İzmir Şehir Hastanesi’nde yeniden grev: İşçiler maaşlarının ödenmesini istiyor

İzmir Bayraklı’da şehir hastanesi inşaatında çalışan taşeron işçiler ücretlerinin ödenmemesi ve kötü çalışma koşulları nedeniyle karşı greve gitti. 

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

İZMİR - İzmir'in Bayraklı ilçesindeki şehir hastanesi inşaatında, Elektromak Mühendislik ve Alperdem firmaları bünyesinde çalışan, İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) üyesi bir grup işçi, kötü barınma ve beslenme şartlarının düzeltilmesi ve bir kısmı nisan ayına ait olan ve bugüne kadar ödenmeyen ücretlerinin ödenmesi talebiyle iş bıraktı.

'GASP EDİLEN HAKLARIMIZ İÇİN GREVDEYİZ'

İşçiler, paylaştıkları videoda, "Bizler, İzmir Şehir Hastanesi şantiyesinde Elektromak firmasına bağlı, İYİ-SEN üyeleri olarak, ödenmeyen ücretlerimiz için bugünden itibaren greve çıkıyoruz. Ücretlerimiz ödenene kadar greve devam edeceğiz. İnsan onuruna aykırı barınma, beslenme sorunları yetmezmiş gibi ücretlerimiz gasp edilmek isteniyor. Buradan tüm yetkilileri göreve davet ediyorum. İnşaat işçisi köle değildir" ifadelerine yer verdi.
Geçtiğimiz günlerde de aynı firmanın bünyesine çalışan başka bir taşeron işçi grubu aynı gerekçelerle iş bırakmış, ücretlerin ödenmesinin ardından eylemlerine son vermişti.

‘PARALAR YATIRILMAYINCA GREV KARARI ALDIK'

Ancak hastane inşaatında ücretlerin ödenmemesi başta olmak üzere süren sorunlar başka bir taşeron grubunun da iş bırakmasına neden oldu.
İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası Başkanı Hasan Kırlangıç hastane inşaatında çalışan işçilerin yaşadıkları sorunlara ve mevcut durumu ilişkin şunları kaydetti: “Ücretleri ödenmedi arkadaşlarımızın, kötü koşullarda barınıyorlar, eskiden 3-4 kişinin kaldığı koğuşlarda son zamanlarda 7-8 kişi kalmak zorunda bırakıldı, kaldıkları koğuşlarda haşereler ortaya çıktı. Hem bu koşullar en önemlisi de ücretler ödenmeyince geçtiğimiz gün aynı firma altında çalışan bir grup arkadaşımız iş bıraktı, onların ücretleri ödenince eylemlerini sonlandırdılar. Onların eylemi sonuç verdi. Şimdiki grup ise beklemedeydi çünkü bu grubun taşeronu ‘Elektromak paranızı yatırmazsa biz kendi bünyemizden yatıracağız’ diye sözü vermişti. Arkadaşlarımız da pazartesi gününe kadar bekledi. Ama sözler tutulmadı. Paraların sadece yüzde 30’luk kısmı yatırıldı. Nisan ayından kalan bir kısım paraları var bu işçilerin. Mayıs ayında ise hiç para yatmamış hesaplarına."

'ÖNÜMÜZ BAYRAM, İŞÇİLER OTOBÜS BİLETİ ALMIŞ AMA ÜCRET ÖDEYEMİYORLAR’

Kırlangıç neredeyse iki aydır ödeme alamayan işçilere yapılan bu yüzde 30’luk ödemeyi göz boyama olarak değerlendirirken sözlerini şöyle sürdürdü: "Maaş yatmamış, bunların önünde bayram var. Hiçbir ücret alamadıkları zaman ailelerin yanına gidemiyorlar. Otobüs bileti almışlar ama ücret ödeyemiyorlar. Tabii haliyle bu arkadaşlarımız hepsi gurbetçi başka illerden gelen arkadaşlarımız. Aldıkları para anca kira elektrik su ihtiyaçlarını giderebiliyorlar. Haklı olarak maaşlarını istiyorlar."
Kırlangıç bugünkü eylemden sonucuna bağlı olarak aynı taleplerle yarın başka bir grubun daha iş bırakabileceği bilgisini paylaştı.