İsveç'te güven oylamasını kaybeden Başbakan Löfven istifa etti

İsveç'te kira kontrolü yasasında değişiklik yapma girişimi geri tepen Başbakanı Stefan Löfven, istifa ettiğini açıkladı. Löfven, "Başbakan olarak görevden alınmayı talep ettim" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsveç Başbakanı Stefan Löfven, geçtiğimiz hafta parlamentodaki güven oylamasını kaybetmesinin ardından istifa ettiğini duyurdu. Kiracıların lehine olan geleneksel kira kontrolü yasasında değişiklik yapma girişimi Sol Parti'nin hükümetten desteğini çekmesiyle geri tepen Sosyal Demokrat Partili Löfven, İsveç Meclisi Riksdag Sözcüsü Andreas Norlen'in yeni hükümeti kurmasını istedi.

Löfven, düzenlediği basın açıklamasında "Başbakan olarak görevden alınmayı talep ettim. Şimdiye kadar aldığım en zor siyası karardı" dedi. Norlen'ın hükümet kurma girişimi başarısız olursa, erken seçim yapılması öngörülüyor. İsveç'te 1958'den bu yana hiç erken seçime gidilmemişken, anketlere göre olası bir oylamada herhangi bir siyasi blokun açık bir çoğunluk kazanamaması bekleniyor.

İSVEÇ'TE KİRALAR NASIL BELİRLENİYOR?

İsveç'te ev kiraları ve zamlar, katı bir toplu pazarlık süreciyle belirleniyor. Ev sahipleri ile kiracılar arasında doğrudan pazarlık yerine, İsveç kiracılar birliği Hyresgästföreningen tüm kiracılar adına mal sahipleriyle pazarlık yürütüyor. Bu düzenleme sayesinde, ev sahiplerinin Hyresgästföreningen ile müzakere etmeden kira zammı yapmasının önüne geçiliyor. Stockholm gibi kentlerde kiraların diğer Avrupa başkentlerindeki kadar yükselmemesinin altında da İsveç'e özgü bu politikanın yattığı belirtiliyor. Öte yandan, merkez sağcı partiler de yıllardır bu kuralların yumuşatılması ve yeni yapılan dairelerin fiyatlarının piyasa tarafından belirlenmesi için bastırıyor. Bu görüşü savunanlar, katı kuralların ülkede emlak karaborsasına yol açtığını da öne sürüyor. (DIŞ HABERLER)