İsveç polisinden Kuran yakma eylemine izin

İsveç polisinin açıklamasında, 'Kuran yakılmasıyla bağlantılı güvenlik riskleri ve sonuçlarının, başvurunun reddedilmesini gerektirecek nitelikte olmadığı' belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsveç polisi, başkent Stockholm’de katılımcılarının Kuran yakmayı planladığı protesto başvurusuna izin verildiğini duyurdu. Eylem, bugün öğleden sonra Södermalm'daki Medborgarplatsen'de bulunan Stockholm Camii'nin önünde gerçekleştirildi.

Cami önüne geniş polis koruması altında gelen Salwan Momika isimli kişi, yere attığı Kuran'ı ateşe verdi.

BİR KİŞİ GÖZALTINDA

Kent merkezindeki eylemi yaklaşık 200 kişinin izlediği belirtildi. Reuters'ın aktarımına göre, eylem sırasında izleyicilerin bazıları tekbir getirirken, eylemcilere taş atmaya kalkışan bir erkek gözaltına alındı.

EYLEMCİ 'AJİTASYON' VE 'ATEŞ YAKMAK'LA SUÇLANACAK

Eylemciye de polis tarafından, "bir etnik veya ulusal gruba karşı ajitasyon" ve Stockholm'de haziran ortasından beri yürürlükte olan ateş yakma yasağını delme suçlamaları yöneltildi.

'NATO'YA KATILMA HEDEFİNİ ZORLAŞTIRACAK'

Reuters’ın İsveç basınından aktardığı haberde, 11-12 Temmuz tarihlerinde Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta gerçekleşecek NATO Zirvesi öncesi bu adımın ülkenin ittifaka katılma hedefini ‘zorlaştıracağı’ yorumu yer aldı.

'SONUÇLARI REDDEDİLMESİNİ GEREKTİRECEK NİTELİKTE DEĞİL'

İsveç polisinin açıklamasında, eylemin ’dış politikayı etkileyecek sonuçları olabileceği ancak Kuran yakılmasıyla bağlantılı güvenlik riskleri ve sonuçlarının, başvurunun reddedilmesini gerektirecek nitelikte olmadığı’ belirtildi.

YÜKSEK YARGI YASAĞI KALDIRMIŞTI

İsveç'te şubat ayında Salwan Momika, Irak'ın Stockholm Büyükelçiliği'nin önünde ve Chris Makoundout, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği'nin önünde Kuran yakmak istemiş; polis güvenlik gerekçesiyle bu provokasyonlara izin vermemişti.

Momika ve Makoundout, polisin kararını mahkemeye taşımıştı.

İsveç İdare Mahkemesi ise "güvenlik riski endişelerinin" gösteri yapma hakkını sınırlamak için yeterli olmadığını savunarak, polisin kararını 4 Nisan'da iptal etmişti. Bunun üzerine Stockholm polisi kararı Yüksek Mahkeme'ye taşımıştı.

Yüksek Mahkeme, İdare Mahkemesinin bu kararını onaylayarak polisin "Kuran-ı Kerim yakma yasağını" 12 Haziran'da kaldırmıştı. (DIŞ HABERLER)