VİDEO

İYİ Parti ilk kez büyükşehir kazanabilir: Ordu'da Enver Yılmaz etkisi

Ordu'da Enver Yılmaz, mevcut başkan Hilmi Güler'e karşı kentte bir adım önde görülüyor. Seçmenlerin başkanlık döneminde haksızlığa uğradığını düşündüğü Yılmaz, her kesimden destek görüyor.

ORDU - 31 Mart Yerel Seçimleri'nde sonucu merak edilen illerden birisi de Ordu olacak. AK Parti'nin mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler ile seçime girdiği Ordu'da en büyük rakibi 2014-2019 yılları arasında AK Parti'den büyükşehir belediye başkanlığı yapan İYİ Parti adayı Enver Yılmaz.

AK Parti siyasi hayatına başladığı ilk dönemlerinde Karadeniz'de kurduğu hakimiyeti Ordu belediyesinde kuramıyordu. Kentin büyükşehir statüsünde olmadığı 2004 ve 2009 yerel seçimlerinde merkez oylarıyla ipi göğüsleyen DSP adayı Seyit Torun oldu. Torun, belediye başkanlığının ikinci döneminde CHP'ye geçti. 2012'de Ordu'nun büyükşehir statüsüne geçmesiyle kentte belediye seçimleri AK Parti lehine değişti.

AK PARTİ'DE İSTİFA ETTİRİLMİŞTİ, İYİ PARTİ İLE KAZANMA YARIŞINDA

2014'te AK Parti'de 3 dönem milletvekilliği yapan Enver Yılmaz, yüzde 54'lük oy oranıyla Ordu'nun ilk büyükşehir belediye başkanı oldu. Fakat kendisi de Ordulu olan dönemin AK Parti Grup Başkanvekili Numan Kurtulmuş ile tartışma yaşayan Yılmaz, 2018'de görevinden istifa ettirildi. Yılmaz'ın istifası sonrası görevi vekaleten Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş yürüttü. 2019 Yerel Seçimleri'nde AK Parti eski Enerji Bakanı Hilmi Güler'in adaylığıyla Ordu Büyükşehir Belediyesi'ni ikinci kez kazandı. 31 Mart'ta bu kez İYİ Parti adayı olarak seçime giren Enver Yılmaz ve AK Parti adayı Hilmi Güler, Ordu Büyükşehir Belediyesi'ni yönetmiş isimler olarak yarışın favorileri konumunda. Araştırma firmalarının anketlerinin bir bölümünde Yılmaz, bir bölümünde ise Güler ufak farklarla önde çıkıyor. CHP adayı Zekai Sana ise yarışta geri kalmış durumda.

AK Parti adayı Hilmi Güler'in pazar günü gerçekleştirdiği lansman töreninde salon tam doluluğa ulaşmadı.

CHP'NİN HEDEFİNDE MERKEZ İLÇE ALTINORDU VAR

CHP'nin kentteki asıl hedefi ise merkez ilçe Altınordu. Kent genelindeki oyuna göre merkezde tabanı daha fazla olan CHP, ağırlığını Altınordu'ya vermiş durumda. CHP, Altınordu'da mevcut Gülyalı Belediye Başkanı Ulaş Tepe ile yarışacak. 34 yaşında genç bir isim olan Tepe, kentte büyük ilgi görüyor. Büyükşehir adayı Sana'nın kent cadde ve meydanlarında yeteri kadar afişi bulunmazken, Tepe'nin afişlerinin her sokağı süslemesi CHP'nin odağının Altınordu olduğunu doğruluyor.

Ordu'nun büyükşehir olmadan önce il belediyesini belirleyen seçmenlere sahip olan Altınordu'da Seyit Torun, 2004 ve 2009'da DSP'den seçilerek iki dönem belediye başkanlığı yapmıştı. CHP, Torun'un ardından 15 yıl sonra Ulaş Tepe ile Altınordu'yu kazanabilecek konumda yer alıyor. AK Parti ise Altınordu'da mevcut başkanı Aşkın Tören ile yarışın diğer favorisi.

CHP'nin Altınordu adayı Ulaş Tepe seçimin en yoğun çalışan isimlerinden biri.

KAZANMA FORMÜLÜ: ORDU'DA ENVER YILMAZ, ALTINORDU'DA ULAŞ TEPE

Ordu sokaklarında yaptığımız seçim izlenimlerinde hem büyükşehirde hem de Altınordu'da kıyasıya bir yarış olacağını gözlemledik. Fakat Enver Yılmaz'ın adı sokaklarda daha çok yankılanıyor. Kentte muhalefet partileri arasında olmasa da tabanlarında bir ittifak oluşmuş durumda. CHP tabanının, büyükşehir adayı Zekai Sana'nın tanınırlığı olmaması ve şansının düşük olduğu değerlendirmesiyle İYİ Parti adayı Enver Yılmaz'a yöneldiği görülüyor. Aynı şekilde AK Parti'ye tepkisi olan fakat CHP'ye uzak duran bir çok seçmenin de Altınordu'da Ulaş Tepe'yi tercih edeceği değerlendiriliyor. Sokakta fikrini sorduğumuz Ordululardan çokça duyduğumuz "Ordu'da Enver Yılmaz, Altınordu'da Ulaş Tepe" cevabı da seçmenlerin tercihini kazanacak adaya göre yaptığını gösteriyor.

