İYİ Parti'nin 81 ilde aday kararının perde arkası

İYİ Parti, Akşener’in duyurduğu 81 ilde aday çıkarma tutumunu karara bağladı. Az sayıda üye farklı görüş bildirse de kararın esasına itiraz gelmedi. Bundan sonra hangi adımların atılacağı da netleşti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in 81 ilde kendi belediye başkan adaylarını çıkaracaklarını açıklamasının ardından partinin en üst düzey karar organı Genel İdare Kurulu da (GİK) bu tutumu onayladı. Dün gerçekleşen ve yaklaşık 4 saat süren toplantıda 81 ilde aday çıkarma kararı oylandı ve oy çokluğuyla karara bağlandı, resmiyet kazandı.

Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, basın toplantısında GİK üyelerince onaylanan şu metni okudu: “31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşecek olan yerel seçimlerde Türkiye genelinde 81 il ve ilçelerde partimizin kendi adaylarının teşkilatlarımızın görüşlerini yanı sıra her seçim çevresinde aday adaylarımıza yönelik halkın eğilim ve tercihlerinin dikkate alınarak tespit edilmesine karar verilmiş olup sürecin yönetiminde parti başkanlık divanımız yetkilendirilmiştir.”

AKŞENER KISA KONUŞTU: KARARI SİZ VERECEKSİNİZ

Genel İdare Kurulu toplantısında 30’un üzerinde üye söz alarak partinin yerel seçim stratejisine ilişkin fikir beyan etti. Tüm GİK üyelerini dinleyen Akşener toplantı sonunda çok kısa bir değerlendirme yaptı ve “kararı siz vereceksiniz” dedi.

‘ADAY ÇIKARMA KARARI DOĞRU, ZAMANLAMA YANLIŞ’

Sadece 4 üye, kararın esasına itirazları olmamakla birlikte farklı görüş beyan etti. Farklı görüş dile getiren üyeler zamanlamanın yanlış olduğunu savunurken İYİ Parti’nin bu stratejisinin yerel seçimlerde değil, 2028 genel seçimlerinde hayata geçmesi gerektiğini söyledi.

‘İŞBİRLİĞİ TEKLİFLERİ DEĞERLENDİRİLMELİ’

İstanbul, Ankara ve muhalefetin kazanabileceği başka kritik illerde CHP ile ortaklaşmanın değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen 4 üye, işbirliği kapısının açık tutulmasının doğru olacağını ifade etti.

‘SANDIKTA GÜÇLÜ ADAYA MEYLEDİLEBİLİR, İYİ PARTİ ALEYHİNE OLUR’

Farklı görüş bildirenler “oy kaybı” endişesini de dillendirdi. Yerel seçimlerin psikolojisinin farklı olduğu, sandığa gidildiğinde seçmenin iki güçlü adaydan kazanmaya daha yakın, daha güçlü olana meyledebileceği ve bunun da İYİ Parti’nin aleyhine olabileceği uyarısı yaptı.  

'GERİLİM YOK, TAM BİR ORTAKLAŞMA VAR'

4 üyenin farklı görüş bildirmesinin toplantıda herhangi bir gerilime sebep olmadığını ifade eden bir GİK üyesi “Arkadaşlarımız farklı görüş bildirseler de kararın esasına hiçbir itirazları yok. Onlar da ittifakların partiye ve Türkiye’ye zarar verdiğini, İYİ Parti’nin kendi kimliğini ortaya koyması gerektiğini düşünüyor. Sadece bu seçim özelinde farklı bir perspektif, farklı görüş sundular. Ama çoğunluk bu seçimden başlayarak İYİ Parti’nin kendisini anlatması gerektiği görüşünde. Yani tam bir ortaklaşma var” dedi.

‘İŞ BİRLİĞİ ÇABASI OLURSA O GÜNÜN KOŞULLARINDA KONUŞULUR AMA BİZİM DE ADAYLARIMIZ OLACAK’

Bu karar doğrultusunda çalışmaların hızla başlayacağını anlatan bir partili, işbirliği, ittifak gibi meseleleri tamamen gündemlerinden çıkardıklarını söyledi. “Bizim kimseyle işbirliği yapmak gibi bir niyetimiz yok. Kendi adaylarımızı çıkaracağız. CHP de adaylarını açıklamaya başladı. Bizimle işbirliği, uzlaşma gibi bir çabanın içinde olurlarsa o günün koşullarında konuşulur ama o gün bizim de adaylarımız olacak” dedi.

‘CHP’NİN KONGRESİNE GÖRE POZİSYON ALAMAYIZ’

CHP’nin kongre sürecinin tamamlanmasının beklenmesi gerektiğine dair eleştirileri yanıtlayan bir parti yöneticisi, “CHP’ye göre pozisyon almak bizim varlık sebebimize aykırı. Biz bir siyasi partiyiz, kararlarımızı buna göre belirleyemeyiz” dedi.

ÇALIŞMALAR NASIL İLERLEYECEK?

Bundan sonraki süreçte Başkanlık Divanı GİK’ten aldığı yetkiyle adayları belirleyecek. Sürecin teknik yönetiminden sorumlu olacak ve aday belirlemenin prosedürünü oluşturacak. Adayların belirlenmesi sürecinde yerelin dinamikleri esas olacak. İYİ Partili bir kurmaya göre aday adayları arasından kimin aday olacağına il örgütü, milletvekilleri, genel merkez değil kentin gerçek sahipleri, o yörenin insanı karar verecek. Adaylar belirlendikçe Genel Başkan Akşener tarafından duyurulacak.

ÖZLALE VE DEDEOĞLU’NUN ADAYLIKLARI KESİNLEŞTİ

Partinin iki belediye başkan adayı da kesinleşti: İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Ümit Özlale, Maraş Büyükşehir Belediye Adayı Mesut Dedeoğlu oldu.

CUMHUR İTTİFAKI’NIN GÜÇLÜ OLDUĞU İLLERE YOĞUNLAŞMA

İYİ Parti, Cumhur İttifakı bileşenleri MHP ve AK Parti’nin güçlü olduğu yerlerde özel çalışma yürütecek ve bu illerde güçlü adaylar tespit edecek.