İstanbul Barosu genel kurulu toplandı

İstanbul Barosu'nun genel kurulu bugün ve yarın Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Yarın başkanlık seçimi için oy verme işlemi yapılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 50 binden fazla avukatın üye olduğu İstanbul Barosu'nun salgın nedeniyle ertelenen genel kurulu bugün Haliç Kongre Merkezi’nde toplandı. Yarın seçimlerin yapılacağı genel kurulda İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu son kez aday olacak.

Mevcut Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu’nun, iktidarı ve TBB başkanı Metin Feyzioğlu’nu eleştirdiği genel kurulda çalışma raporunun aktarılması sırasında tartışmalar yaşandı.

SEÇİLECEK ADAY 1 YIL GÖREV YAPACAK

53 bin avukatın kayıtlı olduğu İstanbul Barosu genel kurulu yasaya göre yeterli çoğunluk olan 5 bin 135 imzanın bulunması sonrası saat 13.00’da başladı. 8 adayın yarıştığı genel kurulda 4 kişilik divan kurulu üzerine uzun süre uzlaşma sağlanamadı. Divan kurulunun oluşamaması salondan alkışlı tepkiye neden oldu. Uzlaşma sağlanamaması üzerine divan için iki liste önerildi ve oylama yapıldı. Yapılan oylama sonrası Avukat Mert-Er Karagülle divan başkanlığına seçildi.

TİMTİK VE ARSLAN ANILDI

Divanın seçilmesi sonrası gerçekleştirilen saygı duruşunun ardından 2018’den bu yana vefat eden avukatların isimleri okundu. Adil yargılanma talebiyle başladığı ölüm orucu sonrası vefat eden Avukat Ebru Timtik ile icra için gittiği bir evde vurularak öldürülen Avukat Ersin Arslan’ın isimleri alkışlarla karşılandı.

DURAKOĞLU YENİDEN ADAY

Son kez aday olan İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu konuşmasında genel kurulun sürekli ertelenmesi nedeniyle iktidara tepki göstererek, “Siz kendi kongrelerinizi lebaleb yaparken, kendi mitinglerinizi yaparken bizim kongrelerimizi ertelediniz. Siz bütün bunları hukuku çiğneyerek yaptınız. Şimdi buradan, dünyanın en büyük barosunun genel kurulunu Türk hukuk tarihine bir not düşerek yapıyoruz. Bu hukuksuzluğu kınıyoruz” dedi.

EPÖZDEMİR: AKP İKTİDARI İLE YAŞIT TEK ADAM ANLAYIŞI

Durakoğlu’nun konuşmasının ardından İstanbul Barosu faaliyet raporuna ve rapor üzerine konuşmalara geçildi. Rapor üzerine Özgürlükçü Demokrat Avukatlar Grubu adına söz alan Avukat Fırat Epözdemir, mevcut baro yönetimine sert eleştiriler yöneltti. “Baronun faaliyetlerini değil faaliyetsizliğini eleştireceğim” diyerek sözlerine başlayan, “İstanbul Adliyesi'nde avukatlara kapatılan yolu açacağız” ifadelerini kullandı.

Epözdemir, "Başkan adaylarını ilk elden, kurul adaylarını ise ikinci genel kurul tarihinden 5 gün önce açıklayan adaylara değil, adaylarını demokratik yöntemlerle belirleyen başkan yönetimini değil kolektif yönetimi esas alan listelere, Birlikte İstanbul Barosu yönetimindeki 20 yıllık AKP iktidarı ile yaşıt tek adam anlayışına son vermek için tüm bu saydığımız özellikleri özgürlükçü demokrat ilkelerde buluşturan genç ve kadın adaylara ÖDAV grubunun adaylarına oylarınızı bekliyoruz."

Evrensel'den Meltem Akyol'un aktardığına göre, rapor üzerine Avukat Hakları Grubu adına söz alan Avukat Erdost Balcı, ise şu eleştirileri sıraladı: “6 milyon dolarlık taşınmazın kirası 20 bin lira. Kira değil kiracık. Ruhsatları olmamasına rağmen kiralanan yer gece kulübü yapıldı ve ruhsatsız olduğu için mühürlendi. Baromuza bu konuda sorduğumuz sorulara ticari sır denilerek cevap verildi. İki yönetim kurulu üyesi bu tesis yüzünden istifa etti. Bağlı Çalışan Avukatlar 300 TL harcarken, mesleğimizin bunca sorunu varken baro spor turnuvası düzenliyor.”

Bağımsız Avukatlar Grubu adına Avukat Semih Biten, mevcut İstanbul Barosu’nun yönetimde olduğu dönem için “hezimet” değerlendirmesi yaptı. “İstanbul Barosu’nun harcama kalemlerine baktığımızda önceliğin avukatlar olmadığını görüyoruz” diyen Biten “Adliyeler için avukatların da katıldığı yönetişimi savunuyorsunuz. Bunu baro yönetiminde yaptınız mı?” dedi.

HİTLER BENZETMESİ TARTIŞMA YARATTI

Hukuk Hareketi Adına söz alan Avukat Savaş İşleyen’in konuşmasında İstanbul Baro Başkanı’na ‘Hitler’ benzetmesi yapılması üzerine salondan tepki gösterenler oldu. Divan başkanı, Mehmet Durakoğlu’na söz vereceğini söylemesine rağmen devam eden tartışmada izleyici sıralarından konuşan eski baro başkanı Ümit Kocasakal’a ‘ifade özgürlüğü’ hatırlatması yaptı. 

Çağdaş Avukatlar Grubu adına söz alan Avukat Ayça Özdoğan, İstanbul Sözleşmesinden bir gece yarısı bir imza ile çıkıldığını hatırlattı. “Savunmanın ve bizzat avukatlık mesleğinin politik olduğunu biliyoruz” diyen Özdoğan, “Yaşadığımız sorunlar sadece meslekçi bakışla değil doğru bir politik bakışla, mücadeleyle çözülür” dedi.

4 POLİS GİZLİCE ÇEKİM YAPARKEN YAKALANDI

Çağdaş Avukatlar Grubu'ndan Avukat Özgür Urfa, Genel Kurul'a gizlice girerek çekim yapan 4 polisin yakalandığını duyurdu. Urfa Twitter'dan yaptığı paylaşımda olayı şöyle anlattı: "İstanbul Barosu Genel Kurulunda 4 polis gizlice salona girerek çekim yaptıkları sırada yakalandılar. 2 tanesi salondan kaçtı, diğer ikisinin Baro divanı tarafından kimlik tespitleri yapılarak tutanak tutuldu. Suç işleyen polisler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulacak."

Kimler aday? 

Yarın başkanlık için oy verme işleminin yapılacağı seçimlerde 8 aday yarışacak: Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu adayı Mehmet Durakoğlu, Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu Yükseliş Hareketi adayı Hasan Kılıç, Çağdaş Avukatlar Grubu adayı Ata Yazıcıoğlu, Avukat Hakları Grubu adayı Gökhan Ahi, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar Grubu adayı Sezin Uçar, İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu adayı Kaptan Yılmaz, Hukuk Hareketi Platformu adayı Burhan Öğütçü ve Bağımsız Avukatlar grubu adayı İshak Şâdi Çarsancaklı. (HABER MERKEZİ)