İSKİ'den durdurulan abonelik açıklaması: 'İstenilen seviyeye ulaşana kadar...'

İstanbul barajlarındaki su seviyesinin kritik seviyelere ulaşmasının ardından bahçe ve peyzaj sulama aboneliklerini geçici olarak durdurma kararı alan İSKİ, açıklama yayınladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), su tüketimi tasarruf tedbirleri kapsamında, İstanbul'daki bahçe ve peyzaj sulama aboneliklerini geçici olarak durdurma kararının gerekçesini açıkladı. Uygulamanın, barajlardaki su rezervleri istenilen seviyeye ulaşana kadar devam edeceği öğrenildi.

İSKİ’den yapılan yazılı açıklama, "İSKİ yaklaşık 7 milyon aboneye hizmet vermektedir, 15.462 konut/işyerine ait bahçe ve peyzaj sulama aboneliği bulunmaktadır. Bu abonelerin aylık su tüketimleri ortalama 100 bin m3 civarında iken son dönemlerde 800 bin m3 seviyesine ulaşmıştır. Bu verileri değerlendiren İSKİ, 16 milyon İstanbullu hemşerimizi susuz bırakmamak, abonelerimizin öncelikle içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanması adına bahçe ve peyzaj sulama abonelerinin su kullanımlarının geçici olarak durdurulmasına ilişkin karar almak durumunda kalmıştır" denildi.

 

'MARMARA BÖLGESİ'NDE UZUN SÜREDEN BERİ OLAĞANÜSTÜ BİR KURAKLIK YAŞANIYOR'

Su ve kanalizasyon idarelerinin ana görevinin öncelikle insani tüketim amaçlı içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanması olduğu belirtilen açıklamada, "Su kaynaklarının yeterli olması halinde diğer çevresel su talepleri karşılanacaktır. Bu durum İSKİ Abone Hizmetleri Tarife ve Uygulama Yönetmeliği'nin 24. Maddesi'nde; 'dairenin insani tüketim amaçlı içme ve kullanma suyunu temin etmesi esas olup kuraklık, tabi afet, savaş vb. olağan dışı hallerde insani su tüketiminin teminini sürdürebilmek gayesi ile şehre verilecek günlük su miktarında tasarrufa gidebilir, bu kapsamda insani su hakkı dışındaki abonelere su satışında geçici kısıtlamalar yapabilir' şeklinde hüküm altına alınmıştır. Marmara Bölgesi'nde uzun süreden beri olağanüstü bir kuraklığın yaşanmakta olduğu, ardı ardına sıcaklık rekorlarının kırıldığı ve bu durumun su kaynaklarımız üzerinde yarattığı olumsuz durum herkesin malumudur. Yaz aylarıyla beraber ortalama günlük su tüketimi de geçmiş yıllar ortalamasının çok üzerine çıkarak 3 milyon 500 bin m3 seviyesine ulaşmış; barajlarımızdaki güncel doluluk oranı ise bugün itibariyle yüzde 29,76 oranına gerilemiştir" ifadeleri yer aldı.(HABER MERKEZİ)