İsrail'den Cenin kentine hava saldırısı: 9 ölü, 80 yaralı

İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da düzenlediği hava saldırısı ve baskında 9 Filistinli hayatını kaybetti, 10'u ağır 80 kişi yaralandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Cenin kentine yönelik hava saldırısı ve baskını sonucu 9 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini, 80 kişinin yaralandığını açıkladı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, İsrail savaş uçakları, Cenin'de Filistinlilere ait bir evi üç füzeyle hedef aldı. İsrail ordusu da söz konusu hava saldırısının ardından iş makineleri eşliğinde kente baskın yaptı ve Cenin Mülteci Kampı'nı ablukaya aldı. Görgü tanıkları, kampa baskın yapan İsrail güçlerinin, Fetih Hareketi'ne bağlı Aksa Şehitleri Tugayı komutanlarından Zekeriya Ez Zebidi'nin ailesine ait evi kuşattığı bilgisini paylaştı.

AA'nın haberine göre İsrail ordusunun sağlık ekiplerinin kentteki yaralılara ulaşmasını engellediğini aktaran Filistin Sağlık Bakanlığı, Cenin kenti çevresindeki Nablus, Kalkilya ve diğer sağlık merkezlerinde tıbbi personelin yaralılara müdahale etmek için hazır beklediğini paylaştı.

Filistin Sağlık Bakanı Mey Keyle de uluslararası toplumu; İsrail'in saldırılarını durdurmak, İsrail güçlerinin sağlık merkezlerin ve ekiplerine saldırılarını engellemek ile ambulansların kente ulaşmasını sağlamak için "acil biçimde harekete geçmeye" çağırdı.

Filistin Kızılayı da yaptığı yazılı açıklamada, ekiplerinin Cenin'deki durumu izlediğini, sağlık ekiplerinin yaralılara ulaşmasının İsrail ordusu tarafından engellendiğini kaydetti.

İSRAİL'İN SALDIRILARI DEVAM EDİYOR

Bu arada İsrail askerleri, Cenin Mülteci Kampı çevresindeki ilerleyişini gün içinde sürdürdü. Saldırıların devam ettiği bölgede, İsrail ordusuna ait buldozerlerin Cenin Mülteci Kampı'ndaki yolları kazıdığı ve kentteki altyapıya büyük zarar verdiği görüldü.

Kamp çevresinden şiddetli çatışma ve patlama sesleri gelirken bölgeden siyah dumanlar yükseldi.

Cenin Mülteci Kampı semalarında çok sayıda insansız hava aracının uçtuğu aktarıldı.

İSRAİL ASKERLERİ CAMİYİ KUŞATTI

Filistin Devlet Televizyonu, İsrail ordusunun Cenin Mülteci Kampı'nın güneyindeki El-Ensar Camisi'ni kuşattığı ve içeridekilerden teslim olmasını istediğini bildirdi. Hamas'ın askeri kanadı İzeddin Kassam Tugayları da yaptığı yazılı açıklamada, "Filistinli savaşçıların" Ensar Camisi çevresinde "İsrail askerlerine bir tuzak kurduğunu ve askerlere ateş ettiklerini" belirtti.

Cenin Belediyesi, İsrail ordusunun altyapıda yol açtığı zarar nedeniyle Cenin Mülteci Kampı'na elektrik ve su verilemediğini duyurdu.

İSRAİL: DÜŞMAN ALTYAPISI HEDEF ALINDI 

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada ise Cenin'de 'düşman altyapısının hedef alındığı' ifade edildi. Ordu ve İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Şin-Bet'in (Şabak) 'kamptaki Filistinli grupların birleşik operasyon noktasını' hedef aldığı belirtilen açıklamada, söz konusu birleşik operasyon noktasının 'Cenin Tugayı' olarak anıldığı belirtildi. İsrail ordu kaynakları da basına yaptıkları açıklamada, Cenin'e başlattıkları saldırının 48 saat kadar sürebileceğini açıklamıştı.

SİVİLLER KAMPI TERK EDİYOR

Bu arada İsrail güçlerinin elektrik bağlantısını da kestiği kamp karanlığa gömüldü.

30 bin nüfuslu kampta yaşayan Filistinli aileler, çatışma ve patlama seslerinin kesilmediği, 20 saati aşan kuşatmanın ardından evlerini terk etmeye başladı. Aralarında çocuk, yaşlı ve kadınların çoğunlukta olduğu sivil halk, İsrail ordusuna ait zırhlı araçların kapattığı yollardan geçerek güvenli bölgelere ulaşmaya çalışıyor. AA'nın haberine göre gruplar halindeki Filistinli siviller, silahsız ve zararsız olduklarını ifade etmek için ellerini yukarı kaldırarak ve beyaz bayrak çekerek yürüdü.

Öte yandan Filistin Kızılay'ı, şimdiye kadar kamptan 3 bin sivili tahliye ettiklerini duyurdu.

FİLİSTİNLİLERDEN PROTESTO

İsrail'in Cenin'e başlattığı saldırı nedeniyle işgal altındaki Batı Şeria genelinde olaylar çıktı.

Filistinliler, başta Ramallah ve el-Bire kentleri olmak üzere el-Halil, Beytüllahim, Tulkerim ve Nablus'un güneyinde, İsrail'in Cenin'e saldırısına tepki olarak sokaklara döküldü.

İsrail ordusu, gösterilere göz yaşartıcı gaz, plastik ve gerçek mermilerle müdahale etti. Filistinliler ise İsrail askerlerine karşı taş attı ve lastik yakarak barikat kurdu.

Filistin yönetiminden daha önce yapılan açıklamada, İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin şehrine bugün düzenlediği hava ve kara saldırısında 8 Filistinlinin hayatını kaybettiği, El-Bire kentinde de İsrail askerinin açtığı ateş sonucu 1 kişinin başından vurularak yaşamını yitirdiği bildirilmişti. İsrail ordusunun Cenin'deki saldırısında 10 Filistinlinin de ağır yaralandığı belirtilmişti.

17 BİN MÜLTECİ KALIYOR

Cenin, İsrail'in 1967'de işgal ettiği Batı Şeria'nın kuzeyinde bulunuyor ve kentin kenarındaki kampta 30 bin mülteci kalıyor. İsrailli yetkililerce "Filistinli teröristlerin kalesi" olarak nitelenen Cenin, Filistin Özerk Yönetimi altında olmasına rağmen sık sık İsrail Ordusu'nun operasyonlarına maruz kalıyor. İsrail'in dün gece başlattığı operasyonu Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, "yeni bir savaş suçu" diyerek kınamış ve uluslararası toplumu da "Utanılası suskunluğunu bozmaya ve yaşananlara ciddi bir karşılık vermeye" çağırmıştı. (DIŞ HABERLER)