İran'dan İsrail'e 'Aruri suikastı' tepkisi: Korkakça bir operasyon

İran Dışişleri Bakanı, Hamas liderlerinden Aruri'nin öldürülmesinin İsrail'in 'Gazze ve Batı Şeria'daki savaş suçları, soykırım ve yıkımdan sonra hedefine ulaşamadığını kanıtladığını' söyledi.

Salih El Aruri
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hamas'ın Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih El Aruri ve beraberindeki altı kişinin Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlenen hava saldırısı ile öldürülmesinin ardından İran ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL) saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu. İran saldırıyı 'korkakça bir terör saldırısı' olarak nitelendirirken, UNIFIL saldırının ardından dün Birleşmiş Milletler'in (BM) yaptığı 'itidal' çağrısını yineledi.

İRAN: BARIŞ VE GÜVENLİĞE KARŞI GERÇEK BİR TEHDİT

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, konuya ilişkin olarak sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, "Şeyh Salih El Aruri ve bazı arkadaşlarının şehadeti münasebetiyle Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ve bu özgürlük hareketinin üyeleri ile kahraman Filistin halkına başsağlığı diliyorum" dedi.

AA'nın aktardığına göre, açıklamasında saldırıyı 'korkakça bir terör operasyonu' olarak nitelendiren Abdullahiyan, ABD'ye işaret ederek söz konusu saldırının 'Beyaz Saray'ın doğrudan desteğine rağmen siyonist rejimin Gazze ve Batı Şeria'da haftalarca süren savaş suçları, soykırım ve yıkımdan sonra hedefine ulaşamadığını kanıtladığını' savundu.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, İsrail'in bu eylemlerini bölge ülkelerinin güvenliği için tehlike alarmı olduğunu belirterek "Bu rejimin (İsrail’in) terör makinesi şeytani eylemleri barış ve güvenliğe karşı gerçek bir tehdittir" ifadesini kullandı.

İRAN SAVUNMA BAKANI: SONUÇLARI KENDİLERİNE DÖNECEKTİR

İran Savunma Bakanı Tuğgeneral Muhammed Rıza Aştiyani de başkent Tahran’da gazetecilere yaptığı açıklamada, 'ABD’nin düşmanlığının tükenmeden devam' ettiğini belirten Aştiyani, bunun ABD’nin zararına olduğunu savundu. Aştiyani, ABD’nin 'bölgesel dengeyi bozduğunu' belirterek, “Bölgenin dengesini bozmanın sonuçları kesin olarak kendilerine dönecektir. ABD politikalarına karşı güçlü bir tepki var ve devam edecek" dedi.

UNIFIL: DERİNDEN ENDİŞELİYİZ

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü Sözcüsü Kandice Ardiel de saldırıya ilişkin bugün yaptığı açıklamada, bölgedeki saldırı ve şiddetin İsrail-Lübnan sınırındaki Mavi Hat'tın 'her iki yakasındaki insanlar için yıkıcı sonuçları olabilecek olası tırmanışı karşısında derinden endişeli olduğunu' belirtti. Ardiel, "Tüm taraflardan ateşi kesmelerini ve nüfuzu olan tüm muhataplardan itidal çağrısı yapmalarını istemeyi sürdürüyoruz" dedi.

Ne olmuştu?

Aruri ve beraberindeki altı kişi, İsrail'in insansız hava aracı (İHA) ile düzenlediği saldırıda Beyrut'ta "Hizbullah'ın kalesi" olarak bilinen "Dahiye"de öldürülmüştü. İsrail ile 8 Ekim'den bu yana çatışma halinde olan Lübnan Hizbullahı, İsrail'in Aruri'ye yönelik suikast saldırısının 'karşılıksız kalmayacağı' tehdidinde bulunmuştu. 

Beyrut'ta Aruri'ye yönelik gerçekleştirilen saldırının İsrail'in Suriye'de 25 Aralık'ta düzenlediği hava saldırısında öldürülen İran Devrim Muhafızları Komutanlarından Seyid Rıza Musevi'ye yönelik suikastın devamı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Bu suç, cezasız ve karşılıksız kalmayacaktır" denilmişti. Açıklamada, ayrıca, bu suikastın Lübnan'a, halkına, güvenliğine, egemenliğine yönelik ciddi bir saldırı teşkil ettiği ve tehlikeli siyasi ve güvenlik mesajı niteliğinde olduğu belirtilmişti.

Hizbullah, ardından bir açıklama daha yaparak, İsrail'in El Aruri’yi Beyrut'ta öldürmesinin ardından İsrail'e ait üç askeri noktaya saldırı düzenlediğini duyurdu. Hizbullah'tan yapılan açıklamada, İsrail'in Cel El Alem askeri noktasının füzelerle, Merc ve Mitat askeri noktalarının da uygun silahlarla hedef alındığı ifade edildi. (DIŞ HABERLER)