IŞİD'in vatansız çocukları: En doğru değerlendirme binlerce oldukları

IŞİD saflarında iken imam nikahı ile evlenerek çocuk yapan kadınlar binlerce çocukla Türkiye’ye döndü. Babaları Türkiye vatandaşı olmadığı için çocuklar da vatandaş olamıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - IŞİD’in Suriye ve Irak’ta mevzi kaybetmesiyle örgüt üyelerinin büyük bölümünün kaçak yollarla Türkiye’ye geçmesi, militanların IŞİD bölgelerinde doğan çocuklarının 'vatansız' olmaları eğitim ve sağlık sorunlarını beraberinde getirdi.

Kısa Dalga'dan Hale Gönültaş'ın haberine göre; çoğunluğu Türkçe bilmeyen, babaları IŞİD üyeliği ve yöneticiliğinden cezaevinde olan çocuklar, eğitim hakları olmadığı için Türkiye’nin pek çok ilinde örgüt ideolojisinde eğitim veren gizli yerlerde IŞİD militan ve sempatizanlarının denetiminde büyüyor.

2012 yılından itibaren hem Türkiye Cumhuriyeti hem de çok sayıda yabancı ülke vatandaşı IŞİD’e katılmak üzere Türkiye-Suriye sınırından geçerek IŞİD saflarına katıldı. Katılımcıların bir kısmının eş ve çocukları ile IŞİD topraklarına gittiklerini söylemek mümkün. Ayrıca sosyal medya uygulamaları üzerinden tanışıp duygusal bağ kurdukları IŞİD’li erkeklerle beraber olmak için giden kadınlar da hafızalarda.

Söz konusu genç kadınlar IŞİD saflarına gittiklerinde sosyal medya üzerinden tanıştığı IŞİD’lilerle ya da orada kadın ve erkekleri eşleştirmekten sorumlu örgüt militanları tarafından imam nikahı ile beraber oldu. IŞİD’e giden kadınlar, eşlerinin ölmesi durumunda 130 günlük yas sonunda uyruğu fark etmeksizin başka bir 'mücahit' ile imam nikahı ile yaşamaya başlayabiliyor.

IŞİD’e giden kadınların büyük bölümü hem güvenlik hem de duygusal boşluk nedeniyle de yas süresinin sonunda başka bir erkekle imam nikahı ile bir araya geliyor. Bu durumda, bir kadının Suriye ve Irak’ta birden fazla çocuk dünyaya getirdiği gerçekliğinin altını çiziyor.

Örneğin Türkiye Cumhuriyeti bir kadın, IŞİD saflarına birlikte gittiği Türkiyeli kocası ölünce, herhangi bir ülkeye mensup IŞİD savaşçılarından biriyle imam nikahıyla birlikte olabilir. Bu birlikteliklerden de sayıları ne Türkiye Cumhuriyeti güvenlik ve istihbarat birimleri ne de uluslararası radikalleşme üzerine çalışan resmi ve gayri resmi kurumların net olarak ifade edemediği çocuk dünyaya geldi. Çocukların sayılarına ilişkin yapılabilecek en doğru değerlendirme “binlerce” oldukları. (HABERİN TAMAMI)