İsveç ve Finlandiya’dan Türkiye açıklaması: NATO üyeliğinin onaylanmasını umuyoruz

İsveç ve Finlandiya’dan NATO üyeliği süreci hakkında konuşan İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom, Türkiye ve Macaristan’ın, başvuruyu en kısa zamanda onaylamasını umduklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği konusunda Türkiye’yle temasları sürerken, iki ülkeden yeni açıklamalar geldi. Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, NATO üyelik sürecinde Türkiye ile düzenli iletişim halinde olmaya devam edildiğini ve geçen hafta Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğünü söyledi.

Helsinki ziyaretinde Haavisto ile ortak açıklama yapan İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom da, Türkiye ve Macaristan’ın, İsveç’in NATO başvurusunu en kısa zamanda onaylamasını umduklarını ifade etti. İsveçli bakan, Macaristan’daki sürecin olumlu yönde ilerlediğini ve Türkiye’de de Meclis’teki onay sürecinin kısa sürede tamamlanmasını beklediklerini söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından İsveç ve Finlandiya NATO’ya katılmak için resmi başvuruda bulunmuş, ancak Türkiye, iki ülkenin adaylıklarına itiraz etmişti. Türkiye, Finlandiya ve İsveç ile 28 Haziran’da NATO’nun Madrid Zirvesi’nde Üçlü Muhtıra imzalayarak iki ülkenin adaylığına yeşil ışık yakmıştı. 

ERDOĞAN, 'RANDEVU İSTEDİ' DEMİŞTİ

Azerbaycan ziyareti dönüşünde uçakta konuşan Erdoğan, konuyla ilgili şunları söylemişti: 

"İsveç’in yeni başbakanı randevu talebinde bulundu. Arkadaşlarımıza “randevu verin, gelsin” dedim. Ülkemizde kendisiyle bu konuları da görüşürüz. Bizim bu noktadaki düşüncemiz değişmedi. Bu tür cezai müeyyidelere çarptırılmış olan bu teröristleri bunların yakalayıp bize vermeleri lazım. Bunlar bize verilmediği sürece parlamento aşamasında bu iş yürümez. Şu andaki yeni başbakanın yaklaşım tarzı, terörle ve teröristlerle mücadeleden yanadır; “bizim terörü ve teröristleri barındırmamamız gerekir” diye açıklamaları var. Bu konudaki samimiyetlerini de biz tabii yapacağımız görüşmeyle test etmiş olacağız. Onların da hayrına, tüm insanlığın da hayrına olacaktır. Bizim duruşumuz değişmez. Çünkü terörle mücadelede tavizsiziz ve taviz vermeye de asla niyetimiz yok." (HABER MERKEZİ)

Etiketler isveç finlandiya nato