İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırı davasında karar açıklandı

İstiklal Caddesi'nde altı kişinin ölümüne yol açan bombalı saldırıyla ilgili davada karar açıklandı. Bombayı Taksim'e bırakan Ahlam Albashir'e 7 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi.  

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan İstiklal Caddesi’nde 2022’de altı kişinin ölümüne 99 kişinin yaralanmasına neden olan bombalı saldırıya ilişkin devam eden davada karar açıklandı.

AHLAM ALBASHİR'E 7 KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Kararını açıklayan mahkeme, sanık Ahlam Albashir'i, 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma' suçundan bir kez, 'tasarlayarak bombalama suretiyle çocuğa karşı kasten öldürme' suçundan bir kez ve 'tasarlayarak bombalama suretiyle kasten öldürme' suçundan 5 kez olmak üzere toplamda 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, sanık Ahlam Albashir'i 99 kişiye yönelik 'tasarlayarak bombalama suretiyle kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan ise toplamda bin 782 yıl hapis ve 'tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma' suçundan ise artırım uygulanarak 12 yıl hapis ve 22 bin TL adli para cezasına hükmetti. Heyet, sanık Albashir hakkında, 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan ise hüküm kurulmasına yer olmadığına karar vererek, tutukluluk halinin devamına karar verdi.

İKİ SANIĞA AYRI AYRI 1035 YIL HAPİS

Sanıklar Fatma Berkel ile Ferhat Habeş'in, 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmaya yardım' suçundan ayrı ayrı 18 yıl hapse çarptıran mahkeme, her iki sanığada hayatını kaydeden biri çocuk 6 kişiye yönelik 'tasarlayarak bombalama suretiyle kasten öldürmeye yardım' suçundan ayrı ayrı toplamda 108 yıl hapis, 99 kişiye yönelik, 'tasarlayarak bombalama suretiyle kasten öldürmeye teşşebbüse yardım' suçundan ayrı ayrı 891 yıl ve 'silah sağlama' suçundan ise ayrı ayrı 18 yıl hapislerine hükmetti. Mahkeme, her iki sanık hakkında da 'örgüte üye olma' suçundan hüküm kurulmasına yer olmadığına karar verdi. Mahkeme, her iki sanığın da tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.

KARAR AÇIKLANDIKTAN SONRA BAYILDI

Karar açıklandıktan sonra tutuklu sanık Fatma Berkel mahkeme salonunda bayıldı. Yere yığılan sanığa avukatlar ile jandarma müdahale etti. Sanık Fatma Berkel, kendisine geldikten sonra, "Ben ne yapmışım, ne için" diyerek ağladı.

2 SANIĞA AYRI AYRI 17 YIL HAPİS

Sanıklar Ammar Jarkas ile Ahmet Carkes, 'göçmen kaçakçılığı', 'suçluyu kayırma', 'suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme' suçlarından toplamda 17 yıl hapis ve 60 bin TL Adli Para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, her iki sanığın da diğer suçlamalardan beraatına karar verdi. Sanık Hazni Gölge ise 'göçmen kaçakçılığı' suçundan 9 yıl hapis ve 60 bin TL Adli Para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, bu sanıkların da tutukluluk halinin devamına hükmetti.

GÖÇMEN KAÇAKÇILARINA 6'ŞAR YIL HAPİS

Mahkeme, sanıklar Hüseyin Güneş, Mahmud Elabid, Mahmud El Yusuf, Süleyman Güder ve Tareq Alkhatip'i ise 'göçmen kaçakçılığı' suçundan ayrı ayrı 6 yıl hapis ve 30 bin TL adli para cezasına çarptırdı. Bu sanıkların ise diğer suçlamalardan beraatılarına hükmetti.

Mahkeme heyeti, sanıklar Bakar Carkes, Hadir Carkes, Hatice El Kurdi ve Salih Carkes'e, 'suçluyu kayırma' suçundan ayrı ayrı 4 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, sanıkların, 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak' suçundan ise ayrı ayrı beraatlarına hükmetti.

