İsrail ve Suudi Arabistan'dan karşılıklı 'normalleşme' açıklamaları

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, İsrail'le normalleşmeye ilişkin "Her gün yaklaşıyoruz" dedi. İsrail Başbakanı, ABD'nin arabuluculuğunda 'tarihi' bir anlaşma imzalanabileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ABD'nin Fox televizyonuna verdiği röportajda, İsrail ile ABD'nin arabuluculuğunda yürütülen normalleşme görüşmelerine ilişkin konuştu. Selman, İsrail ile normalleşmeye ilişkin "Her gün yaklaşıyoruz" dedi.

AA'nın haberine göre, İsrail ile normalleşme konusunda Filistin meselesinin kendileri için çok önemli olduğunu söyleyen Muhammed bin Selman, İran'ın nükleer silah elde etmesinin 'kötü bir adım' olacağını, bunu kullanmanın mümkün olmadığını ve 'nükleer silah kullanmanın dünyanın kalanıyla bir savaşa yol açabileceğini' savundu. İran'ın nükleer silah elde etmesi sorulan Selman, "Eğer ki onlar üretirse biz de ediniriz" diye konuştu.

NETANYAHU: TARİHİ BİR ANLAŞMA İMZALANABİLİR

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da ABD'nin New York kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) 78'inci Genel Kurulu'nun marjında ABD Başkanı Joe Biden'la bir araya geldi. 20 Eylül Çarşamba günü yapılan görüşme, Netanyahu'nun 2022'nin son günlerinde iktidara gelmesinin ardından Biden ile yaptığı ilk yüz yüze görüşme oldu.

Görüşmenin başlangıcında İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ABD Başkanı Biden ile şahsi ilişkilerinin yaklaşık 40 yıl öncesine dayandığını belirterek, ABD Başkanı'nın G20 zirvesinde Asya, Orta Doğu ve Avrupa'yı birbirine bağlayacak ulaşım rotasının İsrail'i önemli bir merkez hale getireceğini kaydetti. ABD'nin arabuluculuğunda İsrail ve Suudi Arabistan'ın 'tarihi' normalleşme anlaşması imzalayabileceğine değinen Netanyahu, anlaşmayla 'Arap-İsrail çatışmasının sona ereceğini, İslam dünyasıyla Yahudi aleminin bir uzlaşı sağlayacağını ve İsrail-Filistin arasında samimi bir barışın gelebileceğini' savundu.

Netanyahu, İran'ın nükleer silah elde etmesine karşı tutumu için ABD'ye teşekkür ederek Tahran'a karşı somut bir askeri tehdidin masada tutulmasını talep etti. İsrail Başbakanı Netanyahu, 'İsrail'in demokrasiye bağlılığının asla değişmeyeceğini' dile getirdi.

BIDEN: NORMALLEŞME ANLAŞMASINI ELE ALACAĞIZ

ABD Başkanı Joe Biden da 'iki ülke ilişkilerinin temelindeki demokratik değerlere bağlı olma, erkler arasındaki güç dengesi, iki devletli çözüm ümidinin korunması, İran'ın nükleer silah elde etmemesini' görüşmelerinde ele alacaklarını söyledi. ABD'nin İsrail'e bağlığının 'sapasağlam' olduğunu belirten Biden, ileride Netanyahu ile Washington'da görüşebileceklerini ifade etti. Joe Biden, ABD arabuluculuğunda Tel Aviv'in Suudi Arabistan ile normalleşme anlaşmasını ele alacaklarına değindi. ABD Başkanı Biden ve İsrail Başbakanı Netanyahu arasındaki görüşmenin yaklaşık bir saat sürdüğü aktarıldı.

OTEL ÇEVRESİNDE PROTESTOLAR: 'İSRAİL DEMOKRASİSİNİ YOK ETTİ'

Bu arada Netanyahu-Biden görüşmesinin gerçekleşeceği otelin çevresinde yüzlerce İsrailli, hükümetin tartışmalı yargı düzenlemesini protesto etmek için toplandı. ABD polisi, göstericilerin çevresinde güvenlik önlemi aldı. Göstericiler, Netanyahu'nun 'İsrail demokrasisini yok ettiği' yönünde slogan attı, pankart taşıdı, ABD'den yardım istedi. Aynı şekilde, yüzlerce İsrailli de ABD'nin Tel Aviv'deki diplomatik temsilciliği önünde toplanarak hükümetin yargı düzenlemesine karşı protesto gösterisi yaptı. (DIŞ HABERLER)