İşkencede 3’üncü olay: Köpek öldürüldü

Ev baskınında Menice-Şeyhmus Yılmaz çifti ile Rojbin Sevil Çetin’e köpekle işkence etmekle gündeme gelen polis Serdar Gök’ün başka bir saldırıda kullandığı köpeğin vurularak öldürüldüğü ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır'da 31 Mayıs 2020 günü evlerine yapılan polis baskını sırasında Menice-Şeyhmus Yılmaz çiftine köpekle işkence edip bu olaydan 26 gün sonra bu kez TJA aktivisti Rojbin Sevil Çetin’e köpekle işkence eden polis Serdar Gök’ün başka bir olayda köpekle saldırı gerçekleştirdiği sırada, köpeğin vurulduğu ortaya çıktı. 

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, polis Atakan Arslan’ı öldüren Muhammed Emin Cura’nın yakalanması için 31 Mayıs 2020'de başlatılan operasyonda olayla alakası olmayan Yılmaz çifti ile Çetin’i köpekle yaralamaktan yargılaması ayrı ayrı devam eden Gök’ün, 2018’de kullandığı köpeğin ise silahla vurularak, öldürüldüğü öğrenildi. Olay nedeniyle 8 kişi hakkında “haksız yere sahipli hayvanı öldürme, işe yaramayacak hale getirme, değerini düşürme”, “basit yaralama”, “ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurmadan” dava açıldı. 

Denetiminde olan Zeyna, Zeus ve İgor adlı köpekleri saldırılarda kullanan polis Gök ise dosyada müşteki olarak yer aldı. 

SALDIRI İÇİN KULLANILAN KÖPEK VURULDU

Olay, 2018 yılında 17 Ekimi 18’e bağlayan gece Kayapınar ilçesinde meydana geldi. Aralarında daha önce evlilik nedeniyle husumet bulunan ve insan kaçırmayla sonuçlanan iki aile arasındaki husumette, asılsız bir ihbar nedeniyle bir facianın kıyısından dönüldü. Husumetli ailelerden biri hakkında yapılan ihbarda, ailenin evinde ‘5 adet ak47 kalaşnikof marka tüfek ve 8 adet glock marka tabanca bulunduğu ve bunları PKK’ye teslim edeceği’ iddia edildi.

Kendilerine bir saldırı olmasını bekleyen ailenin evine ihbar üzerine polis baskın yaptı. 14 kişinin yaşadığı evin kapısı polis tarafından kırılmaya çalışılırken, husumetli ailenin kendilerine saldırdığını düşünen ev sahipleri, kapıya tabancalarla ateş etti. Kapı kırıldıktan sonra ise önce ses bombası atıldı, ardından polis köpeği içerdekilerin üzerine salındı. 

Polis Serdar Gök’ün denetimde olan ‘İgor’ adlı köpek içeri girerken ev sahiplerinin panik halindeki ateşiyle arka ayağından yaralandı. Yaralanan köpek, tedavisi sürerken öldü. 

Olaya ilişkin hazırlanan iddianamede, şüphelilerin husumetli oldukları ailenin baskın yaptığı zannıyla hareket ettiği, ev sahiplerinin gelenin polis olduğunu öngörmedikleri belirtildi. Olayda ölen köpeğe ateş ettiğini kabul eden şüphelinin ikrarına uyan şekilde köpeğin yaralandığı ifade edilen iddianamede, yaralanma kastıyla hareket edilmediği ve bunun “kasten yaralamaya teşebbüs suçunu” oluşturduğu kaydedildi. 

Olayla ilgili yargılama ise Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürüyor. 

3 FARKLI OLAY 

Diyarbakır'da polis Atakan Arslan’ı öldüren Muhammed Emin Cura’nın yakalanması için başlatılan operasyon sırasında evlerinin kapısı kırılan Menice ve Şeyhmus Yılmaz çiftinin üzerlerine köpek saldırtıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 31 Mayıs 2020'de yaşanan olaya dair köpek belletmeni olan polis memuru Serdar Gök hakkında, “kamu görevini kötüye kullanarak kasten yaralama" suçundan iddianame hazırladı. 

Menice Yılmaz 3 çocuğunun gözü önünde yaşanan olayı, soruşturma aşamasındaki ifadesinde, saat 24.30’da meydana gelen olay sırasında 2-3 kere patlama sesi duyduğunu ve kapı dürbününden baktığında kamuflajlı polisleri gördüğünü aktardı. Çocuklarını alıp arka odaya götürmek istediği sırada evinin kapısının kırıldığını belirten Yılmaz, o sırada 2-3 köpeğin evin içine salındığını, korkudan çocuklarla arka odaya geçtiğini ve kapıyı kapattığını söyledi. Polisin kapıyı açması için ısrar ettiğini ve kendisinin de köpekleri tutmaları durumunda kapıyı açacağını söylediğini ifade eden Yılmaz, sonrasında yaşananları "Açar açmaz içeriye 2 tane köpek girdi. Ben odada ayakta beklerken köpeklerden biri patileriyle benim karnıma doğru saldırdı. Polislere, ‘Köpek beni ısırdı, çekin onu desem de’, ‘Lan o seni ısırmaz’ şeklinde dalga geçer tarzda sözler söylediler. Ben yere doğru çöktüm ve köpek beni tırmalamaya devam etti. Ardından köpek çocuklarıma doğru gidince köpeği tuttular" sözleriyle anlattı.  

Sanık polis Serdar Gök ise soruşturmasındaki ifadesinde köpeği tuttuğunu, Menice Yılmaz’ın köpeğe tekme atmasıyla köpeğin koruma içgüdüsüyle saldırdığını ve karın bölgesini ısırdığını, kendisinin de köpeğe hemen müdahalede bulunduğunu öne sürdü.

Diyarbakır Valiliği İl Polis Disiplin Kurulu ise Gök hakkında "Nezaket kurallarına aykırı tavır ve davranışlarda bulunmak" yönünden idari soruşturma yürüttü. Kurul, üzerine atılı suç sübuta ermediğinden, disiplin cezası vermeye yer olmadığına karar verdi. 

İKİNCİ KÖPEKLİ SALDIRI  

Ancak Gök, ikinci “köpekli saldırı” ile gündeme geldi. Yılmaz çiftine köpekli saldırıdan 26 gün sonra Gök, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) üyesi Sevil Rojbin Çetin’e köpekle işkencede bulundu. Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında 26 Haziran 2020 tarihinde kentteki evine yapılan baskınla gözaltına alınan Çetin'in üzerine köpek salındı. Çetin vücudunun çeşitli yerlerinden yaralandı. Gök hakkında bu suçtan dolayı Diyarbakır 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde "basit yaralamadan" dolayı dava açıldı. Gök'ün bu davadan yargılanmasına devam ediliyor. (HABER MERKEZİ)

Etiketler köpek işkence öldü