12 SANIĞIK BERAAT ETTİ

Mahkeme, sanık Ahmad Alhaj Mwas, Ahmad Haj Hasan, Hasan Aburas, Hasan Ali, Mahmud Haso, Mesud Hesso, Muhammed Şiho, Muhab Ammari, Rama Eltaha, Yasir Al Korali, Zekariya Muhamemed Şemmuni ve suça sürüklenen çocuk A.E.'nin, üzerlerini atılı suçlamalardan ayrı ayrı beraatlarına karar verdi.

4 SANIK TAHLİYE OLDU, 10 SANIĞIN DOSYASI AYRILDI

Heyet, tutuklu bulunan sanıklardan Hüseyin Güneş, Ahmad Alhaj Mwas, Amad Haj Hasan ve Hasan Ali'nin tahliyesine hükmetti. Heyet, haklarında yakalama kararı bulunan sanıkalar Sabri Ok, Hülya Oran, Ferhat Abdi Şahin, Layika Gültekin, Bilal Elhacmaos, Velid Halid, Cemil Bayık, Fehman Hüseyin, Saliha Bişkin ve Khalil Manja Hussein'in dosyalarının ayrılmasına karar verdi.

 

Ne olmuştu?

İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım 2022'de bir bankın üzerine bırakılan patlayıcı madde, saat 16.14'te patladı. Altı kişinin hayatını kaybettiği patlama, 99 kişinin de yaralanmasına neden oldu. Caddenin çevresindeki birçok işyeri de patlama nedeniyle hasar gördü.

Emniyet, patlamaya neden olan bombanın bir kadın tarafından caddedeki banka bırakıldığını tespit ettiğini, patlamanın ardından taksiye binip Taksim'den uzaklaştığı duyurdu.

Bombayı caddeye bırakan 1999 doğumlu Suriyeli Ahlam Albashır saldırıdan kısa süre sonra, saat 02.55'te Küçükçekmece ilçesinin Kanarya Mahallesi'ndeki bir evde yakaladı. Albashır'la birlikte saldırıyla bağlantılı olduğu belirtilen toplam 51 kişi gözaltına alındı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Albashır’ın "PKK/PYD bağlantısını itiraf ettiğine" yönelik bir duyuru paylaştı. Emniyet ayrıca zanlının "PKK/PYD/YPG terör örgütü tarafından özel istihbarat elemanı olarak yetiştirildiğini" ve "Afrin-İdlib üzerinden Türkiye'ye eylem yapmak için kaçak yollarla giriş yaptığını" da belirtti. Ancak Albashır, savcılıktaki ifadesinde, "ağabeyinin Özgür Suriye Ordusu'nda (ÖSO) üst düzey bir komutan olduğunu" açıkladı.

Buna rağmen ÖSO detayı, hazırlanan iddianamede yer almadı. Aralarında Albashır'ın de bulunduğu 17 şüpheli, 18 Kasım 2022 tarihinde tutuklanarak Marmara (Silivri) Cezaevi'ne götürüldü. 29 şüpheli ise sınır dışı edildi.

Saldırının kilit ismi, Ahlam Albashır'ın eşi görünümünde olan Bilal Hacmaos saldırının ardından Ammar Jarkas tarafından kaçırılıp Bulgaristan’a götürülmek üzere Edirne'ye bırakıldıktan sonra izini kaybettirdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 3 Şubat 2023'te hazırlanan iddianamede de Albashır'ın üç kez Taksim'de, bir kez de Fatih Camisi'nde keşif yaptığı, çektiği fotoğraf ile videoları "Hacı" kod adını kullanan ve örgüt üyesi olduğu belirtilen bir kişiye gönderdiğine yer verdi.

İddianamede, Albashır'ın "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak", "silahlı terör örgütüne üye olmak" gibi çeşitli suçlardan toplamda 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ve bin 949 yıldan 3 bin 9 yıla kadar hapsi istendi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin iddianameyi kabul etmesiyle yargılama 9 Mayıs 2023’te başladı. 12 Şubat'ta mütalaasını açıklayan savcı, Albashır hakkında 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 3 bin 9 yıla kadar hapis cezası istemini tekrarladı.