İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 78 Filistinli hayatını kaybetti

İsa peygamberin doğduğuna inanılan Beytüllahim'de Gazze ile dayanışma için Noel kutlamaları iptal edildi. Ürdün, Gazze'de bir kilisede kalanlara paraşütle yardım malzemesi indirildiğini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında bir gecede en az 78 Filistinlinin hayatını kaybettiği açıklandı. İsrail'in havadan ve karadan yürüttüğü saldırıların devam ettiği Gazze'deki Magazi Mülteci Kampı'na yönelik saldırısında en az 70 kişi yaşamını yitirdi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref El Kudra, ölenlerin çoğunun kadın ve çocuklar olduğunu açıkladı. İsrail ordusu ise Maghazi ile ilgili haberleri incelediklerini ve 'sivillere yönelik zararı en aza indirmeye bağlı olduklarını' savundu.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'a yönelik saldırısında da en az sekiz Filistinli hayatını kaybetti.

BETHLEHEM'DE NOEL KUTLAMALARI İPTAL EDİLDİ: 'BARIŞ YİNE REDDEDİLDİ'

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları devam ederken, işgal altındaki Batı Şeria'da İsa peygamberin doğduğuna inanılan Bethlehem'deki (Beytüllahim) Noel kutlamaları iptal edildi. Filistinli Hristiyanlar tarafından kentte yapılan Noel ayininde, her yıl yapılan kutlamalar yerine mumlar yakılarak ilahiler okundu ve Gazze'de barış için dua edildi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Noel arifesinde İtalya'nın başkenti Roma'daki St. Peter Basilikası'nda düzenlenen ayini yöneten Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, "Bu akşam kalplerimiz Barış Prensi'nin bir kez daha beyhude savaş mantığı ve onu bugün bile dünyada kendine yer bulmaktan alıkoyan silahların çatışması tarafından reddedildiği Bethlehem'de" ifadelerini kullandı. Bethelem'de ise her yıl dikilen Noel ağacına bu yıl yer verilmedi. İsa peygamberin doğuşunu tasvir eden figürinler ise Gazze halkı ile dayanışma için enkaz ve dikenli tellerin üzerine yerleştirildi.

ÜRDÜN: KİLİSEDE MAHSUR KALANLARA YARDIM MALZEMESİ İNDİRİLDİ

Öte yandan, Ürdün ordusu, Gazze Şeridi'ndeki bir kilisede mahsur kalanlara paraşütlerle yardım malzemesi indirildiğini duyurdu. Ürdün ordusundan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Kral 2'nci Abdullah'ın talimatı doğrultusunda, Gazze Şeridi'ndeki Ez-Zeytun Mahallesi'nde yer alan Aziz Porphyrius Kilisesi'nde mahsur kalanlara Noel öncesinde havadan yardım malzemesi ulaştırıldığı bilgisi paylaşıldı.

AA'nın haberine göre, dünyanın en eski kiliselerinden biri olan Aziz Porphyrius Kilisesi’nde mahsur kalan yaklaşık 800 Gazzeli Hristiyan'ın zorlu koşullar altında, gıda ve temel yaşam ihtiyaçlarından mahrum bir şekilde hayatta kalmaya çalıştıklarına işaret edilen açıklamada, Ürdün Hava Kuvvetleri'ne ait bir uçağın, İsrail kuşatması altındaki kilisenin üzerine insanı yardım ve gıda malzemesi içeren kutuları paraşütlerle attığı aktarıldı.

Ürdün ordusu 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye 7 ayrı operasyonla havadan yardım malzemesi ulaştırdı. Önceki 6 yardım hamlesi, bölgedeki sahra hastanelerine yapılmıştı. Gazze kentinin güneyindeki Zeytun Mahallesi'nde bulunan ve 4. yüzyılda inşa edilen Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi, dünyanın en eski üçüncü kilisesi olarak biliniyor.

