İran'dan FIFA'ya 'bayrak' şikayeti: ABD, Dünya Kupası'ndan atılsın

ABD Futbol Milli Takımı'nın İran bayrağının üzerinde oynanmış bir görüntüsünü paylaşmasının ardından İran Futbol Federasyonu, şikayette bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran Futbol Federasyonu, ABD Futbol Milli Takımı'nın sosyal medya paylaşımlarında, İran bayrağındaki İslam Cumhuriyeti ambleminin kullanılmaması nedeniyle FIFA'ya şikayette bulundu. ABD takımı bir Twitter gönderisinde, İslam Cumhuriyeti amblemi olmayan, üzerinde oynanmış bir İran ulusal bayrağı içeren grafik yayınlamıştı. 

'ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI'

İran futbol federasyonu hukuk danışmanı Safia Allah Faghanpour, yarı resmi haber ajansı Tasnim'e yaptığı açıklamada, ABD'nin İran'ın ulusal bayrağında İslami logoyu kullanmamasının 'etik dışı' olduğunu söyledi. Faghanpour, "Bir ulusun bayrağına saygı duymak, diğer tüm ulusların örnek alması gereken, kabul görmüş bir uluslararası uygulamadır. İran bayrağıyla ilgili olarak yapılan eylem etik dışıdır ve uluslararası hukuka aykırıdır" ifadelerini kullandı. 

'FIFA TÜZÜĞÜ İHLAL EDİLDİ'

Tasnim ajansının Twitter hesabından yapılan paylaşımda, şöyle denildi: "ABD futbol takımı, resmi hesabında İran İslam Cumhuriyeti bayrağının çarpıtılmış bir görüntüsünü yayınlayarak, 10 maçlık bir uzaklaştırma cezasının uygun ceza olduğu FIFA tüzüğünü ihlal etti. ABD takımı Dünya Kupası'ndan atılmalı"

'KADINLARA DESTEK İÇİN GEÇİCİ BİR PAYLAŞIM'

ABD Futbol Federasyonu ise, 'İran'da temel insan hakları için savaşan kadınlara destek göstermek için' 24 saatlik bir görüntü yayınladığını bildirdi. CNN'e yapılan açıklamada, söz konusu görselin 'tek seferlik bir paylaşım' olduğu belirtildi.

CNN'de konuşan Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü de, şu ifadeleri kullandı: "Sahada huzurlu ve çekişmeli bir maç olmasını bekliyoruz. ABD, kadınlara yönelik devlet destekli şiddet ve barışçıl protestoculara yönelik acımasız baskı karşısında İran halkını desteklemenin yollarını bulmaya devam ediyor." (DIŞ HABERLER)