İşçiler toplandı, AKSA geri adım attı: İşten çıkarılanlar geri döndü

Sendikal sebeplerle işten çıkarılan iki AKSA Çoruh Elektrik çalışanı işçilerin firma önünde toplanması ve uzun süren görüşmelerin ardından işine geri döndü.

Google Haberlere Abone ol

TRABZON - Trabzon ve Rize'deki AKSA Çoruh Elektrik çalışanlarının büyük bir kısmı, haklarının savunulmadığı ve asgari ücret seviyesinde maaş aldıkları gerekçesiyle bir süre önce TES-İş Sendikası'ndan DİSK'e bağlı Enerji-Sen'e geçiş yaptılar. İşçilerin Enerji-Sen'e geçişinde rol alan işçilerden önce Hakan Kalıntaş, ardından da Muzaffer Kurtuluş isimli işçi, performans düşüklüğü gerekçesiyle işten çıkarıldı.

İşten çıkarmaların sebebinin performans düşüklüğü değil sendikal süreç olduğunu belirten AKSA çalışanları dün akşam AKSA Çoruh Elektrik Rize Müdürlüğü önünde toplanarak firma yetkilileri ile görüşmek istedi. Gece saat 00.00'a kadar bina önünde bekleyen işçiler ile firma yetkilileri arasında sabah görüşme için uzlaşmaya varıldı.

İşçiler adına konuşan Hasan Yıldız işten çıkarmaların sebebinin sendikal mücadele olduğunu söyledi.

 

YILDIZ: MÜCADELEMİZE BALTA VURMAK İSTİYORLAR

İşçiler adına konuşan Hasan Yıldız, arkadaşlarının yeniden işe alınması için toplandıklarını ifade ederek firmanın işten çıkarma sebebinin performans düşüklüğü olmadığını vurguladı. Benzer gerekçelerle geçtiğimiz hafta da işten çıkarmalar olduğunu kaydeden Yıldız, "Asıl sorunun sendika değişikliği, mücadelesini doğru yolda arayan arkadaşlarımızın mücadelesine balta vurmak olduğuna inanıyoruz. Şirketin bir an önce bu yanlıştan döneceğine inanıyoruz” dedi.

Bu sabah yapılan görüşmeler üzerine Rize'de çalışan Muzaffer Kurtuluş işine geri döndü. Trabzon'da işten çıkarılan Hakan Kalıntaş ise yarın firma yetkilileri ile işine dönmek için görüşecek.

KESKİN: HAKSIZLIK ORTADAN KALKACAK

Konuyla ilgili konuşan Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, işçilerin sendika seçme hakkının anayasal güvence altında olduğunu belirtti. İşten atmaların haksız olduğunu vurgulayan Keskin, "Sendikal faaliyetlerle ilgilenen Muzaffer arkadaşımız işten çıkarıldı. Biz de gerekçesinin sendika çalışması olduğunu düşünüyoruz. Sendika olarak şirket yöneticisi Ömer Kandemir'i arayıp durumu izah ettik. Kendisi de anlayışla karşılayarak işçilerin sendikal gerekçelerle işten çıkartılamayacağını ve işçilere yeniden işbaşı yaptıracağını söyledi. Biz de kendilerine teşekkür ediyoruz. Trabzon'da çalışan Hakan arkadaşımız da yarın şirketle işe dönüş için görüşecek. Bu yaşanmış haksızlık ortadan kalkacak" sözlerini kullandı.

Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin

Sene sonunda yapacakları toplu sözleşme ile AKSA işçilerinin hakkını alacaklarını dile getiren Keskin, "Burada bir tane TES-İş tarafından imzalanmış bir toplu iş sözleşmesi (TİS) var. Bu sözleşme yıl sonunda sona erecek. Şu an var olan sayılar itibariyle çoğunluğa ulaşmış durumdayız. Ağustos ayı itibariyle TİS için arkadaşlarımızın yetki başvurusunu yapacağız. İşçilerle beraber oluşturulacak bir sözleşme taslağı ve işçilerin seçeceği temsilcilerle birlikte TİS masasına oturarak onlara yakışır bir daha asgari seviyelerine düşmeyecek sözleşme yapacağız" diye konuştu.