İzmir'de gözaltına alınan Beyza Buldağ İstanbul'da tutuklandı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) öğrencisi Beyza Buldağ, Twitter'da Boğaziçi Dayanışma hesabını yönettiği iddiasıyla bu sabah erken saatlerde evine yapılan polis baskınıyla gözaltına alındı. Buca karakolunda tutulan Buldağ daha sonra İstanbul’a götürüldü. Öğrenci savcılık tarafından, ‘halkı kin nefret düşmanlığa tahrik’ ve ‘suç işlemeye tahrik’ suçlarından tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edildi. Buldağ tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Beyza Buldağ
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 12 Eylül askeri darbesinden sonra Boğaziçi Üniversitesi'ne dışarıdan atanan ilk rektör olan Melih Bulu'ya yönelik öğrenci protestoları sürerken, öğrencilere yönelik ev baskınları ve tutuklamalar da devam ediyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Sinema ve Televizyon bölümü öğrencisi Beyza Buldağ da bu sabah erken saatlerde İzmir'deki evinden gözaltına alındı.

Twitter'da @boundayanisma hesabını yönettiği iddiasıyla gözaltına alınan ve Buca Karakolu'na götürülen Buldağ'ın bilgisayar ve telefonuna el konuldu. 

İSTANBUL'A GETİRİLDİ

Buldağ, daha sonra İzmir’den İstanbul’a götürüldü. Öğrenci, emniyetteki işlemlerinin ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi.

Savcılıkta ifadesi alınan Beyza Buldağ, ‘halkı kin nefret düşmanlığa tahrik’ ve ‘suç işlemeye tahrik’ suçlarından tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edildi. Buldağ söz konusu suçlamalardan tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki protestolara destek eylemlerine katılan Muhammed Ünal isimli bir öğrenci de sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek tutuklandı.

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN YETKİ AŞIMI

Bu arada İstanbul Valiliği'nden Beyza Buldağ'ın tutuklandığına ilişkin açıklama yapıldı. Valilik, İstanbul Emniyeti'nin mülki amiri olarak şüphelilerin adliyeye sevk edilmesiyle görev ve yetkisi sona ermesine rağmen bu tarz bir açıklama yaparak yetkisi dışına çıktı. Valilik açıklamasında şunlar kaydedildi:

"Cumhuriyet Başsavcılığı talimatları doğrultusunda İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen “Twitter sosyal paylaşım sitesinde yapılan provakatif paylaşımlarla ilgili” çalışmalarda;

"Diriliyoruz, @Diriliyoruz1" rumuzlu hesap kullanıcısı olduğu tespit edilen (M.Ü.) isimli şahıs İstanbul’da, "Boğaziçi Dayanışması, @boundayanisma" rumuzlu hesap kullanıcısı olduğu tespit edilen (B.B.) isimli şahıs İzmir ilinde yakalanarak gözaltına alınmış,
Bugün mevcutlu olarak sevk edildikleri adli makamlarca (T.C.K. 214 Md.  Kapsamında) tutuklanmışlardır." 



4 ÖĞRENCİ TUTUKLANDI

Öte yandan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek için 2 Şubat günü Kadıköy'de yapılan eylemden sonra gözaltına alınan dün 6 kişi adliye sevk edildi. Savcılık 5 kişi için tutuklama talep etti. Adli kontrol istenen 1 kişi hakkında ev hapsi kararı verildi. Duruşma sonunda 4 kişi tutuklanırken, mahkeme 1 kişi için yine ev hapsi kararı aldı. (HABER MERKEZİ)