İran'dan İsveç'e 'müebbet hapis' tepkisi: 'Tüm araçlara başvurulacak'

İranlı eski yetkili Noury, 1980'lerde siyasi tutukluların toplu infazındaki rolü sebebiyle İsveç'te müebbet hapis cezasına çarptırıldı. İran Dışişleri Bakanlığı, karara tepki gösterdi.

Hamid Noury hakkında verilen karar Stockholm'de kutlandı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, 19 Aralık Salı günü İsveç'te bir istinaf mahkemesinin İranlı eski yetkili Hamid Noury hakkında verdiği kararı değerlendirdi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Noury'nin İran'da 1980'lerde siyasi tutukluların toplu infazında oynadığı rol gerekçesiyle İsveç'te müebbet hapis cezasına çarptırılması ve bu cezanın onanması hakkında konuşan Kenani, "Bu haksız ve ölçüyü aşan karar, İran'ın bu İran vatandaşını geri almak ve özgürleştirmek için yürüttüğü çabalara son vermeyecek; tüm hukuki ve mevcut araçlara başvuracağız" ifadelerini kullandı.

'UMUYORUZ Kİ İSVEÇ BU HATALARI TELAFİ EDECEKTİR'

İsveç'teki istinaf mahkemesi, geçen hafta verdiği kararda, Hamid Noury'nin mahkumiyetini onamıştı. Böylece eski İranlı yetkilinin 'cinayet' ve 'uluslararası hukuka karşı ciddi suçlar' suçlamasıyla aldığı müebbet hapis cezası da onanmış oldu.

Kenani, bugün düzenlediği haftalık basın toplantısında, "Bu karara ve bu vatandaşın uzun tutukluluk süreci boyunca yaşananlara ciddi bir şekilde itiraz ediyoruz. İsveç hapishanelerinde temel insan haklarına saygı gösterilmedi" dedi. Kenani, "Umuyoruz ki İsveç bu hataları telafi etmek için ciddi eylemlerde bulunacaktır" ifadelerini kullandı.

AF ÖRGÜTÜ'NDEN 'İNTİKAM' UYARISI

İran, aralık ayının başında yaptığı bir açıklamada, İran'da İsrail için ajanlık yapmak ve 'yeryüzünde bozgun' ile suçlanan İsveçli Avrupa Birliği (AB) diplomatı Johan Floderus'un yargılanmasına başlandığını duyurmuştu. Hak örgütleri ve Batılı hükümetler, İran'ı uydurulmuş olabilecek güvenlik suçlamaları sebebiyle tutuklamalar yoluyla diğer ülkelerden siyasi tavizler almaya çalışmakla suçlamıştı. Tahran ise bu tür tutuklamaların ceza kanunu uyarınca yapıldığını belirtmiş, siyasi saik iddialarını reddetmişti.

Uluslararası Af Örgütü de cuma günü sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden bir açıklama yaparak, İran'da İsrail için ajanlık yaptığı iddiasıyla idam cezasına çarptırılan İsveçli-İranlı Ahmadreza Djalali'nin Noury ile ilgili verilen onama kararının ardından 'intikam' için idam edilebileceği uyarısında bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)