Enver Yılmaz, AK Parti'nin ardından İYİ Parti'den de Ordu'da seçimi kazanmayı hedefliyor.
ORDULULAR SU FİYATLARINA TEPKİLİ; ELEKTRİK FATURASININ İKİ KATINA ULAŞIYOR

Ordu'da mikrofon uzattığımız herkes öncelikle geçim sıkıntısı, pahalılık, emekli maaşları gibi yurt genelinde olan sıkıntılardan bahsederken kente dair en büyük problemin ise 'su fiyatları' olduğunu dile getirdi. Evlerinde su faturalarının elektrik faturalarından iki kat fazla geldiğini söyleyen Ordulular, öncelikle bu sorunun çözülmesini istiyor. Öğrendiğimize göre de muhalefet adaylarının su indirimi vaatleri üzerine mevcut belediye yönetimi suda yüzde 25 indirime gitti fakat bu yeterli bulunmadı.

'ENVER YILMAZ'A HAKSIZLIK YAPILDI HAKKINI TESLİM EDECEĞİZ'

Adaylar arasında en çok tepkinin AK Parti'nin büyükşehir adayı Hilmi Güler'e olduğu görülüyor. Güler'i 5 yılda sokakta göremediklerini öne süren seçmenler, yapılan gözle görülür bir hizmet de olmadığını ifade ediyor. Seçmenler ayrıca Enver Yılmaz'ın görevinden haksız bir şekilde istifa ettirildiği görüşünde. Aralarında AK Partili olduğunu söyleyenlerin de bulunduğu seçmenler "Enver Yılmaz'ı haksız yere görevden aldılar", "Enver'e hakkını teslim edeceğiz" sözleriyle tepkilerini sandıkta göstereceklerini dile getiriyorlar.

CHP'li olduğunu söyleyen bir seçmen de partisinin adayı Zekai Sana'nın pek tanınırlığı olmadığı için Enver Yılmaz'a oy verme eğiliminde olduğunu söylüyor. AK Partili olduğunu ifade eden bir başka Ordulu ise "Bu kez Enver Yılmaz'a oy vereceğim. Enver Yılmaz hizmet yaptı, Hilmi Güler hiçbir şey yapmadı" sözleriyle tercihlerini açıklıyor.

"Ben MHP'liyim, Enver'i hiç sevmem ama ona oy vereceğim" diyen bir Ordulu seçmen tercihinin sebebini şöyle açıklıyor:
"Ben köyüme Enver'in döktüğü asfalt sayesinde gidebiliyorum. Enver olmasaydı biz o yoldan gidemezdik. Ben hep MHP'ye oy verdim ama Enver'in hakkını teslim edeceğiz. Hilmi bir çivi çakmadı."

'5 YILDA HİLMİ GÜLER'İ SOKAKTA BİR KERE GÖREMEDİM'

Hilmi Güler'in kentte görülmediğini, sokaklarda gezmediğini dile getiren bir başka Ordulu da durumu şu sözlerle anlatıyor:
"Geçmiş zamanda şu sokakta gezerken 3-4 günde bir Seyit Torun'a çarpardı omzumuz. Ondan sonra gelen Enver Yılmaz'da da aynıydı durum. Fakat Hilmi başkanı 5 yılda bu sokaklarda bir kere görmedim. Halkın içine çıkmayandan başkan olur mu? Türkiye'nin en pahalı suyunu Ordu halkı kullanıyor. Elektrik faturasının 100 lira geldiği yerde su faturası 300 lira geliyor. Büyükşehir'de Enver Yılmaz'a, Altınordu'da Ulaş Tepe'ye oy vereceğim"

ÖZEL: ORDULULAR KAZANACAK ADAYDA BİRLEŞİYOR

Ordu'nun siyaset gündemini yakından takip eden gazeteci Zeki Mesut Özel, hem büyükşehirde hem de Altınordu'da seçimlerin iki aday arasında geçeceğini düşünüyor. "Şu anda hangisinin önde olduğunu tahmin edemeyeceğim ama kaybedenle kazanan arasında 1-2 puan farkı geçmez" diyen Özel, Ordu'da AK Parti iktidarına olan tepkinin muhalif adaylar arasında kazanacak adayda birleşmeyi sağladığını dile getiriyor. Kentte sol ve sosyal demokrat kesimin büyükşehirde AK Parti'ye kaybettirmek için Enver Yılmaz'a yöneldiğini kaydeden Özel, "İYİ Parti'nin Ordu'da kendi oyu yüksek değil fakat emanet oylarla seçimi kazanması muhtemel. AK Parti'ye ekonomik krizden ve hükümet politikalarından dolayı Ordulular öfkeli" sözlerine yer veriyor.

Altınordu'da çetin bir yarış geçeceğini kaydeden Özel, CHP'nin bu ilçeye özel çalıştığını dile getiriyor. CHP'nin adayı Ulaş Tepe'nin Gülyalı Belediye Başkanlığı döneminde kent kamuoyunda tanınarak sevilen bir isim olduğunu belirten Özel, "Altınordu'da ise AK Parti'nin mevcut başkanı Aşkın Tören, şaibeye karışmamış bir isim. Ordu'da tepkiler Hilmi Güler'e yoğunlaşmış durumda. Aynı tepki Tören'e yok. Fakat AK Parti'ye tepkiden Tören de etkilenebilir. Altınordu'da Tören ve Tepe arasında zor bir yarış olacak" değerlendirmesinde bulunuyor.