İspanya'da muhalefet lideri eski diktatör anmasına 'tesadüfen' gitmiş

İspanya'da sağcı PP'nin lideri Casado, eski diktatör Franco için bir kilisede düzenlenen ayine 'tesadüfen' katıldığını söyledi. Casado'ya 23 bin kiliseden 10 tanesinin Franco'yu andığı hatırlatıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'nın sağcı muhafazakar ana muhalefet Halk Partisi (PP) lideri Pablo Casado, ülkenin eski diktatörü Francisco Franco'nun kilisede düzenlenen anma etkinliğine katıldı. Casado, eleştirilere 'tesadüfen kilisede bulunduğunu' söyleyerek yanıt verdi.  

'OTELE YAKIN OLDUĞU İÇİN'

PP'nin 2018 yılından beri liderliğini üstlenen Casado, Cumartesi günü İspanya'nın güneyindeki Endülüs bölgesinde yer alan Granada'da bir kilisede düzenlenen Franco ayinine katıldı. Diğer partilerin Casado'yu eleştirmesi üzerine PP'den açıklama geldi. Parti, 'konferans için Endülüs'e gelen Casado'nun tesadüfen ayine katıldığını, çünkü söz konusu kilisenin kaldıkları otele yakın olduğunu' bildirdi. 

Darbe ile İspanya İş Savaşı'nı başlatan de takibinde kazanan faşist diktatör Franco 20 Kasım 1975'te ölene kadar ülkesini demir yumrukla yönetmişti. 

'ÜLKEDE 23 BİN KİLİSE VAR'

PP'nin açıklamasında Casado'nun ayindeki duaların Franco için okunduğunu bilmediği yer aldı, "PP'nin Franco diktatörlüğünü her zaman kınadığı' eklendi. Ancak diğer partilerden tepkiler gecikmedi. İktidardaki sosyal demokrat PSOE'nin sözcüsü yaptığı açıklamada Casado'nun mazeretini 'kesinlikle sorumsuz bir hakaret' olarak değerlendirdi.

PSOE'nin iktidar ortağı solcu Unidos Podemos'un sözcüsü Pablo Echenique de farklı bir şekilde PP liderinin katılımını eleştirdi: "Geçen Cumartesi Franco için toplam 10 ayin düzenlendi ve ülkede yaklaşık 23 bin kilise var. Tesadüfen bunlardan birine düşme ihtimali yüzde 0.05" dedi ve Casado'nun bu ihtimali başardığını dile getirdi. (DIŞ HABERLER)