İsveç: Fidan, NATO üyeliğinin yıl bitmeden onaylanabileceğini söyledi

İsveç Dışişleri Bakanı Billström, mevkidaşı Hakan Fidan ile ikili bir görüşme yaptığını ve Fidan'ın ülkenin NATO üyeliğini haftalar içinde onaylayabileceğini söylediğini anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Ukrayna, Batı Balkanlar, Çin ve Orta Doğu gibi konuları görüşmek üzere 28 Kasım Salı günü Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında bir araya geldi. Toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil etti. 

Türkiye ve Macaristan'ın İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusunu ne zaman onaylayacağı henüz netlik kazanmazken, İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, bugün NATO toplantısı marjında yaptığı açıklamada, Bakan Fidan'a işaret ederek, "Mevkidaşım ile ikili bir görüşme yaptım; burada bana (NATO üyelik) onayının birkaç hafta içinde gerçekleşmesini beklediğini söyledi" diye konuştu. Hakan Fidan'ın bunun için bir tarih vermediğini belirten İsveç Dışişleri Bakanı, Fidan'ın NATO'ya katılım protokolünün birkaç hafta içinde onaylanmasını beklediğini, dün yaptıkları ikili görüşmede Fidan'ın kendisine bunu söylediğini ifade etti.

REUTERS: FİDAN, BİRKAÇ HAFTA İÇİNDE OLACAĞINI SÖYLEDİ

Reuters'a konuşan üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Bakan Fidan'ın dün mevkidaşlarına yaptığı açıklamaya atıfta bulunarak Türkiye'nin İsveç'in NATO üyelik başvurusunu yıl bitmeden onaylayabileceğini söylediğini aktardı. İsminin paylaşılmaması şartıyla ajansa açıklamalarda bulunan yetkili, "Toplantının özeti, bunun yıl bitmeden olacağı şeklindeydi" dedi.

Yetkilinin paylaştığı bilgilere göre, Dışişleri Bakanı Fidan, dünkü NATO dışişleri bakanları toplantısında, meseleyi çözmek için 'çok çalıştığını' ifade etti. Dışişleri Bakanı'nın İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanması için bir takvim sunup sunmadığı sorusunda yanıt veren ABD'li yetkili, Hakan Fidan'a atıfla, "Birkaç hafta dedi" ifadelerini kullandı.

STOLTENBERG: KATILIM SÜRECİNİ TAMAMLAMA ZAMANI

İsveç'in NATO'ya katılım protokolü halihazırda TBMM Dışişleri Komisyonu'nda görüşülmeyi beklerken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de dünkü dışişleri bakanları toplantısı marjında yaptığı açıklamada, Ankara'yı İsveç'in NATO üyeliği önündeki engeli kaldırması konusunda uyarmış ve "İsveç verdiği sözleri yerine getirdi, şimdi Türkiye'nin katılım sürecini tamamlama zamanı" ifadelerini kullanmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de toplantı öncesinde bir araya geldiği Hakan Fidan'a İsveç'in katılım sözleşmesinin 'mümkün olan en kısa sürede' onaylanması gerektiğini söylemiş, Blinken'in sözcüsü ikili görüşmede Ankara'nın ABD'den F-16 savaş uçağı talebinin de gündeme gelip gelmediği konusunda ise bir açıklama yapmamıştı. (DIŞ HABERLER)