İstifası istenen Harvard Üniversitesi Rektörü'ne öğretim üyelerinden destek

ABD Kongresi'nde kampüste antisemitizme ilişkin verdiği yanıtlar sebebiyle eleştirilen Harvard Üniversitesi Rektörü Gay'e 500'ün üzerinde öğretim üyesi ortak bir açıklamayla destek verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVARHarvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay, ABD Kongresi Eğitim ve İş Gücü Komisyonu'nda kampüsteki antisemitizm iddialarına ilişkin açıklamalarında ifade özgürlüğünü savunmasının ardından istifaya zorlanırken, üniversitede görev yapan 500'ün üzerinde öğretim üyesi, Gay'i destekleyen bir dilekçe imzaladı.

The New York Times’ın haberine göre, ABD Kongresi'ne çağrılan Rektör Gay, Harvard Üniversitesi'nin mezunları ve bağışçılarının yanı sıra politikacılar tarafından da istifa etmesi için artan bir baskıyla karşı karşıya kaldı. Öğretim üyeleri ise Gay'e destek için bir araya gelerek 'Harvard'ın akademik özgürlüğüyle çelişen siyasi baskılara karşı mümkün olan en güçlü şekilde direnme' çağrısında bulunan bir dilekçeye imza attı.

GAY'İ ELEŞTİREN ÖĞRETİM ÜYESİ DE DİLEKÇEYİ İMZALADI

Daha önce Claudine Gay'in Kongre'de verdiği ifadeyi 'tereddütlü, basmakalıp ve garip bir biçimde kaçamak' sözleriyle eleştirmiş olan anayasa hukukçusu Laurence Tribe, gazeteye gönderdiği epostada kendisinin de dilekçeyi imzalamaya karar verdiğini şu sözlerle anlattı:

"Rektör Gay'in Temsilci Stefanik'in sorularını ele alış şeklini güçlü bir şekilde reddedip bunun karşısında son derece hayal kırıklığı içinde olduğumu belirtmiştim. Bana mantıksız ve aslına bakılacak olursa tehlikeli gelen istifa çağrıları ile de arama mesafe koymak istedim."

Claudine Gay'in kariyerine nihai olarak karar verecek Harvard Üniversitesi Başkanı ve Üyelerinden oluşan kurul ise bugün toplanacak.

PENSİLVANYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ İSTİFA ETMİŞTİ

ABD Kongresi Eğitim ve İş Gücü Komisyonu'nda 5 Aralık'ta düzenlenen "Kampüs Rektörlerini Sorumlu Tutmak ve Antisemitizmle Mücadele" başlıklı oturum kapsamında, Pensilvanya Üniversitesi Rektörü Elizabeth Magill, Harvard Rektörü Claudine Gay ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Rektörü Sally Kornbluth üniversite kampüsünde antisemitizm olaylarına ilişkin yaklaşımlarına dair sorulara yanıt vermeleri için çağrılmıştı.

Üç rektör de saatler boyunca antisemitizmle ilgili konularda öğrencilere yönelik disiplin faaliyetlerine, üniversitelerin nasıl farklı görüşleri temsil ettiğine ve kampüsteki güvenliğe ilişkin soruları yanıtlamıştı. Rektörlüğe son bir yılda başlayan Gay, Magill ve Kornbluth, nefretin her türlüsünün artışına karşı mücadele edeceklerini belirtmişti.

3 rektör, komisyondaki ifadelerinin ardından yoğun eleştiri ve baskıyla karşı karşıya kalarak istifa etmeye zorlanmıştı. İsrail'e tepki gösterilerinde ifade özgürlüğünü savunan Pensilvanya Üniversitesi Rektörü Magill, eleştirilerin ve baskıların ardından dün istifa etmişti. (DIŞ HABERLER)