FİLİSTİN ESİRLER CEMİYETİ: İSRAİL, MAHKUMLARA İŞKENCE UYGULADI

Filistin Esirler Cemiyeti ise yazılı bir açıklama yaparak İsrail askerlerinin  Gazze Şeridi'nde alıkoyduğu Filistinlilere ve İsrail hapishanelerindeki mahkumlara korkunç işkenceler uyguladığını bildirdi. Yapılan açıklamada, Gazze'de alıkonan ve sonra serbest bırakılan Filistinlilerin tanıklıklarının, gördükleri işkencelere dair korkunç ayrıntılar içerdiği, bedenlerinde de bunların izlerinin görüldüğü ifade edildi.

Cemiyet, Filistinlilerin gördüğü işkencelere ilişkin tanıklıklarının yer aldığı bir video yayınladı. Videoda, ayaklarında ve bileklerinde morluklar ile yaralar bulunan yaşlı bir kişi olduğu görülüyordu. Bu kişi, Gazze'de alıkonulan ve İsrail hapishanesinden yakın bir zamanda serbest bırakılan gruptaki kişilerden biri olduğunu aktardı.

Açıklamada, İsrail güçlerinin, Filistinlileri zorla kaybettiği, akıbetlerini, nerede tutulduklarını ve sayılarını açıklamayı reddettiği, bu kişilerin arasında kadınlar, yaşlılar ve çocukların da bulunduğu kaydedildi. Başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere tüm uluslararası insan hakları kuruluşlarından, alıkoyduğu kişilerin akıbetlerini açıklaması ve bu kişilerin maruz kaldığı işkence ile kötü muameleye son vermesi için İsrail'e baskı yapması da talep edildi.

FİLİSTİN ESİR İŞLERİ HEYETİ: NAİL EL BERGUSİ İŞKENCE GÖRDÜ

Öte yandan, Filistin Esirler Cemiyeti ile Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı Filistin Esir İşleri Heyeti tarafından yapılan ortak açıklamada İsrail hapishanelerinde en uzun süre kalan tutuklu olarak tanınan Nail el-Bergusi'nin gördüğü işkencelere dair bilgiler paylaşıldı.

66 yaşındaki Bergusi'nin Ramallah'ın batısındaki Ofer Hapishanesi'nden İsrail'in kuzeyindeki Gilboa Hapishanesine nakledilirken işkence gördüğü, coplar ve tüfek dipçikleriyle şiddetli bir şekilde darp edildiği, Bergusi ve arkadaşlarına yönelik saldırının aralıksız 3 saat devam ettiği kaydedildi. Bu olayın yaklaşık 2 ay önce gerçekleştiği, bu bilginin de Bergusi'yi hapishanede ziyaret eden Filistin Esir İşleri Heyeti'nin bir avukatı tarafından nakledildiği aktarıldı. Avukatın naklettiğine göre Bergusi, mahkumların genellikle göğüs ve kaburga bölgesinden darp edildiğini, bu nedenle vücutlarında kırıklar oluştuğunu anlattı. Bergusi, hapishanelerde soğuk havada bile camların 24 saat açık olduğunu, giysi ile örtü bulunmadığını, yemeklerin çok kötü ve miktarının az, odaların da kalabalık olduğunu dile getirdi.

'İsrail hapishanelerinde en uzun süre kalan siyasi tutuklu' olarak kayıtlara geçen Nail el-Bergusi, ilk olarak 1978'de 19 yaşındayken tutuklanmıştı. Cezaevinden, İsrail ile Hamas arasında varılan esir takası anlaşması sonucu 2011'de çıkan Bergusi, sadece 31 aylık özgürlüğün ardından Haziran 2014'te üç Yahudi yerleşimcinin kaçırılması ve öldürülmesi olayına tepki olarak yeniden gözaltına alınmıştı.

İsrail'in Batı Şeria'daki Ofer Askeri Mahkemesi, 22 Şubat 2017'de Bergusi hakkında müebbet ve 18 yıl hapis cezası kararı vermişti. Bergusi, İsrail hapishanelerinde en uzun süre kalan kişi olması dolayısıyla 'Filistinli esirlerin önderi' olarak adlandırılıyor.

