İşsizlik ödeneğinde işçiye süre-miktar oyunu: Maaş eksik bağlandı

Pandemi döneminde alınan kısa çalışma ödeneğinin, işsizlik maaşını etkilemeyeceği açıklamaları havada kaldı. Kısa çalışma nedeniyle bir işçiye işsizlik maaşı 750 lira eksik bağlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işçilerin sonraki bir tarihte işsiz kalmaları durumunda işsizlik ödeneklerinden bu nedenle kesinti yapılmayacağı yönündeki açıklamaların doğru olmadığı ortaya çıktı. Pandemi döneminde kesinti yapılmayacağı yönündeki Cumhurbaşkanı kararının aksine kesinti yapıldığı, bir işçinin işsizlik ödeneği talep etmesiyle ortaya çıktı. İŞKUR, işçiye, 750 TL eksik ödenek bağladı.

CUMHURBAŞKANI KARARI YAYINLANMIŞTI

Eski düzenlemeye görekısa çalışma ödeneğinden yararlanan işçilerin, işsiz kalmaları durumunda işsizlik ödeneğinden kesinti yapılıyordu. Ancak pandemi döneminde zorunlu işyeri kapanmaları nedeniyle 29 Haziran 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı kararıyla, işçilerden kesinti yapılmayacağı duyurulmuştu. Karar 30 Haziran tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

Ancak bu karara rağmen, işsiz kalması üzerine İŞKUR’a başvurarak işsizlik ödeneği talep eden bir işçiye verilmesi gereken ödenekten yaklaşık 750 TL eksik maaş bağlandı. Üstelik 10 ay ödenmesi gereken ödenek de 8 aylığına bağlandı. İşçinin, e-Devletten yaptığı kontrolde hem süre hem de miktarın eksik olduğunu fark ederek yaptığı başvuruya ise, 'bir yanlışlık yapıldığı' yanıtı verilerek, süre 10 aya uzatıldı ancak miktar değiştirilmedi.

CİMER: SÜRE KESİNTİSİ YOK ANCAK MAAŞ KESİNTİSİ VAR

İşçinin, kendisine anlaşılır bir yanıt verilmemesi üzerine başvurduğu CİMER’den de yanıt geldi. İŞKUR üzerinden verilen yanıtta, 29 Haziran 2020 tarihli Cumhurbaşkanı kararının süre bakımından kesinti yapılmamasını öngördüğü ancak miktar açısından kesintilerin devam edeceği belirtildi.

Karar kamuoyuna duyurulduğunda kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işçilerin, daha sonraki bir tarihte işsiz kalmaları durumunda işsizlik ödeneğinden kesinti yapılmayacağı ve maaşlarının etkilenmeyeceği yönünde haberler yapılmıştı.

İşçinin, CİMER başvurusuna verilen yanıt şöyle: “T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’ ne … tarihinde yapmış olduğunuz … sayılı başvurunuz 01.02.2022 tarihinde … Hizmet Merkezi Şube Müdürlüğü tarafından cevaplanmıştır:

16.03.2020 Tarihli kısa çalışma ödeneğine bağlı olarak almış olduğunuz işsizlik ödeneği miktarında herhangi bir yanlışlık bulunmamaktadır. Resmi Gazete’de 30 Haziran 2020 tarihinde yayımlanan 2706 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nda, 'Covid-19 gerekçesiyle verilen kısa çalışma ödenekleri, işsizlik ödeneği sürelerinden mahsup edilmeyecek' şeklinde yer almaktadır. Bu nedenle işsizlik ödeneği miktarında değil, sürelerinde bir mahsuplaşmaya gidilmemiştir.” (HABER MERKEZİ)