İrlanda Başbakanı Leo Varadkar'dan istifa kararı

İrlanda Başbakanı ve Fine Gael iktidar partisi lideri Leo Varadkar, iki görevinden de ayrılma kararı aldığını açıkladı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, kişisel ve siyasi sebepleri gerekçe göstererek başbakanlıktan ve iktidar partisi Fine Gael liderliğinden istifa edeceğini açıkladı. Başkent Dublin'de basına açıklamada bulunan Varadkar, "Bugünden itibaren geçerli olmak üzere Fine Gael'in başkanlığı ve liderliğinden istifa ediyorum; halefim bu göreve gelir gelmez Taoiseach (başbakan) olarak da istifa edeceğim" ifadelerini kullandı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Varadkar'ın üç partili koalisyonun liderliğini bırakması, ülkede otomatik olarak bir genel seçimi beraberinde getirmiyor. Varadkar, 6 Nisan'da yeni bir parti lideri seçilmesini istediğini belirtti. Bu durumda, meclisin Paskalya tatilinin ardından yeni bir başbakan seçilmesi mümkün olacak. 

'BIRAKMAK İÇİN DOĞRU ZAMAN'

Varadkar, bugün yaptığı açıklamada, görevden çekilmek için 'doğru zaman' olduğunu ve kararının ardında 'gerçek bir sebep' bulunmadığını söyledi. Bundan sonrası için aklında bir şey olmadığını da anlatan Varadkar, "Herhangi kesin bir kişisel veya siyasi planım yok" dedi.

Varadkar, 2017'de İrlanda'nın en genç ve ilk açık kimlikli eşcinsel başbakanı olarak göreve başlamıştı. Varadkar, 2022'de başbakanlığa geri dönmüştü. Varadkar'ın parti liderliğinde olası halefleri arasında Yüksek Eğitim Bakanı Simon Harris, Girişim Bakanı Simon Coveney, Kamu Harcamaları Bakanı Paschal Donohoe ve Adalet Bakanı Helen McEntee var.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)