Gazze'de son durum: 'İsrail'in saldırıları sürüyor, ateşkes şansı azalıyor'

İsrail'in Gazze Şeridi'nin güney ve orta kesimlerine yönelik saldırılarında en az 11 sivil hayatını kaybetti. İsrail ordusu 7 Ekim'den bu yana 430 askerinin öldüğünü açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'ne havadan ve karadan başlattığı saldırılar gece boyunca devam etti. Ordunun güneydeki Refah kenti ile orta kesimdeki Nuseyrat Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırılarda 11 sivilin hayatını kaybettiği açıklandı.

Filistin haber ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail savaş uçakları, Refah kentinin Tel es-Sultan Mahallesi'nde bir evi bombaladı. Saldırıda, çoğu çocuk altı Filistinli yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi de yaralandı. Nuseyrat Mülteci Kampı'nda da bir eve gerçekleştirilen saldırıda, üçü çocuk olmak üzere beş Filistinli hayatını kaybetti.

İSRAİL ORDUSU, BM'YE AİT OKULU VURDU

Deyr el-Belah'ın El-Bassa bölgesine yapılan saldırıda da yaralananlar olduğu belirtilirken, İsrail Gazze'nin orta kesimindeki El Megazi Mülteci Kampı, doğudaki Eş-Şucaiyye Mahallesi ve kuzeydeki Cibaliya Mülteci Kampı'na da çok sayıda hava saldırısı düzenledi.

AA'nın görgü tanıkları ve sosyal medyada yer alan görüntülere dayanarak aktardığına göre, İsrail ordusu, Cibaliya Mülteci Kampı'nda, yerinden edilmiş yüzlerce kişinin olduğu, Birleşmiş Milletler'e (BM) ait bir okulu da bombaladı. Olay yerinden paylaşıldığı belirtilen görüntülerde, hedef alınan binada yangın çıktığı görüldü. Bir diğer videoda ise bir Filistinli, saldırıda çok sayıda kişinin öldüğünü ve yaralandığını söyledi.

İSRAİL ORDUSU: 7 EKİM'DEN BU YANA 430 ASKER ÖLDÜ

Öte yandan, İsrail ordusu bugün bir açıklama yaparak çatışmaların başladığı 7 Ekim'den bu yana 101'i kara harekatı sürecinde olmak üzere 430 askerinin öldüğünü açıkladı.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları ise Telegram hesabından açıklama yaparak son 48 saatte 40 İsrail askerini öldürdüklerini, 44 askeri aracı imha ettiklerini duyurdu. Açıklamada, "Son 48 saatte Gazze Şeridi'ndeki çatışmaların tüm cephelerinde 44 askeri aracı tamamen veya kısmen imha ettik" ifadelerine yer verildi.

Kassam Tugayları'nın 'Gazze Şeridi’ne karadan giren İsrail güçlerini hedef aldığı eylemlerinde 40 İsrail askerini öldürdükleri ve onlarcasını yaraladıkları' belirtildi. Açıklamada, 'bubi tuzakları ile çok sayıda binanın havaya uçurulduğu, İsrail güçlerine ait saha komutanlığı merkezinin hedef alındığı, askerlerin toplandığı alanların havan topları ve kısa menzilli roketlerle hedef alındığı' bilgisine yer verildi.

KATAR'DAN 'ATEŞKES' AÇIKLAMASI

Öte yandan, İsrail ve Hamas arasında daha önce varılan geçici ateşkes ve rehine takası anlaşmasına aracılık eden Katar, Gazze'de ateşkes şansının azaldığı uyarısında bulundu.

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdülrahman El Tani, Katar'da düzenlenen Doha Forumu'nda yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik bombardımanının yeni bir ateşkes için 'pencereyi daralttığını' söyledi. El Tani, her iki tarafa da ateşkes için baskı yapma çabalarını sürdüreceğini belirtti.

UNRWA: GAZZE YERYÜZÜNDEKİ CEHENNEM HALİNE GELDİ

Doha'daki konferansta BM'nin Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA'nın başkanı Philippe Lazzarini bölgenin 'yeryüzündeki cehennem' haline geldiğini ve 'kesinlikle şimdiye kadarki gördüğü en kötü durum' olduğunu söyledi.

Konferansta konuşan Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye de İsrail'in 'uluslararası insani hukuku ihlal etmeye devam etmesine izin verilmemesi gerektiğini' söyledi ve uluslararası yaptırım çağrısında bulundu. (DIŞ HABERLER)