İş insanına talep edilenin 16 katı para cezası: 'Kendini dokunulmaz sanıyor'

Belçika'da benzer suçlamalardan 27 kez hakim karşısına çıkan iş insanı Dumarey'e savcının talep ettiğinin 16 katı para cezası kesildi. Bu karar ülkede 'gelire göre ceza' tartışmasını gündeme getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Belçika'da Guido Dumarey isimliiş insanı, trafik ve inşaat kurallarını ihlal ettiği için 27 kez hakim karşısına çıktı. Görülen son duruşmada, savcının 10 bin euro talebine karşın, mahkeme tarafından 160 bin euro para cezası verildi. Yargıç, iş insanının 'zengin olduğu için kendisini dokunulmaz sandığını' belirterek bu nedenle ceza miktarını arttırdığını belirtti. Gent Mahkemesi'nin bu kararı, 'gelire göre ceza' tartışmasını gündeme getirdi.

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, Gent’te otomotiv sektöründe faaliyet gösteren ve yaklaşık 700 milyon euro servete sahip olduğu belirtilen iş insanı Guido Dumarey, çevre ve inşaat ihlali nedeniyle hafta içi hakim karşısına çıktı. Savcılık daha önce 22’si trafik suçu olmak üzere 27 kez ihlal nedeniyle ceza alan Dumarey hakkında, 10 bin euro para ve 6 ay hapis cezası istedi. Savcılık, para cezasının 8 katına kadar arttırılabileceğine işaret etti. Ancak mahkeme yargıcı, Belçikalı iş insanının cezasını 16 kat arttırarak 160 bin euro ödemesine hükmetti. Mahkeme, Dumarey’i 3 ayı ertelemeli 6 ay da hapis cezasına çarptırdı.

HAKİM: BUNU DİKKATE ALMAMAK OLMAZDI

Yargıç, kararın gerekçesini, “Duruşmada kendisi yıllık 20 milyon euro geliri olduğunu ifade etti. Bu, onun cüretkarlığını ve dokunulmaz olduğu yanılgısını açıklayabilir. Para cezası belirlenirken bunu dikkate almamak olmazdı" sözleriyle açıkladı. Dumarey, verilen 160 bin euroluk cezanın saçma olduğunu savunarak, karara itiraz edeceğini söyledi. Bu karar, Belçika’da 'gelire göre ceza uygulaması' tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.

Leuven Üniversitesi’nden ceza hukuku uzmanı Lukas Van Roy, Belçika Radyosu’na yaptığı açıklamada, hakimlerin karar alırken sanığın sosyal ve mali durumunu dikkate alabileceğini söyledi. Belçika’da yargıçların ceza belirleme konusunda oldukça özgür olduğunun altını çizen Van Roy, yasal çerçeve içinde olgulara ve sanığın mali durumuna göre hakimin para cezasına kendisinin karar vereceğini vurguladı.

YASA TASARISI BELÇİKA PARLAMENTOSUNDA

Belçika Parlamentosu’nun gündeminde de bu konuda hazırlanmış bir yasa tasarısı bulunuyor. Trafik cezalarının gelirle ilişkilendirilmesini öngören tasarı, ilgili meclis komisyonlarında tartışılmaya devam ediyor. Ancak mahremiyet yasaları gereği, kişilerin mali durumunun her zaman doğru bir şekilde saptanmasının mümkün olmaması, yasanın uygulanması konusunda soru işaretleri doğuruyor. Gelire göre cezanın orantılı bir şekilde uygulanabilmesine yönelik önlemler araştırılıyor.

İlk olarak 1921 yılında Finlandiya tarafından uygulanan, gelire göre ceza, trafik suçları konusunda birçok Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkede de yürürlükte. İskandinav ülkeleri başta olmak üzere, Almanya, İspanya, İsviçre, Fransa ve Portekiz’de trafik cezaları uygulanırken suçlunun gelir durumu dikkate alınıyor. Belçika, Hollanda ve Lüksemburg’da ise henüz böyle bir uygulama yok. (DIŞ HABERLER)