İzmir Barosu Genel Kurulu’nun ilk günü tamamlandı

İzmir Barosu, iki gün sürecek olan 2022-2024 Olağan Genel Kurulu'nun ilk gününü tamamladı. Avukatlar yarın sandık başına gidecek.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir Barosu, iki gün sürecek olan 2022-2024 Olağan Genel Kurulu'nun ilk gününü tamamladı.

Kültürpark Celal Atik Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen olağan genel kurulda 12 bin avukatın kayıtlı olduğu İzmir Barosu'ndan katılımın düşük olması üzerine yasal olarak yüzde 10'luk katılımın sağlanması için yaklaşık 5 saat beklenildi. Saat 10.00'da başlaması gereken genel kurul 5 saatlik gecikmenin ardından divan seçimiyle başladı.

YÜCEL: HAKKIMIZDAKİ SORUŞTURMALAR GURUR MADALYALARIMIZ OLDU

Genel kurulda açılış konuşmasını yapan İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, insan hakları, hukuk devleti, demokrasi ilkelerini savunduklarını söyledi.

Yücel, “Ezilenin kimliğine değil kendisine odaklanan bir bakış açısıyla, İzmir Barosu’nu Türkiye’nin kutup yıldızı haline getirmek için söz vermiştik. Geçen 4 yıldan sonra bu sözü tutuyor olmanın gururunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Hükümetin politikalarını eleştirdikleri için haklarında açılan soruşturmaları hatırlatan Yücel, “İşimizi yapmaya odaklandık. Hakkımızda açılan soruşturmalar göğsümüze taktığımız gurur madalyaları oldu. Çünkü bu ülkede umuda, hakikate dair ne varsa bu sözleri söylemenin baroların görevi olduğunu biliyoruz” dedi.

'HUKUKUN SİYASETİNİ YAPIYORUZ'

“Siyaset yaptınız” diyenlere de cevap veren Yücel, şöyle devam etti:

“Evet yapıyoruz, hukukun siyasetini yapıyoruz. Eğer hak ihlalleri karşısında muktedire söyleyecek sözünüz yoksa, bu ihlallerin kaynağına karşı mücadele edecek gücünüz yoksa İzmir Barosu yönetiminde işiniz yok demektir. Sesi olmayanın sesi, sözü olmayanın sözü, ezilenin ve hak iddia edenin hak arayıcısı olamıyorsanız İzmir Barosu yönetiminde işiniz yok demektir. Barolar, elbette ki siyaset yapacak, hukukun siyasetini yapacaklar, meslektaşlarının hak ve refahı için mücadele edecekler.”

'BİAT ETMEDİK, ETMEYECEĞİZ'

4 yıllık görev sürecinde; ülkenin sorunlarını, demokrasi, hukuk devleti için mücadele ettiklerini de söyleyen Yücel, hukuk devleti, demokrasi, insan hakları için verilen mücadelenin aynı zamanda avukat hakları için verilen mücadele olduğunu belirtti.

Yücel, “Bu anlayışla mücadele ettik. Asla teslim olmadık, vazgeçmedik, biat etmedik, etmeyeceğiz” diye konuştu.

‘KADIN, YAŞAM, ÖZGÜRLÜK DEMEKTEN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Açılış konuşmasının ardından iki buçuk yıllık faaliyet raporu okundu. Kurul, adayların tanıtımları ile devam etti. Tanıtımların ardından söz alan avukatlar, sansür yasasına da değinerek, Türkiye’nin antidemokratik uygulamalar içerisinde olduğu ifade etti.

Ayrıca yapılan konuşmalarda, mesleki faaliyetlerinden dolayı tutuklu bulunan Selçuk Kozağaçlı ve Can Atalay’a selam gönderildi.

Avukatların özlük haklarına ve ekonomik sorunlarına da değinen avukatlar, bunların ülke gündeminden bağımsız olmadığını belirtti. Genç avukatların staj sorunlarının da dile getirildiği konuşmalarda, mesleki sorunlara ilişkin çözüm istendi.

Özgürlük İçin Avukatlar Derneği adına söz alan Aryen Turan, eski milletvekili Aysel Tuğluk nezdinde hasta tutuklarının durumuna dikkat çekerek, derhal serbest bırakılmaları gerektiğini ifade etti. HDP İzmir İl Binasında katledilen Deniz Poyraz’ı da anan Turan konuşmasını “Jin, jiyan, azadi (Kadın, yaşam, özgürlük)” sloganı ile bitirince salonda kısa süreli gerginlik yaşandı.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) adına konuşan Nazlı Akın ise ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve ÇHD üyeleri Barkın Timtik ile Oya Aslan’ın tutuklu bulunduğu dosyanın 7-8-9-10-11 Kasım’da yapılacak duruşmasına katılım çağrısında bulundu. Akın yaşanan gerginliğe ilişkin ise “Kadın, yaşam, özgürlük demekten asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

YARIN SANDIK BAŞINA GİDİLECEK

Genel kurulun ikinci günün yarın ise binlerce avukat, yeni başkan ve yönetim kurulu ile TBB Genel Kurulu’na katılacak İzmir Barosu delegelerini belirlemek için sandık başına gidecek. Beş liste ile girilen seçimler pazar günü saat 09.00-17.00 arasında Kültürpark Celal Atik Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleşecek. (DUVAR)