İran'da grevler ikinci gününde: Mesele sadece başörtüsü değil

İran'da 2019 yılında benzin fiyatlarına gelen zammın ardından patlak veren protestoların yıl dönümünde ülke genelinde başlatılan grevler, ikinci gününde sürüyor.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran'da binlerce işçinin dün başlattığı grev bugün de devam ediyor. Sosyal medya platformlarında paylaşılan doğrulanmış görüntülere göre, işçilerin greve gittiği kentler arasında Tahran, Reşt, İsfahan, Tebrik, Şehinşehr, Hürremabad, Abadi, Kirmanşah, Bender Abbas, Burucerd ve Ahvaz da var. İran'da benzin fiyatlarına gelen zammın ardından 2019'da patlak veren protestoların yıl dönümünde başlatılan ve 3 gün sürecek olan genel grev, aynı zamanda Mahsa Jîna Amini'nin ahlak polisi tarafından katledilmesinin ardından başlayan ve üçüncü ayına giren protestolarla bütünleşiyor.

2019-2020 yılında petrol fiyatlarına yüzde 50-200 oranında zam yapılması üzerine patlak veren ve 20'yi aşkın kente yayılan protestolarda öfke giderek büyümüş, bankalar, resmi binalar tahrip edilmiş, hükümetin şiddetli müdahalesinde yüzlerce gösterici öldürülmüştü. 

'REJİMİN SEMBOLLERİ HEDEFLENİYOR'

Protestoların yıl dönümünde başlatılan grevlere ilişkin konuşan BBC Farsça Servisi editörlerinden Muhammed Veziri, "Olaylar artık başlangıçtaki gibi tek bir konuyla ilgili değil. Artık mesela sadece başörtüsü değil" dedi. Veziri, "Genel olarak memnuniyetsiz olunan her şey protesto ediliyor. Artık doğrudan rejimin çekirdeğindeki isimler açık bir şekilde hedefleniyor, rejimin sembolleri hedefleniyor" ifadelerini kullandı. 

EN AZ 326 KİŞİ ÖLDÜ

İran İnsan Hakları Örgütü, Amini'nin ölümün ardından başlayan protestolarda en az 326 kişinin öldüğünü kaydetti. Gösteriler, ülkenin her yanına ve farklı kesimlere yayılarak büyürken bağımsız, Harana haber ajansının tahminlerine göre gözaltına alınanların sayısı da 15 bini buluyor. (BBC Türkçe)

Etiketler İran protesto grev Amini