İsrail basını: Savaş kabinesi Mossad başkanını Katar'a göndermeyi reddetti

İsrail'deki savaş kabinesinin, Hamas ile ikinci esir takası anlaşması kapsamında Mossad Şefi David Barnea'nın müzakereleri ilerletmek üzere Katar'a gönderilmesine karşı çıktığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail medyası, savaş kabinesinin, Hamas ile esir takası anlaşması için Mossad şefini Katar'a göndermeyi reddettiği ve Hamas'tan sinyal bekleyecekleri bilgisini paylaştı. Kanal 13 televizyonunun haberinde, savaş kabinesinin, yeni bir esir takası anlaşmasına ilişkin görüşmelere dair yürütülen çabalar konusunda iç anlaşmazlıklar yaşadığı belirtildi.

AA'nın aktardığına göre haberde, savaş kabinesinin, Mossad Şefi David Barnea'nın müzakereleri ilerletmek üzere Katar'a gönderilmesine, yakın zamanda karşı çıktığı kaydedildi. Savaş kabinesi üyesi Benny Gantz'ın, konuyla ilgili İsrail'in girişimde bulunmasından yana olduğu belirtilen haberde, Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın ise İsrail'in askeri baskı sonrasında, Hamas'tan başka bir anlaşmayla ilgilendiğine dair sinyal beklemesi gerektiğine inandığı ifade edildi.

Habere göre, ismi açıklanmayan bir diplomat ise Mossad şefinin şu an için Katar'a gitmediğini ve konuya ilişkin önerilerin beklendiğini söyledi.

'İSRAİL MÜZAKEREYE HAZIR' İDDİASI

İsrail Kanal 12 Televizyonu'nun, 12 Aralık'taki haberinde, İsrail'in müzakereye hazır olduğu, müzakere edilecek grubun ise hastalar, yaralılar, yaşlılar ve kadınları kapsayacağı vurgulanmıştı. Haberde, gelecek hafta yeni bir anlaşma sağlanmasının ihtimal dahilinde olmadığı, ancak İsrail'in, Hamas'a baskı yapmak için yeni bir süreç başlatmak istediği iddia edilmişti.

Haberde adı açıklanmayan üst düzey İsrailli bir yetkilinin, "yeni anlaşmaların yapılması için koşulların olgunlaştığı" ifadesine yer verilmişti. Söz konusun yetkili, Mossad şefinin, arabulucuların söyleyeceklerine kulak vermek için yeni talimatlar aldığını iddia ederek, "Katarlılar konuşmak isterse dinleriz" demişti. 

HAMAS'TAN 'BATI ŞERİA' ÇAĞRISI

Öte yandan Hamas, Filistinlilere, Batı Şeria'nın tüm kentleri ve köylerinde İsrail işgal güçlerine karşı direnişi tırmandırmaları çağrısı yaptı. Hamas resmi internet sayfasında, Batı Şeria'da devam İsrail saldırıları ve baskınlarına ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, İsrail askerlerinin Cenin kentinde dün sabahtan bu yana 7 Filistinliyi öldürdüğü, 120'den fazla sivili de gözaltına aldığı belirtildi. Cenin'deki olayların "kapsamlı bir savaş" olduğuna dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu operasyon, faşist işgal hükümetinin Filistin halkına karşı yürüttüğü kapsamlı bir savaştır. Bu, kahraman halkımızın, ruhundaki direniş ateşini söndürme girişimlerinden başka bir şey değildir. Batı Şeria'daki halkımız bu faşist işgale ve terörist yerleşimcilerine sözünü kararlılıkla söylemiştir."

Cenin'e havadan ve karadan yürütülen askeri operasyonun yükselen direnişi durdurmaya yetmeyeceğine işaret edilen açıklamada, Batı Şeria'daki Filistinlilere tüm kent ve köylerde direnişi tırmandırmaları çağrısında bulunuldu.

Ne olmuştu?

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün "insani ara" verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girmiş ve sonrasında 3 gün daha uzatılmıştı. İsrail ile Hamas arasında varılan esir takası mutabakatı çerçevesinde, Gazze Şeridi'nden 81 İsrailli esir, İsrail hapishanelerinden de 240 Filistinli esir serbest bırakılmıştı. İsrail daha önce sivil olduklarını iddia ettiği kadınların serbest bırakılmasını istemiş, Hamas ise bu kadınların asker olduklarını söyleyerek bunu reddetmiş ve askerlerin takas müzakerelerinin, bir sonraki aşamada olacağını söylemişti. (DIŞ HABERLER)