İSRAİL ORDUSU: 2 ASKER GAZZE'DEKİ ÇATIŞMALARDA ÖLDÜ

Öte yandan, İsrail ordusu, 2,5 ayı aşkın süredir bombaladığı Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda iki askerinin daha öldürüldüğünü duyurdu. İsrail ordusundan yapılan yazlı açıklamada, 14'üncü Zırhlı Tugay'dan Astsubay Nitai Maizels (30) ile Nahal Tugayı'nın 50. Taburu'ndan Rani Tamir'in (20) Gazze Şeridi'nde yaşanan çatışmada öldürüldüğü belirtildi.

İsrail ordusunun son verilerine göre, Gazze Şeridi'ne saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana 156'sı karadan işgal sürecinde olmak üzere 489 İsrail askeri öldürüldü.

'5 İSRAİLLİ REHİNENİN CESEDİNE ULAŞILDI'

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari de İsrail'in yoğun bombardıman altında tuttuğu Gazze Şeridi’nde 5 İsrailli rehinenin cesedine ulaşıldığını açıkladı. Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında konuya ilişkin bilgi veren Hagari, İsrail askerlerinin, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya bölgesinde bir tünel içerisinde beş İsrailli rehinenin cesedine ulaştığını ve cesetleri buradan çıkardığını söyledi.

Ordunun Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentini kontrol altına almak için buradaki kara operasyonlarını genişletmeyi planladığını kaydeden Hagari, bunun vakit alacağını zira Gazze'deki kara harekatının karmaşık ve kompleks bir harekat olduğunu kaydetti. Hagari, "Can kaybı vermeden Hamas'ı yok etmek mümkün değil" ifadelerini kullandı.

İDDİA: MISIR ÜÇ AŞAMALI ATEŞKES PLAN TEKLİF ETTİ

İsrail'in Gazze'ye saldırıları devam ederken, Mısır'ın Gazze'de üç aşamalı ateşkes ve kademeli olarak tüm rehinelerin serbest bırakılmasını içeren bir teklifte bulunduğu iddia edildi. The Times of Israel gazetesinin Suudi Eş-Şark internet sitesine dayandırdığı haberinde, geçen hafta Kahire'de Mısır ile Hamas’ın görüşmelerine katılan bir kaynağa atıfta bulunulduğu belirtildi. Buna göre ilk aşamada 3 veya 4 haftaya kadar uzatılabilecek şekilde 2 haftalık ateşkesin öngörüldüğü, bu aşamada kadınlar, çocuklar, yaşlı erkekler ve hastalar olmak üzere 40 İsrailli esirin serbest bırakılmasının planlandığı ifade edildi.

Buna karşılık İsrail’in aynı kategoriden alıkoyduğu 120 Filistinliyi serbest bırakması, söz konusu süre boyunca ateşkes sağlanması ve İsrail tanklarının Gazze’den çekilerek insani yardımların bölgeye ulaştırılmasının hedeflendiği ifade edildi.

'3. AŞAMADA TEKNOKRATİK BİR HÜKÜMETİN KURULMASI ELE ALINACAK'

Buna göre, ikinci aşamada, Filistinli gruplar arasında görüşmeler sağlanarak, Batı Şeria ve Gazze’de teknokratik bir hükümetin kurulmasının ele alınacağı öne sürüldü. Üçüncü ve son aşamanın ise kapsamlı bir ateşkesin sağlanmasının ardından, Gazze’deki İsrailli esirlerin tamamının salıverilmesi, buna karşılık sayısı daha sonra belirlenecek şekilde Filistinli esirlerin de serbest bırakılmasını içerdiği belirtildi.

Haberde, "Bu aşamada İsrail, güçlerini Gazze Şeridi'nden çekecek ve bölgenin kuzeyinde yerlerinden edilmiş Gazzelilerin evlerine dönmelerine izin verecek" ifadelerine yer verildi. (DIŞ HABERLER)