İran'dan UAEA'nın uranyum raporuna yanıt: Yaptığımız yeni bir şey yok

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı İslami, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın raporuna ilişkin açıklamasında, "Yaptığımız yeni bir şey yok. Kurallara göre faaliyetlerde bulunuyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) İran hakkında hazırladığı ve ülkenin nükleer silah üretimi için gerekli seviyeye yakın uranyum üretimini artırdığını ileri sürdüğü raporuna İran Atom Enerjisi Kurumu'ndan (İAEK) yanıt geldi. Kurumun başkanı, 'yeni bir şey yapmadıklarını' savunurken, konuya ilişkin açıklama yapan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü, UAEA'nın raporu karşısında ABD'nin 'oldukça endişeli' olduğunu söyledi. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, İAEK Başkanı Muhammed İslami, raporda yer alan, İran'ın yüzde 60 saflıkta uranyum zenginleştirdiği bulgusuna ilişkin olarak "Yaptığımız yeni bir şey yok" diyerek 'kurallara göre, aynı faaliyetlerde bulunduklarını' kaydetti. 

BEYAZ SARAY: BÖYLE BİR DÖNEMDE DAHA DA ENDİŞE VERİCİ

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü ise konuya ilişkin açıklamasında, "İran'ın nükleer tırmanışı, son dönemde gerçekleştirilen ölümcül drone saldırısı ve Irak ile Suriye'deki diğer saldırı girişimleri ile Kızıldeniz'de ticari gemilere yönelik Husi saldırıları da dahil olmak üzere İran destekli güçlerin bölgede tehlikeli ve istikrarı bozan faaliyetlerini devam ettirdiği bir dönemde çok daha endişe verici" ifadelerini kullandı.

UAEA: İRAN, URANYUM ÜRETİMİNİ ARTIRDI

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), yalnızca üye ülkelerle paylaştığı raporunda, İran'ın nükleer silah üretimi için gerekli seviyeye yakın uranyum üretimini artırdığını belirtmişti.

Associated Press (AP), UAEA'nın üye ülkelerle paylaşılan raporuna ulaşarak İran'ın uranyum üretimine ilişkin bilgileri dün yayımlamıştı. Raporda, İran'ın 2023'ün ortasında başlayan yavaşlamayı tersine çevirerek zenginleştirilmiş uranyum üretimini artırdığı kaydedildi. Bu uranyumun nükleer silah üretimi için gerekli seviyeye yakın olarak üretildiği bildirilirken, İran’ın Natanz ve Fordo tesislerinde hazirandan beri aylık 3 kilogram olan uranyum üretiminin kasımın sonundan itibaren ayda 9 kilograma çıktığı belirtildi.

ABD, ANLAŞMADAN TEK TARAFLI OLARAK ÇEKİLMİŞTİ

İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya (5+1) arasında 2015'te yaptırımların kaldırılması karşılığında Tahran'ın nükleer faaliyetlerinin düzenlendiği ve denetim altına alındığı bir anlaşma imzalanmıştı.

ABD'nin 2018'de anlaşmadan tek taraflı çekilmesinden bir yıl sonra anlaşmadaki taahhütlerini durduran İran, Aralık 2020'de Meclis tarafından çıkarılan yasa kapsamında ilk olarak Natanz'da Nisan 2021'de yüzde 60 saflıkta uranyum zenginleştirdiğini duyurmuştu.

Uranyumun yüzde 20 ve üzerinde zenginleştirilmesi, nükleer bomba elde etmeye imkan sağlayacak yüzde 90 saflıkta parçalanabilir uranyuma ulaşmak için önemli bir aşama olarak kabul ediliyor. (DIŞ HABERLER)