İsviçre'de Ukrayna'nın yeniden inşası tartışılıyor

Ukrayna'da kamu binaları ve altyapının yenilenmesini içeren bütçe planlamasıyla ilgili 40 ülkeden temsilciler İsviçre'de bir araya geldi. Kiev yönetimi maliyetin 750 milyar dolar olduğunu belirtiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsviçre'nin göl kıyısındaki Lugano'nun kasabasında bir araya gelen yaklaşık 40 ülkeden temsilciler Ukrayna'nın yeniden inşası planını görüşüyor.

Ukrayna'yı Kurtarma Konferansı adı verilen toplantıya katılan ülke temsilcileri, yeniden inşa için gereken ek bütçe olanaklarını değerlendiriyor. Rusya'nın 24 Şubat'tan bu yana süren saldırılarında zarara uğrayan havaalanları, tren istasyonları, okullar, hastaneler gibi kamu binalarının yanı sıra birçok bölgede çöken altyapının yeniden tesisinin sağlanması konferansta ele alınıyor. 

New York Times'ın (NYT) haberine göre, Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal, toplantıda yaptığı konuşmada ülkede yeniden inşa maliyetinin 750 milyar dolar olarak tahmin edildiğini ifade etti. Toplantıya video konferans yöntemiyle katılan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise Ukrayna'nın yeniden inşası projesinin "tüm demokratik dünyanın ortak görevi" olduğunu savundu.

'FIRST LADY' ZİRVESİ YAPILACAK

Zelenskiy'in eşi Olena Zelenska da toplantıya hitaben yaptığı konuşmada, "Ukrayna'nın toparlanmasıyla ilgili tartışmaların insan sağlığını öncelemesi gerektiğini" ifade etti. Zelenska, 23 Temmuz'da dünyanın dört bir yanından "First Lady" buluşması yapılacağını da sözlerine ekledi. 

DANİMARKA'DAN EK DESTEK

Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod ise acil yardım kapsamında 13,5 milyon euro ek destek açıkladı. Kofod, Ukrayna'nın güçlendirilmesi için uluslararası ölçekte destek sağlanması gerektiğini savundu. 

İNGİLTERE 1 MİLYAR DOLAR TAAHHÜT EDİYOR

İngiltere ise Ukrayna'nın enerji altyapısının yeniden inşası ve mayınların temizlenmesi gibi acil destek kapsamında Dünya Bankası kredileriyle birlikte 1 milyar dolar destek taahhüt ediyor.

Zelenskiy, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'a 100 milyon sterlin ek destek kararı için Twitter hesabından teşekkür etti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rus milyarderlerin yaptırım kararlarıyla dondurulmuş varlıklarının Ukrayna'ya mali destek için kullanılabileceğine işaret etmişti. (DIŞ HABERLER)