İzin çıktı: Antik kente hurda yığılacak

Marmaraereğlisi'ndeki Martaş Liman Tesisleri AŞ'nin, hurda kapasitesinin yüzde 40 yükseltilme isteği konusunda izin çıktı. Karara göre, arkeolojik sit alanına ağır gemi girişi sağlanacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Marmaraereğlisi’ndeki Martaş Liman Tesisleri AŞ’nin liman çalışmasında hurda indirme kapasitesinin artırılması tepki çekti. Dip tarama dahil olmak üzere, kapasitenin yüzde 40 yükseltilme isteği konusundaki ÇED olumlu kararı, antik kentin bulunduğu sahilleri tehlikeye atacak. Karara göre, deniz tabanıyla birlikte birinci derece arkeolojik sit alanı olan bölgeye daha ağır gemi girişi sağlanacak. 

'ÇED OLUMLU KARARI'

Kararda, “Projeyle ilgili olarak ÇED yönetmeliğinin 14’üncü maddesi gereğince Komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak bakanlığımızca ‘ÇED Olumlu Kararı’ verildi” denildi.

Cumhuriyet'ten Şeyda Öztürk'ün haberine göre, Marmaraereğlisi Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Mine Olgaç, ÇED olumlu kararı çıkması hakkında, “Projenin yapılacağı kıyı şeridi Perintos Antik Kenti'nin içinde kalıyor. Kıyı şeridi, deniz tabanıyla birlikte 1’inci derece arkeolojik sit alanı. Dünyaca bilinen bir tarih merkezinin tam ortasına, bu kıyıyla iç kesimlerdeki tesis ve işletmeleri bağlantılandırarak geliştirilecek lojistik projelerini de göz önüne almak gerekiyor” dedi. Ayrıca yapılacak olan dip taramasının deniz tabanını ve denizdeki çeşitliliği etkileyeceğine dikkat çeken Olgaç, “Burası arkeolojik sit alanı olduğu için, dip taramasıyla denizden alınacak malzemenin ne şekilde değerlendirileceği belirsiz” diye konuştu.

'YAZIK BU ÜLKEYE'

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Çevre Mühendisleri Odası Trakya Bölge Temsilciliği'nin konuya ilişkin açıklamada, “İlgili proje alanı, çok önemli bir antik kent koruma alanı içerisinde yer alıyor. Sadece bu sebep bile, gerçekleşecek projenin, büyük bir yıkım projesi olduğu gerçeği ile karşımızda duruyor” denildi. Gelişmiş ülkelerde birinci derece arkeolojik sit alanına liman yapılmayacağının altının çizildiği açıklamada, “Bizim gibi üçüncü dünya ülkeleri, böyle konuları görmezden gelirler. Müsilaj gibi, yaşadığımız çevresel kaosun daha büyük bir tahribatını, bu liman projesinin gerçekleşmesiyle birlikte anbean izlemiş olacağız. Alan yerleşim birimleriyle iç içedir. Yurtdışından getirilecek hurda metallerin yaratacağı risk, kesinlikle bu bölge için artık kaldırılamaz noktadadır. Bir tatil beldesi olması gereken bu güzelim alanlar, zenginlerin rant kapısı olmuştur. Olan bu güzel doğaya ve bu güzel vatana oluyor. Yazık bu ülkeye” ifadelerine yer verildi. (HABER MERKEZİ)