İsrail'in Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir'den Mescid-i Aksa'ya baskın

Yüzlerce Yahudi yerleşimciyle beraber işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyen Ben-Gvir tepki çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in faşist Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve yüzlerce fanatik Yahudi yerleşimci, işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya İsrail polisi denetiminde baskın gerçekleştirdi. Ben-Gvir, sosyal medya hesabından paylaştığı görüntüde, "Bu İsrail halkı için geri gelmemiz ve egemenliğimizi göstermemiz gereken en önemli mekan" ifadesini kullandı.

Filistin yönetimi ve Filistinli gruplar, Ben-Gvir'in beraberindeki Yahudi yerleşimcilerle Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskına tepki gösterdi. Filistin yönetiminden yapılan açıklamada, "Ben Gvir'in Mescid-i Aksa'ya saldırması provokatif bir eylemdir. Bu, Yahudileştirme, mevcut tarihi ve yasal gerçekliği zorla değiştirme planlarının resmi paravanıdır" ifadeleri kullanıldı. Baskının tüm sorumluluğunun 'İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya ait olduğu' belirtildi. 

HAMAS: GERİLİMİ TIRMANDIRIYOR

AA'nın aktardığına göre Filistinli Hamas Hareketi Sözcüsü Hazım Kasım da, yaptığı yazılı açıklamada, 'İsrail hükümetinde yer alan bakanların Mescid-i Aksa'ya baskınının İsrail'in Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya karşı sürdürdüğü din savaşında gerilimi tırmandırma anlamına geldiğini' belirtti. Kasım, 'bu baskınların Filistin halkı, İslam ümmeti ve Arap dünyasının hislerine karşı bir kışkırtma olduğunu' kaydetti.

Yahudi Gücü Partisi lideri Itamar Ben-Gvir, Filistinlilere yönelik ırkçı ve ayrımcı söylemleriyle biliniyor. İşgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da Yahudi yerleşimcilerin şiddet eylemlerini teşvik etmesiyle gündemde olan Ben-Gvir, fanatik Yahudilerin saldırılarına ilişkin davalarda avukatlık yaptığı için Filistinliler tarafından 'katillerin avukatı', 'şeytanın avukatı' ve 'sabıkalı' şeklinde adlandırılıyor.

Ben-Gvir, İsrail'in 1998'te terör eylemleri nedeniyle yasakladığı ve ABD'nin terör örgütü olarak tanımladığı ırkçı "Kah" hareketinin de geçmişte bir üyesiydi. Geçmişinde 'ırkçılığa tahrikten' hüküm giymiş Ben-Gvir'in kolluk kuvvetlerinden sorulu bakanlığa getirilmesi, İsrail içinde ve dışında tepkiyle karşılanmıştı. (DIŞ HABERLER)