İsrail 'sivil güvenlik timleri' kurdu: 40 bin silah dağıtılacak

İsrail, çatışmaların başladığı 7 Ekim'den bu yana 527 'sivil güvenlik timi' kurduğunu, bu kişilere şimdiye kadar 20 bin ateşli silah dağıtıldığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail-Filistin çatışmalarının yaşandığı son iki hafta içinde İsrail'in yüzlerce 'gönüllü güvenlik timi' kurduğu ve ikinci bir çatışma durumuna karşı bu timleri silahlandırdığı açıklandı. Buna göre, şu ana kadar söz konusu timlere 20 bin ateşli silah dağıtılmış durumda.

Reuters'ın haberine göre, çatışmaların başlamasından bu yana İsrail polisi sosyal medya paylaşımlarına dayanarak 'Hamas yanlısı kışkırtma ve Hamas'a destek' şüphesiyle onlarca Arap vatandaşı gözaltına aldı. Gözaltına alınanların avukatları bu önlemlerin hukuk dışı olduğunu ve savaşa muhalefeti bastırmayı amaçladığını ifade etti.

BAKANDAN 'SİLAH RUHSATI DÜZENLEMELERİNİ GEVŞETME' EMRİ

Polis şefi Kobi Shabtai ise 'bu tür izleme eylemlerinin herhangi bir şiddet olayının yaşanmasının önüne geçtiğini' savundu. 'Burada örnek gösterilebilecek bir davranışın' söz konusu olduğunı ileri süren Shabtai, 'tüm bu olayların nokta atışıyla yerel düzeyde daha az basına yansıyarak ele alınmasıyla neredeyse sıfır olay çıktığını' söyledi. 

Öte yandan, yaşanan son çatışmaların 2021 yılındaki çatışmaların bir tekrarı olabileceğini ifade eden İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, vatandaşlara silah ruhsatı verilmesi için gerekli olan düzenlemeleri gevşetme emri verdi.

ŞU ANA KADAR 20 BİN SİLAH DAĞITILDI

Bu bağlamda alınan ek bir önlem de sokaklarda devriye gezmesi ve polise destek olması için 'gönüllü güvenlik timleri'nin kurulması oldu. Polis şefi Shabtai, çatışmaları başlamasından bu yana 527 sivil güvenlik timinin kurulduğunu söyledi.

Ben-Gvir'in yardımcısı Eliezer Rosenbaum da İsrailli milletvekillerine yaptığı açıklamada, bu timlere şu ana kadar 20 bin silah dağıtıldığını, buna ek olarak 20 bin silah daha dağıtılacağını bildirdi. Buna göre, gönüllülere ayrıca kurşun geçirmez yelek ve kask da verilecek.

'ÖZEL MİLİSLERİN YARATILMASI KONUSUNDA İHTİYATLI OLUNMALI'

Rosenbaum, timlere ne tür silahlar dağıtılacağı hakkında bilgi paylaşmazken, Ben-Gvir, M-16 ve M-4 tipi uzun namlulu saldırı silahlarını dağıtırken görüldüğü bir video paylaştı.

Hayfalı aktivist Naella Gelkopf-Belais, konuya ilişkin değerlendirmesinde İsrail polisinin sivil yetkililerle birlikte çalışması gerektiğini ve 'özel milislerin yaratılması' konusunda ihtiyatlı olması gerektiğini söyledi. (DIŞ HABERLER)