İsrail güçlerinin gözaltına aldığı Filistinli şair Abu Toha serbest bırakıldı

Filistinli-Kanadalı avukat Battu, Gazze'de İsrail'in askeri kontrol noktasında gözaltına alınan Mosab Abu Toha'nın serbest bırakıldığını, gözaltında darp edilen şairin tedavi gördüğünü söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazze Şeridi'nin kuzeyinden güneyine giderken İsrail askerlerinin kontrol noktasında beraberindeki diğer Filistinli erkeklerle birlikte gözaltına alınan Filistinli şair ve yazar Mosab Abu Toha'nın serbest bırakıldığı açıklandı. Abu Toha'nın arkadaşı Filistinli-Kanadalı avukat Dianna Buttu, Abu Toha'nın gözaltında darp edildiğini ve ailesine teslim edilmesinin ardından tedavi görmeye başladığını söyledi.

The Guardian gazetesinin haberine göre, Abu Toha'nın serbest yazarlarından olduğu ABD'nin New Yorker dergisinin editörü David Remnick, Filistinli şairin Gazze'ye döndüğünü ve ailesiyle birlikte olduğunu teyit etti. PEN America da konuya ilişkin açıklamasında, "Şair Mosab Abu Toha'nın serbest bırakılması karşısında rahatladık ve minnet duyduk. Şairlerin ve yazarların korkusuzca gerçeği dile getirmekte özgür olması lazım" dedi.

REFAH SINIRINA GİDERKEN GÖZALTINA ALINDI

Abu Toha, ABD vatandaşı olan çocuğu da dahil eşi ve çocuklarıyla birlikte 19 Kasım Pazar günü Mısır'a geçmek üzere Gazze Şeridi'nin güneyine gitmek için yola çıkmıştı. Abu Toha'nın erkek kardeşi Hamza, sosyal medyada konuyla ilgili yaptığı paylaşımda, "Ordu, aldıkları emir üzerine, Mosab'ı kuzeyden güneye giderken vardığı kontrol noktasında (gözaltına) aldı. ABD Büyükelçiliği, onu ve ailesini Refah geçişinden geçebilmeleri için göndermişti. Ondan hiçbir haber alamadık" ifadelerini kullanmıştı.

Abu Toha, Gazze'nin kuzeyinde, İsrail'in bombardımanı altında olan Cibaliya Mülteci Kampı'ndan izlenimlerini New Yorker dergisi için kaleme alıyordu. PEN International da Gazze'den ayrılmak için güneye giden Toha'nın bu esnada gözaltı alındığı haberi üzerine "Filistinli yazar, şair ve Gazze'nin ilk İngilizce kütüphanesini kuran Mosab Abu Toha'nın Gazze'den ayrılırken İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından gözaltına alındığı haberlerinden derin endişe duyuyoruz. Nerede olduğunu ve neden gözaltına alındığını öğrenmek için yapılan çağrılara biz de katılıyoruz" açıklamasında bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)