İstanbul’da metro hattında kullanılacak ‘U’ simgesi Meclis gündeminde

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, İstanbul’da ‘M’ harfiyle gösterilen metro duraklarının simgesinin ‘U’ olarak değiştirilmesi kararını Meclis gündemine taşıdı ve önerge verdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla İstanbul'da metro simgesinin ‘U’ olarak değiştiğini açıkladı.

CHP Enerji ve Altyapı Projelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Gayrette-İstanbul Havalimanı Metro Hattı Projesi’nde istasyonların simgesi olarak ‘U’ harfinin tercih edilmesini Meclis gündemine taşıdı. Bakanlığın tercih ettiği ‘U’ simgesinin Almanya’daki metro istasyonlarının simgesi olarak kullanıldığını belirten Akın, “İktidarın söylemlerine göre Almanya Türkiye’yi kıskanıyordu. Ancak bu kez iktidar Almanya’yı kıskanmış olacak ki metro hattında evrensel bir simgenin dışında ülkemizde de geçerliliği olmayan bir simgeyi tercih ettiler” dedi.

‘EVRENSEL BİR SİMGENİN DIŞINDAKİ SİMGEYİ TERCİH ETTİLER’

Tercih edilen simgenin hem İstanbul’daki diğer istasyonların simgeleriyle hem de evrensel simgelerle çelişeceğine söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, şunları ifade etti:

“Almanya’da yer altında bulunan metro sistemi ‘U-Bahn’ ifadesindeki ‘U’ harfi metro istasyonlarının simgesi olarak kullanılmaktadır. İngiltere’de yer altındaki metro sistemi ‘Underground’ ifadesiyle tanımlanırken; kırmızı bir yuvarlak içerisinde istasyon adının bulunduğu tasarım istasyonların simgesidir. İskoçya’da İngilizce metro anlamına gelen ‘Subway’ ifadesinin ilk harfi olan ‘S’ metro istasyonlarının simgesi olurken; İsveç’te de metro anlamına genel İsveççe ‘Tunnelbanan’ ifadesinin ilk harfi ‘T’ istasyonların simgesi olarak kullanılmaktadır. Fransa, İtalya, Portekiz, Bulgaristan, Polonya, Finlandiya, Macaristan, Romanya, Hollanda, Danimarka, İsviçre ve İspanya ise ‘M’ harfinin oluşturduğu farklı tasarımlar metro istasyonlarının simgesi olarak kullanılırken; Avrupa dışında da Rusya ve ABD’de de ‘M’ harfi metro istasyonlarının simgesi olarak kullanılmaktadır. Bakanlığın tercih ettiği ‘U’ harfi Almanya’daki metro istasyonlarının simgesi olarak kullanılıyor. İktidarın söylemlerine göre Almanya Türkiye’yi kıskanıyordu. Ancak bu kez iktidar Almanya’yı kıskanmış olacak ki metro hattında evrensel bir simgenin dışındaki simgeyi tercih ettiler.”

‘HAVALİMANI, OTOYOLLAR DA ‘U’ OLARAK DEĞİŞTİRİLECEK Mİ?’

Konuya ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Akın, şu soruların yanıtını talep etti:

-Dünya örneklerinde de olduğu gibi metro istasyonlarında evrensel olarak kullanılan “M” ifadesinin tercih edilmemesinin sebebi nedir?
-Söz konusu metro hattı projesinde kullanılacak olan “U” hangi kriterlere göre belirlenmiştir?
-Söz konusu metro hattı projesinde kullanılacak olan “U” simgesinin tasarımıyla ilgili hattı kullanılacak İstanbullu vatandaşların fikri alınmış mıdır?
-Söz konusu metro hattında kullanılacak U simgesiyle ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi yöneticileriyle görüşülmüş müdür?
-Söz konusu metro hatlarında kullanılacak U simgesi İstanbul genelinde kullanılan M simgesiyle çelişeceğinden uygulama birliğini bozmayacak mıdır?
-“U” harfi Almanya’da metro istasyonlarının simgesi olarak kullanılmaktadır. Buna göre Almanya’dan bir esinlenme mi söz konusudur?
-Yoksa “U” simgesi “Ulaştırma” ifadesinden yola çıkılarak mı tercih edilmiştir?
-Ulaştırma ifadesinden yola çıkılarak bu tercih yapılmış ise; havalimanları, otoyollar, limanlarla ilgili ifadelerin de değiştirilmesi söz konusu mudur? (DUVAR)

Etiketler metro istanbul