İzinleri iptal edilen madene su tahsisi davası

Köyler kuraklık yaşarken, DSİ sulama ve içme suyu kaynağını maden şirketine tahsis etmek istedi. Çan Çevre Derneği, Kumarlar Köyü Göleti’nin su rezervinin köylüler tarafından kullanılmasını istiyor.

Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE- Çan’da 4 yıl önce ruhsatı yenilenmeyen ve 2021 yılında da tüm izinleri iptal edilerek Kirazlı Altın Madeni projesi sahasını terk eden Alamos Gold ve yerli iştiraki Doğa Biga Madencilik’e tahsis edilmeye çalışılan suyun davası sürüyor.

Sahayı terk eden maden şirketi için, kuraklık nedeni ile sulu tarım dahi yapılamayan Çan’ın Kumarlar Köyü ve çevre köylere su sağlayan gölet isteniyor.

Çan Çevre Derneği, madenci şirket ve Devlet Su İşleri arasındaki su tahsisi protokolünün iptaline ilişkin Çanakkale İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Davada bilirkişi keşfi yapıldı. Mahkeme heyeti, bilirkişi heyeti, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, Çan Çevre Derneği ve çevre örgütlerinin katıldığı keşifte suyun madenci şirketi verilemeyeceği ifade edildi.

KUMARLAR KÖYÜ SUSUZ KALMIŞTI

Yapımına başlanmasının ardından içme suyuna zarar vererek, Kumarlar Köyü'nde oturanların taşıma suyla ihtiyacını karşılamasına neden olan projenin, halihazırda su sorunu yaşan yerlerde tarımı ve hayvancılığı tamamen bitireceği ifade ediliyor.

'KURAKLIK YAŞARKEN SU KAYNAĞININ ÜÇTE BİRİ ŞİRKETE VERİLEMEZ'

Bilirkişi keşfine katılan Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Mutluay, Çanakkale’nin kuraklığa karşı önlemler almaya başladığını hatırlattı. Kumarlar Köyü’nde DSİ tarafından inşa edilmesi gereken göletin, maden firması tarafından inşa edildiğini ifade eden Mutluay, “Bu göletin suyunun yaklaşık yüzde 29’u, madenin işletme ihtiyaçlarını karşılamak üzere şirkete tahsis edilmiş durumda. Planlama raporunda, 1 milyon 918 bin metreküp suyun tahsisi öngörülüyor. Bu suyun 48 bin metreküpü, Cazgırlar, Kirazlı, Kumarlar ve Yukarı Şapçı köylerinin içme ihtiyacını karşılamak üzere tahsis edilecek. 550 bin metreküpü şirketin işletmesinde kullanılacak ve 1 milyon 320 bin metreküpü ise yöre köylerin tarımsal sulamasında kullanılacak. Şirkete verilen 550 bin metreküp suyun karşılığı yüzde 29! Yani, neredeyse su rezervinin üçte biri şirkete verilmiş durumda. Eğer bu su şirkete verilmezse, bin 368 dekar tarım alanı daha sulanabilir” dedi.

'BİLİRKİŞİ RAPORUNDA HALKIN ÇIKARLARI GÖZETİLMELİ'

Yargıya güvenmek zorunda olduklarını dile getiren Başkan Mutluay, “Burada bilirkişi heyetinin aklın, bilimin ve halkın çıkarlarını gözeterek, gerçekçi bir rapor vereceklerini düşünüyorum. İdare Mahkemesi’nin de bilirkişi raporuna dayanarak DSİ ile şirket arasında yapılan bu protokolü ve planlamayı iptal edeceğini ve suyun tamamen tarımsal sulamada ve köylerin içme suyu ihtiyacını karşılamak üzere kullanılması yönünde karar vereceğini umuyorum” ifadelerini kullandı..

'MADEN YOK, BU PLANLAMA ÇÖPE GİTMELİ'

13 Ekim 2019 tarihi itibariyle madenin ruhsat süresinin dolduğunu ve yenilenmeyerek ruhsatın iptal edildiğini hatırlatan Mutluay, “Orman izinleri de iptal edildi. İzinleri iptal edilmiş bir maden işletmesinin su ihtiyacını karşılamak üzeri yapılmış planlamanın da çöpe gitmesi gerekiyor. Ama bakıldığında bunun böyle olmadığı, arka planda bir takım devirlerin de söz konusu olabileceği gibi bir şüphe düşüyor içimize, umarım böyle bir girişim olmaz” diye konuştu.

Etiketler çanakkale köy çan