İtalya'nın Pisa'dan da eğik kulesinde tadilat: Yıkılma tehlikesi var

Eğikliğinden Dante'nin İlahi Komedyası'nda da bahsedilen Bologna'daki Garisenda kulesi, eğikliğinin son aylarda anormal bir biçimde artması sebebiyle tadilata alınacak.

Fotoğraf: Roberto Castano / Pexels
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya’nın Bologna kentinin sembollerinden biri olan Garisenda kulesi, eğim artışı ve yıkılma tehlikesi nedeniyle kapatılarak birkaç yıl sürecek tadilata alınacak.

BBC Türkçe'den Övgü Pınar'ın haberine göre, 48 metrelik kuledeki eğim ve stabilite riski artışı birkaç ay önce tespit edilmişti. 12. yüzyılda yapılan Garisenda ile yanındaki 97 metrelik Asinelli kulelerinin etrafının güvenlik çemberine alınması çalışmalarına başlandı.

ŞUBAT'A KADAR SÜRECEK, 4,3 MİLYONA MÂL OLACAK

Kulelerin bulunduğu Porta Ravegnana meydanının 5 metre yüksekliğindeki güvenlik bariyeriyle çevrilmesi işleminin şubata kadar sürmesi ve 4,3 milyon euro’ya (yaklaşık 135 milyon Türk Lirası) mâl olması bekleniyor. Kuleyi güçlendirme çalışmalarının ise birkaç yıl süreceği hesaplanıyor. Bu sürede meydanın trafiğe kapatılması ve normalde ziyarete açık olan kulelerin turistlere kapatılması planlanıyor.

Sensörlerle yapılan incelemelerde temeldeki zemin sorunları gibi nedenlerle kulenin eğiminin son aylarda anormal biçimde arttığı belirlenmişti. Simülasyonlar kulenin yıkılarak yakındaki tarihi yapılara zarar verebileceğini veya kendi üzerine çökebileceğini göstermişti.

EĞİKLİĞİ İLAHİ KOMEDYA'DA DA GEÇİYOR

Garisenda kulesindeki eğimin 4 dereceye ulaştığı belirtiliyor. İtalya’nın en meşhur eğik kulesi Pisa’daki eğim ise 3,97 derece olarak hesaplanıyor.

1100’lü yılların başında yapılan Garisenda kulesinin orijinal yüksekliği 60 metreyken, yine eğimin yıkıma yol açma ihtimali nedeniyle 14. yüzyılda boyu 48 metreye indirilmiş.

Dante Alighieri’nin 14. yüzyılın başında yazdığı başyapıtı İlahi Komedya’da da Garisenda kulesinden ve kulenin eğikliğinden söz ediliyor.

BELEDİYE BAŞKANI: KURTARMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Bologna Belediye Başkanı Matteo Lepore, Garisenda ve Asinelli kulelerinin UNESCO Dünya Mirasları listesine alınmasını talep etmişti. Belediye Başkanı Lepore, Garisenda kulesini ‘kurtarmak’ için çalışacaklarını söyledi.

Belediye, kulelerin bakım-onarım çalışmalarına fon sağlamak için bir bağış kampanyası da başlattı. Kent yönetimi, ‘’Neredeyse bin yıllık bir ortaçağ kulesini restore etmek ve güvenli hale getirmek olağanüstü bir mücadele gerektiriyor’’ dedi ve kent halkının ve dünya çapında Bologna’yı sevenlerin desteğini istedi. (DIŞ HABERLER)