İYİ Parti'de değişim sesleri: Partinin yok olmaması için şart

İYİ Parti, seçim sonrası ilk kapsamlı değerlendirmesini bugün yapacak. Partide lider değişimi isteyenlerin adım atıp atmayacağı büyük oranda bu toplantıda netleşecek.

Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

ANKARA – İYİ Parti'de seçim sonuçlarının değerlendireceği ilk geniş toplantı bugün gerçekleşecek. İYİ Parti Başkanlık Divanı üyeleri ve milletvekilleri genel merkezde bir araya gelecek. Seçim sürecinde atılan tüm adımların masaya yatırılacağı toplantıda, bazı İYİ Parti kurmaylarının tanımlamasıyla, 'herkes eteğindeki taşları dökecek'. İYİ Parti yöneticilerinin, yaklaşan seçimli olağanüstü kongrede alacakları pozisyonlar da bu toplantıdan sonra netleşecek.

AKŞENER İSTİFA ETMEDİ, KURMAYLARI ETTİ

'Hür ve müstakil' olarak tanımladığı seçim stratejisinden beklediği sonucu alamayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisini seçimli olağanüstü kongreye götüreceğini açıkladı. Akşener’in kongre açıklamasıyla birlikte görevi bırakacağı da iddia edildi ancak Akşener değil yakın kurmaylarından istifa kararları geldi. Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Buğra Kavuncu istifasını açıklayan ilk isimdi. Kavuncu'nun ardından Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burak Akburak da istifa ettiğini ve Akşener'in yanında olduğunu duyurdu. Parti kulislerinden edinilen bilgilere göre iki isim de seçim sonuçlarına dair sorumluluğu üstlenerek kongre sürecinde Meral Akşener'in elini rahatlatmak için istifa etti.

AKŞENER YENİDEN ADAYLIĞA SICAK BAKIYOR

Akşener'in kongrede yeniden aday olup olmayacağı, aday olursa karşısına bir rakip çıkıp çıkmayacağı İYİ Parti kulislerinin en sıcak konusu. Akşener'in parti yönetiminin desteğini alması halinde aday olmaya sıcak baktığı kaydediliyor.

İYİ PARTİ LİDER PARTİSİ, AKŞENER BIRAKMAZ

Edinilen bilgiye göre Akşener, kurmaylarıyla birebir görüşmeler yaparak hem seçim sürecine hem de yaklaşan kongreye dair değerlendirmelerini alıyor. İYİ Parti yöneticilerine göre kongre öncesi 'nabız yokluyor'.

Parti kurmayları Akşener'in kongrede yeniden aday olmak için gerekli desteği almasına kesin gözüyle bakıyor. Bazı İYİ Parti kurmayları seçim başarısızlığına rağmen İYİ Parti'nin bir lider partisi olduğunu, Akşener olmadan yoluna devam edemeyeceğini dile getiriyor. Bu sebeplerle de Akşener'in genel başkanlığı bırakmayacağı ifade ediliyor.

'İYİ PARTİ'NİN YOK OLUP GİTMEMESİ İÇİN DEĞİŞİM ŞART'

Akşener'in genel başkan olarak devam etmesi gerektiğini dile getirenlerin yanı sıra İYİ Parti'de genel başkanlık dahil köklü bir değişimin şart olduğunu dile getiren parti yöneticileri de var. Seçim sonuçlarının İYİ Parti için büyük bir başarısızlık olduğunu, bu başarısızlığın sorumluluğunun üstlenilmesi gerektiğini dile getiren bazı yöneticiler, İYİ Parti'nin yok olup gitmemesi için değişimin şart olduğunu söylüyor.

AKŞENER SÖZÜNÜ TUTMALI, ASLOLAN PARTİDİR

Akşener'in seçimden önce verdiği 'başarısız olursa gideceği'ne dair sözü tutması gerektiğini de ifade eden bu kurmaylar, verilen büyük sözün tutulmamasının partiye zarar vereceğini ifade ediyor.

İYİ Partili kurmaylar, Akşener'in İYİ Parti'yi var eden lider olduğunu kabul etse de aslolanın Akşener değil parti olduğunu dile getiriyor.

MUHALEFETLE TERS DÜŞMEK KAYBETTİRDİ, HÜR MÜSTAKİL KARARI YANLIŞTI

Seçime hür ve müstakil girme kararının yanlış olduğunu savunan kimi kurmaylar, seçimden önce yapılan toplantılarda yapılan açık – kapalı yönlendirmelerin bu kararı beraberinde getirdiğini ifade ediyor. CHP ile bu denli ters düşülmesinin, muhalefetten ayrışmanın İYİ Parti'ye büyük zarar verdiği ama yeni bir başlangıcın hala mümkün olduğunu kaydediliyor.

AKŞENER'İN ÜSLUBU DA MANSUR YAVAŞ'I SÜREKLİ ELEŞTİRMESİ DE YANLIŞTI

Seçim sürecinde Akşener'in kullandığı dili ve üslubunu da eleştiren İYİ Partililer, muhalefete karşı bu kadar sert bir dilin kullanılmasının, Mansur Yavaş ve CHP'nin sürekli eleştirilmesinin, geleceğe dair neredeyse hiçbir söz söylenmemesinin yanlış olduğuna dikkat çekiyor.

TEŞKİLAT DA GENÇ VE YENİ BİR KADRO BEKLİYOR

İYİ Parti'nin güçlenmesi ve yeniden iktidara alternatif bir parti haline gelmesi için genç ve uzman, yepyeni bir yönetim kadrosuyla yola devam etmesi gerektiğini belirten kurmaylar, teşkilatların talebinin de bu yönde olduğunu ifade ediyor.

BUGÜNKÜ TOPLANTI KRİTİK

Seçimli kongrenin İYİ Parti'nin geleceği açısından bir şans olduğunu ifade eden İYİ Partililer, bugün gerçekleşecek Başkanlık Divanı ve milletvekili toplantısının alınacak kararlarda belirleyici olacağını söylüyor.

AKŞENER'E VERİLEN DESTEK BELİRLEYİCİ OLACAK

Parti kulislerinde Akşener'in mevcut gücü ve kendisinin siyasete kazandırdığı isimlerin desteğiyle yeniden adaylaşmasının kesin olduğu görüşü hakim. Değişim isteyenlerin atacağı adımları Akşener'in arkasındaki desteğin büyüklüğü belirleyecek. Akşener beklenen desteği almaz ve değişim sesi güçlenirse İYİ Parti'nin birden fazla adayın yarıştığı bir kongre gerçekleştirmesi şaşırtıcı olmayacak.

AKŞENER'İN MUHTEMEL RAKİPLERİ

Değişim talep edenlerin parti içi muhalefete dönüşmesi halinde adaylık yarışına dahil olabilecek isimlerse şimdiden dillendirilmeye başlandı. Genel Başkan Yardımcısı Tolga Akalın, Grup Başkanvekili Erhan Usta, Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez bu isimler arasında yer alıyor. İYİ Parti Grup Başkanı Koray Aydın'ın da süreci izlediği, başkanlık yarışına dahil olabileceği, olmasa bile aday olabilecek bir ismi destekleyebileceği kaydediliyor.

İSTİFA ETMEYİ PLANLAYAN MİLLETVEKİLLERİ VAR

Öte yandan kurultayın sonucuna göre, hatta kurultayı beklemeden, İYİ Parti'den istifa etmeyi planlayan milletvekilleri olduğu da kulislerde konuşulanlar arasında.

Etiketler İYİ PARTİ SEÇİM