İspanya'da siyasi belirsizlik: Şimdi ne olacak?

İspanya'da erken genel seçimleri ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi kazandı. Ancak Halk Partisi, aşırı sağcı Vox'un desteğiyle bile meclis çoğunluğunu elde edemiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya’da erken seçimleri merkez sağda yer alan Halk Partisi (PP) önde tamamladı. Ancak resmi olmayan sonuçlara göre Halk Partisi, aşırı sağın desteğiyle iktidar için yeterli koltuğu elde edemiyor. Oyların yüzde 99,31'inin sayıldığı sonuçlara göre parlamentoda Halk Partisi 136, Sosyalist Parti ise 122 koltuğa sahip olacak. Aşırı sağ Vox 33 koltuk elde ediyor. Ancak aşırı sağcı Vox'un 33 koltuğuyla birlikte bile, sağ blok meclis çoğunluğunu elde etmeyi yedi milletvekiliyle kaçırıyor.

'İSPANYA'NIN İLERLEMESİNİ İSTEYEN DAHA ÇOK İNSAN VAR'

Sağın meclis çoğunluğunu alacak orana ulaşamaması, sol kanatta sevinçle karşılandı. Şu an iktidarda olan Sosyalist Parti’nin lideri Pedro Sanchez, "Sağ blok kaybetti" açıklamasını yaptı. Sanchez, "İspanyolların sandıktaki mesajı çok açık oldu. Tüm reformlarımızı iptal etmeyi, ülkeyi geriye götürmeyi planlayan sağ blok başarısız oldu. İspanya'nın ilerlemesini isteyen daha çok insan var ve bu böyle olmaya devam edecek" ifadelerini kullandı. 

Sosyalist Parti taraftarları, seçim sonuçlarının ardından yaptıkları gösterilerde, "No Pasaran" sloganları attı. Bu slogan, İspanya İç Savaşı'nda anti-faşistlerin en önemli sembollerinden biriydi. 

FEİJOO: HÜKÜMETİ KURMAK İÇİN DİYALOG KAPISI AÇILMALI

Halk Partisi'nin Başbakan adayı Alberto Núñez Feijoo, resmi olmayan seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından başkent Madrid'de yaptığı açıklamada çoğunluğu elde edememelerine rağmen hükümeti kurma görevini üstlendiğini belirtti. Feijoo, "İspanya tarihinde hiçbir zaman seçimleri kaybeden bir lider hükümet kurmadı. İspanya'da belirsizlik dönemi başlamamalı. Seçimleri kazanan partinin lideri olarak zorunluluğum ve demokratik talebim hükümeti kurmak için diyalog kapısını açmaktır" açıklamasında bulundu. 

YENİ SEÇİM İHTİMALİ

İspanya'da yasalar gereği resmi seçim sonuçları 8 Ağustos'ta açıklandıktan sonra seçilen milletvekilleri ve senatörler mazbatalarını alıp, 17 Ağustos'ta meclis ve senato açılacak. Devlet Başkanı olarak Kral 6. Felipe meclisteki siyasi partilerin liderlerini tek tek kabul ettikten sonra hükümeti kurma görevini birine verecek.

Hükümet kurulması için mecliste ilk güvenoyu tarihi eylül ayı başlarında olacak. Eğer hükümet güvenoyu alamazsa ikinci bir girişimde bulunulması için en fazla iki aylık bir dönem beklenecek. Bunda da başarısız olunursa kasım ayında meclis feshedilerek, yıl sonunda yeniden seçime gidilecek.

İspanya'daki mevcut siyasi tabloda, yeni bir seçim sağ blok dışında hiçbir siyasi partinin işine gelmiyor. Bundan dolayı ülke demokrasi tarihinde ilk koalisyon hükümeti olma özelliğine sahip PSOE ve Sumar'ın ayrılıkçı Bask ve Katalan siyasi partileri ikna ederek 4 yıl daha meclis azınlığında koalisyon hükümeti kurması tek olasılık olarak gözüküyor. (DIŞ HABERLER)