İzlanda'da kadınlar ücret eşitsizliği ve şiddete karşı grevde

İzlanda'da on binlerce kadın ve non-binary, ücret eşitliği talep etmek ve şiddeti protesto etmek için bir günlüğüne iş bıraktı. Başbakan Jakobsdóttir de "Bugün çalışmayacağım" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzlanda'da aralarında Başbakan Katrín Jakobsdóttir'in de olduğu on binlerce kadın ve non-binary, ücret eşitsizliği, toplumsal cinsiyet temelli şiddet ve cinsel şiddeti protesto etmek için iş bıraktı. Bugün yapılan grev, 1975 yılından bu yana ülkede kadınların yaptığı ve gün boyu devam eden ilk toplu iş bırakma eylemi oldu.

İzlanda Dışişleri Bakanlığı, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı paylaşımda, 1975 yılında yapılan grevden görüntülerle birlikte, "Bugün, 1975 yılından sonra ilk kez gün boyu kadın grevini tekrarlıyoruz; o yıl İzlandalı kadınların yüzde 90'ı hem işte hem evde bir gün boyunca çalışmamış, bu da dünyanın ilk seçilmiş kadın cumhurbaşkanı da dahil çok önemli bir değişimi beraberinde getirmişti" dedi.

'BUGÜN ÇALIŞMAYACAĞIM, TÜM KADINLARDAN DA BUNU BEKLİYORUM'

Kadınların grevi, İzlanda dilinde 'kvennafrí' (kadınların boş günü) olarak kavramsallaştırılıyor. Bugünkü eylemden önce açıklama yapan Başbakan Jakobsdóttir, "Bugün çalışmayacağım, (kabinedeki) tüm kadınların da bunu yapmasını bekliyorum" ifadelerini kullandı. Ras 1 kamu radyosuna konuşan başbakan, "Tüm dünyaya baktığınızda toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak 300 yıl sürebilir" dedi.

Jakobsdóttir, hükümetinin geleneksel olarak erkeklerin baskın olduğu iş kollarına kıyasla kadınların baskın olduğu mesleklere nasıl değer verileceğini araştırdığını da söyledi.

'BABALAR YA EVDE KALACAK YA ÇOCUKLARINI İŞE GÖTÜRECEK'

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, başkent Reykjavík'te düzenlenen yürüyüşte konuşan İzlanda Kadın Hakları Derneği (IWRA) Başkanı Tatjana Latinovic, grevlerinin hastaneler, okullar, yüzme havuzları ve tüm işyerlerindeki hizmetleri etkileyeceğini, babaların ya evde kalıp çocuklarına bakmak durumunda olacağını ya da çocuklarını da işyerlerine götürmek durumunda kalacaklarını anlattı. 

1907 yılında kadınlara seçme-seçilme hakkının tanınması için kurulan derneğin başkanı, greve ve beraberinde yapılan eylemlere yurtdışından ülkeye çalışmaya gelen kadınlar da dahil katılmak isteyen tüm kadınların katılmasını umduklarını söyledi. Latinovic, "İşverenlere greve gittikleri için çalışanlarını cezalandırmamaları için baskı yaptık ve kadınları greve gitmek için cesaretlendirdik" diye konuştu.

KADINLAR ERKEKLERE ORANLA YÜZDE 21 DAHA AZ KAZANIYOR

2023 Dünya Ekonomik Forumu'nun küresel toplumsal cinsiyet ayrımı raporunda üst üste 14'üncü kez en üst sırada yer alan İzlanda'da bazı sektörlerde kadınlar halen erkeklere oranla yüzde 21 daha az kazanıyor ve kadınların yüzde 40'tan fazlası cinsel ya da toplumsal cinsiyet temelli şiddete uğradığını söylüyor. (DIŞ HABERLER)