İran'da Evin Cezaevi'nde yangın: 4 tutuklu öldü, 61 kişi yaralandı

İran'da siyasi tutukluların bulunduğu Evin Cezaevi'nde 4 mahkumun öldüğü, 61 kişinin yaralandığı açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran'da Mahsa Jîna Amini'nin ahlak polisi tarafından katledilmesinin ardından geçtiğimiz ay patlak veren protestolar sürerken, siyasi tutuklu ve çifte vatandaşların gönderildiği Evin Cezaevi’nde yangın çıktı. İnternette yayılan fotoğraflarda cezaevinden alev ve dumanların yükseldiği görüldü. Bölgeden gelen haberlerde patlama, silah ve alarm seslerinin duyulduğu yer aldı. İran'nın resmi haber ajansı IRNA, 4 tutuklunun öldüğünü, 62 kişinin yaralandığını duyurdu. 

Amini'nin ölümünün ardından başlayan protestolarda gözaltına alınan yüzlerce kişinin Evin Cezaevi’ne gönderildiği aktarılıyor. Hükümet karşıtı izleme grubu 1500tasvir’in paylaştığı görüntülerde, protestolarda en çok kullanılan sloganlardan “Diktatöre ölüm” sloganı da arka planda duyuluyor.

Devlet ajanslarına göre cezaevi binalarının birinde tutuklular binanın depo olarak kullanılan binasını ateşe verdi. Öte yandan BBC bunu bağımsız kaynaklardan doğrulayamadı. Kolluk kuvvetleri cezaevine giden sokakları da erişime kapattı. Reuters’a konuşan bir görgü tanığı, tutuklu yakınlarının cezaevi kapısında toplandığını söyledi.

'TUTUKLULULAR İŞKENCEYLE TEHDİT EDİLİYOR'

İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre cezaevi idaresi tutukluları işkenceyle tehdit ediyor, süresiz tutukluluk ihtimaliyle göz korkutuyor, uzun sorgulama süreleri uyguluyor ve tutuklulara yeterli sağlık hizmetine erişim hakkı vermiyor. Geçen yıl Ağustos ayında Adalet-i Ali (Ali’nin Adaleti) adlı bir hacker grubu, cezaevinin güvenlik kamerası görüntülerini yayınlamış, görüntülerde gardiyanların tutukluları darp ettiği ve kötü muameleye maruz bıraktığı yer almıştı. (BBC Türkçe)