IŞİD'in yıktığı kapının altından 3 bin yıllık eser çıktı

IŞİD tarafından yıkılan tarihi Mashki Kapısı'nı onarmak için çalışan arkeologlar, yaklaşık 2 bin 700 yıl önce yapılan kaya oymaları buldu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Irak'ta 2016 yılında IŞİD tarafından yıkılan tarihi Mashki Kapısı'nı onarmak için çalışan ABD-Iraklı bir kazı ekibi, sekiz mermer rölyeften oluşan yaklaşık 2 bin 700 yıllık kaya oyması buldu. Musul'da bulunan kaya oymaları, savaş sahnelerini, üzüm asmalarını ve palmiye ağaçlarını tasvir ediyor.

Ntv'nin aktardığı habere göre, Irak Devlet Eski Eserler ve Miras Kurulu, yeni keşfedilen kaya oymalarının tarihinin Nineveh Antik Kenti'ni MÖ 705'ten 681'e kadar yöneten Asur Kralı Sanherib'e dayandığını açıkladı. Irak arkeoloji ekibinin başkanı Fadel Muhammed Khodr ise oymaların bir zamanlar Sanherib’in sarayını süslediğini ve daha sonra Mashki Kapısı'na taşındığını açıkladı. 

2016'DA BULDOZERLE YIKILDI

Nineveh'teki en büyük kapılardan biri olan Mashki Kapısı, şehrin büyüklüğü ile gücünün bir simgesiydi. Kapı 1970'lerde yeniden inşa edildi ancak 2016'da IŞİD tarafından bir buldozerle yıkıldı.

Irak'ta İslam öncesi döneme ait birçok antik yeri yağmalayıp yıkan grup, yıktıkları eser ve yapıları "putperestliğin" sembolleri olarak tanımladı. Fadel Muhammed Khodr, kapının yeraltındaki bölümlerinin 2 bin 700 yıllık oymalar da dahil olmak üzere büyük ölçüde korunduğunu ancak yerin üstünde olan her şeyin çoğunun yok edildiğini sözlerine ekledi. 

KAZI EKİBİ: ABD BİRLİKLERİ DE ZARAR VERDİ

Irak'taki Musul Üniversitesi'nden ve ABD’deki Pennsylvania Üniversitesi'nden uzmanlardan oluşan kazı ekibi, Mashki Kapısı alanının yıkılmadan önceki haline döndürmek için çalışıyor. Irak'taki arkeolojik alanlara zarar verenlerin sadece IŞİD, vandallar ve kaçakçılar olmadığını belirten kazı ekibi, ABD birlikleri ve müttefiklerinin 2003'te ABD Irak'ı işgal ettikten sonra bölge bir ordu kampı olarak kullanıldığında Babil'in kalıntılarına zarar verdiğini aktardı. Birleşmiş Milletler’in kültür ajansı UNESCO, 2009 tarihli bir raporda, ABD birliklerinin "kazma, kesme, kazıma ve tesviye" yoluyla şehre büyük zarar verdiğini tespit etti.