İtalya'da 6 ay süreyle OHAL ilan edildi

İtalya'da Başbakan Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümeti, 'göçmen akışlarının yönetimini daha etkili' hale getirmek için göç konusunda 6 aylık OHAL kararı aldığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya'da sağ koalisyon hükümeti, Akdeniz üzerinden ülkeye gelen mülteci sayısındaki 'keskin artış'ı gerekçe göstererek 6 aylık olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. 

Başbakan ve aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri Partisi (FdI) Genel Başkanı Giorgia Meloni liderliğindeki koalisyon hükümeti, kabine toplantısının ardında yazılı bir açıklama yaparak, "Göçmen akışlarının yönetiminin daha etkili ve zamanında yanıtlar verebilmek için göç konusunda olağanüstü hal kararı aldık" dedi.

5 MİLYON EURO'LUK KAYNAK TAHSİS EDİLDİ

AA'nın haberine göre, bakanlar kurulu sonrasında Başbakanlık'tan yapılan açıklamada da 'İtalya'ya yönelik göç akınlarında kaydedilen yoğunluk ile ilk kabul merkezlerindeki aşırı yığılmalara ilişkin verilerin incelendiği, gelecek aylarda göçmen gelişlerinin daha da artacağı tahminleri dolayısıyla hem göçmen kabul merkezlerinin ihtiyaçları için hem de iltica koşullarını karşılamayanların ülkelerine geri gönderilmesi ve diğer acil önlemlerin uygulanabilmesi için ülke genelinde OHAL ilanına başvurduğu' belirtildi.

Başbakanlık'ın konuya ilişkin açıklamasında, alınan OHAL kararı kapsamında acil durumlar için 5 milyon euro'luk kaynak tahsis edildiği bilgisi de paylaşıldı.

İTALYA'NIN GÖÇ POLİTİKASI VE MÜLTECİLER

Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümeti, yılbaşında kanun hükmünde kararname olarak çıkarttığı başka bir düzenlemeyle denizde kurtarma operasyonları yapan Avrupa merkezli STK'lere ait gemilerinin faaliyetlerini sınırlandırmıştı.

İtalya basınına yansıyan bilgilere göre, İtalya Sahil Güvenlik ekipleri 7-11 Nisan'da farklı operasyonlarda yaklaşık 2 bin mülteci denizde kurtardı. Ayrıca, Sicilya adası açıklarında 800 mülteciyi taşıyan bir balıkçı teknesine yönelik kurtarma operasyonun sürdüğü de belirtildi. İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre ise 1 Ocak - 11 Nisan'da İtalya'ya Akdeniz'i aşarak ulaşan mülteci sayısı 31 bin 292 oldu. Geçen yıl aynı dönemde ise İtalya'ya 7 bin 928 mülteci gelmişti. (DIŞ HABERLER)