıları değil, çevresindeki meydanlar, bulvarlar da bir o kadar değerlidir” şeklinde konuştu.

'BETONUN DAHA DA ARTMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'

Konak Kent Konseyi adına konuşan Yasemin Sağlam, konseyin platformun kuruluşundan bu yana bileşeni olduğunu belirterek, Kültürpark’ın kurucusu, Behçet Uz'un verdiği röportajlarda kullandığı “Şimdi benim en büyük üzüntüm Kültürpark’ın binalarla dolması, Binalarla burasını öldürüyorlar” sözlerini anımsattı. Kültürpark Platformu adına konuşan Altan Köse ise Kültürpark’ın hoyratça kullanıldığını, yıpratıldığını ve değerinin bilinmediğine dikkat çekerek, “Kültürpark içinde barınan tüm canlılarıyla birlikte kentliler için oksijen deposudur, rekreasyon alanıdır, dinlenme alanıdır, spor yapma alanıdır. Burası hepimizindir. 6 yıldır alanı yerel yönetimlerden koruyoruz, korumaya da devam edeceğiz. Burada hunharca etkinlikler yapılmasına, alana iş makinalarının girip, betonun daha da artmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Forumda öneriler arasında da yer alan “Kültürpark bir imar parseli değildir” içerikli yeni kampanyanın başlatılmasına karar verildi. Ayrıca Kültürpark'ta bulunan Ada ve Göl gazinoları, Celal Atik Spor Salonu, Pakistan Pavyonu, heykel ve diğer hafıza mekanlarının tanıtımına yönelik bilgilendirici turların Peyzaj Mimarları ve Mimarlar Odalarının yönlendiriciliğinde düzenlemesine de karar verildi. Forum Dr. Işık Yakup Kaya’nın verdiği mini konserle sona erdi. (DUVAR)