İspanya'da iki parti koalisyon görüşmelerinde anlaşmaya vardı

İspanya'da Sosyalist İşçi Partisi ve Sumar, koalisyon hükümetimin kurulması konusunda anlaşmaya vardı. Hükümetin güvenoyu alabilmesi için üç bölgedeki partilerin dışarıdan destek vermesi gerekiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'da 23 Temmuz'da yapılan erken genel seçimlerin ardından azınlık sol koalisyon hükümeti kurulması için Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ve sol görüşlü partilerin ittifakından oluşan Sumar'ın anlaştığı açıklandı.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, İspanya demokrasi tarihinde ilk koalisyon hükümeti olan, Ocak 2020'de kurulan PSOE ve Unidas Podemos azınlık sol koalisyon hükümetinin devamı için bugün ilk adım atıldı. Üç hafta süren müzakerelerin ardından geçici başbakan Pedro Sanchez, Unidas Podemos'dan çıkan bazı sol partilerin ittifakıyla Haziran 2023'de kurulan Sumar ile anlaşmaya vardığını duyurdu.

KOALİSYON ANLAŞMASI İMZALANDI

Seçimlerden birinci parti çıkan ancak mecliste yeterli çoğunluğu olmayan Halk Partisi'nin (PP) lideri Alberto Nunez Feijoo'nun, faşist Vox partisinin dışarıdan desteğiyle azınlık hükümeti kurma girişiminin güvenoyu alamamasının ardından, PSOE lideri ve Başbakan Pedro Sanchez 3 Ekim'de hükümeti kurmakla görevlendirilmişti.

PSOE lideri Sanchez ile Sumar lideri ve mevcut Çalışma Bakanı Yolanda Diaz, koalisyon hükümeti kurulması için vaatlerin yer aldığı anlaşmaya bugün başkent Madrid'deki Reina Sofia Müzesi'nde imza attı. İmza töreninin ardından konuşma yapan Sanchez ve Diaz, çalışma ve sosyal konularda vardıkları anlaşmayı kamuoyu ile paylaştı.

HAFTALIK ÇALIŞMA SAATİ KADEMELİ OLARAK 35'E İNDİRİLECEK

İki partinin vardığı anlaşmada, mevcut durumda 40 olan İspanya'daki haftalık çalışma saatinin önce 37,5'e daha sonra 35'e indirilmesi ön plana çıktı. Ayrıca, 2023 yılı verilerine göre Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında yüzde 29,4 ile en fazla genç işsizlik oranına sahip İspanya'da gençlerin istihdamını teşvik edici önlemler, başta hastanelerdeki bekleme listeleri olmak üzere kamu sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi, ücretli doğum izinlerinin genişletilmesi, bankaların ve büyük enerji şirketlerinin kamu harcamalarına katkıda bulunmalarını sağlayacak adil bir vergi reformu da anlaşmanın öncelikli maddeleri oldu.

'İNSANA YAKIŞIR İSTİHDAM, SOSYAL KORUMA, CİNSİYET EŞİTLİĞİ...'

"Anlaşma tüm İspanyollar için" diyen Sanchez, PSOE-Sumar koalisyonunun güvenoyu alması halinde gelecek 4 yıllık yasama döneminde yapmak istediklerini şu şekilde sıraladı:

"İnsana yakışır istihdam, sosyal koruma, kamu hizmetlerinin kalitesini artırmak, dijitalleşmeyi teşvik etmek, günümüzün en büyük sorunu olan konut sorununu çözmek, kadın-erkek eşitliği yasasını çıkarmak, kadına yönelik şiddete karşı yasaları ve LGBT'yi güçlendirmek, kırsaldan büyük kente göçü durduracak iller arası farkı azaltmak, ekolojik geçişi sağlamak ve iklim değişikliğiyle mücadele."

SANCHEZ: FİLİSTİN VE İSRAİL'DE BARIŞIN SAĞLANMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Sanchez, Sumar partisinin şartlarından biri olan 'Filistin devletinin tanınması' hususuyla ilgili olarak ise "Filistin ve İsrail'de adil ve kalıcı barışın sağlanması için çalışacağız" dedi.

ÜÇ BÖLGEDEKİ PARTİLERİN DIŞARIDAN DESTEĞİNE İHTİYAÇ VAR

Meclis aritmetiğine göre, koalisyon hükümetinin güvenoyu alabilmesi için 176 milletvekili sayısını yakalaması gerekiyor. PSOE (121) ve Sumar'ın (31) toplam milletvekili sayısı 152 olduğundan, güvenoyu alabilmeleri için Bask, Katalan ve Galiçya bölgelerindeki ayrılıkçı siyasi partilerin dışarıdan desteğine ihtiyaçları var.

Katalonya'daki iki siyasi parti (ERC ve Junts), PSOE-Sumar azınlık hükümetine destek vermek için, 1 Ekim 2017'deki bağımsızlık referandumunun ardından hüküm giyen veya haklarında hukuki süreç devam eden Katalan siyasetçiler için af çıkartılmasını şart koşuyor.

Sumar buna tam destek verirken, PSOE Katalan partilerle yürütülen müzakereleri gizli tutuyor. İspanya'daki sağ görüşlü Halk Partisi ile Vox ise Katalanların bu talebine karşı ülke genelinde son haftalarda gösteriler düzenliyor.

İspanya'daki siyasi takvim gereği PSOE ve Sumar'ın, 27 Kasım'a kadar meclisten güvenoyu alması gerekiyor, aksi takdirde gelecek ocak ayında İspanyollar bir kez daha sandık başına gidecek. (DIŞ HABERLER)