İYİ Partili Erhan Usta: 2071'e bakıyorsunuz burnunuzun ucunu göremiyorsunuz

Bakanlığın isim değişikliğinin “paldır küldür” yapıldığını belirten İYİ Partili Usta, “2071’e bakıyorsunuz burnunuzun önünü görmüyorsunuz. Bütçenin üzerinde Tarım ve Orman Bakanlığı yazıyor” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 2020 yılı kesin hesabı ve 2022 yılı bütçesi üzerindeki görüşmeler sürüyor.

Görüşmelerde konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, “Türkiye AK Parti hükümetleri döneminde Sayın Bakan, yaklaşık 600 milyar dolar civarında dışarıdan net kaynak kullandı. Yani biz buna 'cari açık' diyoruz, 'tasarruf yatırım farkı' diyoruz. Fevkalade fazla olan bir kısmı var ki, yani taşa toprağa, betona gitti Türkiye'de. Bugünkü yaşadığımız ekonomik sıkıntıların temelin de de esasında bu var” ifadelerini kullandı.

'BÖYLE PALDIR KÜLDÜR İŞ YAPILIR MI BİR DEVLETTE?'

“Şimdi 2071’e bakıyorsunuz, gözünüzün burnunuzun önünü görmüyorsunuz” diyen Usta şunları söyledi:

“Şu getirilen bütçe ne? Meteoroloji Genel Müdürlüğü. Bütçenin üzerinde ne yazıyor? Tarım ve Orman Bakanlığı. Şimdi hayırlı olsun bu arada, Bakanlıkta bir değişiklik oldu, iklim değişikliği meselesi, yani yeni çıktı sanki. İklimle ilgili problemler dünyanın hiç konuştuğu bir şey değildi, Paris İklim Anlaşması bir günde çıktı, hemen önümüze geldi. Bütçe getiriyorsunuz, bütçe dokümanları bile yani bu kanun değişikliğinin ne kadar paldır küldür Bakanlık değişikliği olduğunu görüyoruz… Yani burnunun ucunu göremeyen fakat 2071’i konuşan… 2071’de bir şey yok, altı bomboş; istismar var sadece de… Onu, söyleyip burnunun ucunu göremeyen bir hükümet tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devleti yönetiliyor. Bakanlık yapısındaki değişiklik iki gün içinde karar verilmiş bir şey. Bütçe dokümanları bile öncesinde hazırlanmış. Bu konunun çok iyi tartışılması lazım, görüşülmesi lazım, konuşulması lazım. Böyle paldır küldür iş yapılır mı bir devlette?”

'PARİS İKLİM ANLAŞMASI'YLA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPILMALI'

Paris İklim Anlaşması'na taraf olunması için neden beklendiğini soran Erhan Usta, “Biz beklemişiz, beklenilebilir yani bir tercihtir; onu bilemem. Ama kaldığımız işte, son 6 ülke içerisindeyiz, o 6 ülkenin de repütasyonu yani Türkiye’ye yakışmıyor, Türkiye o ligde değil. Başlangıçta neden taraf olunmadı? Şimdi niye taraf olundu? Bunların bir hesabını, kitabını kamuoyuyla bir şey paylaşmanız lazım. Belki hakikaten başlangıçta çok fazla yükümlülük getiriliyordu, şimdi yükümlülüklerimiz mi azaldı? Veya ne bilim ben, bir avantaj mı oldu?” diye konuştu. (ANKA)