İzmir'de ekmek 2,5 lira olacak: Bakanlık onayı bekleniyor

İzmir'de ekmeğe zam kararı komisyonda kabul edildi. Ticaret Bakanlığı'nın onayı halinde kentte 230 gram ekmek 2,5 liraya satılacak.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Ekmek ve Unlu Mamuller Grubu Meclis Üyesi Hüseyin Sağır
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul ve Ankara'nın ardından İzmir'de de ekmek fiyatlarında zam isteniyor. İzmir Ticaret Odası (İZTO) Ekmek ve Unlu Mamuller Grubu Meclis Üyesi Hüseyin Sağır, ekmek fiyatında artış talebinin komisyonda onaylandığını söyledi. Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin birer temsilcisinden oluşan komisyonda, 230 gram ekmeğin 2 liradan 2,5 liraya yükseltilmesi kabul edildi. Nihai karar için Ticaret Bakanlığı'nın onayı bekleniyor. 

'İZMİR HALKINDAN ÖZÜR DİLİYORUZ'

En son fiyat artışının 1 Temmuz 2021'de yapıldığını söyleyen Sağır, "Eğer bu fiyat artışını yapamazsak, istediğimiz kalitede ürün çıkaramayız. Çalıştırdığımız insanlara paralarını veremeyiz" dedi. Sağır, son artışın yapıldığı 1 Temmuz'da 50 kiloluk bir çuval unun fiyatının 155 lira olduğunu, bugün ise 220 liraya kadar çıktığını belirtti ve şöyle konuştu:

"İzmir halkından özür diliyoruz, bu fiyat artışını mecbur yapmak zorundayız. Ekmek maliyetinde 31 fiyat girdimiz bulunuyor. Bu girdilere yüzde 37 zam geldi. Eğer ekmeği 2,5 lira yaparsak, yüzde 20 zam yapmış oluyoruz. Aradaki yüzde 17'lik farkı da sineye çekmiş olacağız. Eğer bu fiyat artışını yapamazsak, istediğimiz kalitede ürün çıkaramayız. Çalıştırdığımız insanlara paralarını veremeyiz. Eskiden polis memurları ne kadar maaş alıyorsa, biz de çalışanlarımıza aynı ücreti öderdik. Şu an o maaşları bile kazanamadığımız için veremiyoruz. Bu nedenle karar aldık ve yönetime gönderildi. Yönetim de kararı bakanlığa gönderdi. Bakanlık onaylayacak. İzmir'de maliyetine ekmek yapıyoruz. Ekmek zammı yetkisi, ticaret ve esnaf odalarında olmalı. Ankara'dan onay gelince 230 gram ekmek 2,5 liradan satılacak."

BAYAT EKMEK SORUNU

Sağır, Türkiye'de bayat ekmek sorunu bulunduğunu da ifade etti ve herkese tüketeceği kadar satın almasını tavsiye etti. Sağır şöyle devam etti: "Bayat ekmek önemli bir konu. Çünkü dışarıdan ithal buğday alıyoruz. Bu ürünü dövizle alıyoruz. Dövizle aldığımız ürünü arz talep dengesizliğinden dükkanlarda elde kalıyor. Bunları bayat ekmek olarak geri alıyoruz. Bu ekmekleri, besicilere saman fiyatına adetini 50 kuruştan veriyoruz. Un parası bile değil. İçinde un, maya ve işçilik var. İzmir'de bugün 4 milyon ekmek üretiliyor. 250 bin ekmek geriye geliyor. Vatandaşlarımıza sesleniyoruz; lütfen kaç ekmek tüketiyorsanız, o kadar alın. Bayatlamış ekmek dolaba konur, ertesi gün tekrar yenir. Günah değil mi? Küresel ısınma, su kıtlığı var. Herkes tasarruf etmeli. Herkes taşın altına elini koymalı." (DHA)